Inzerce https://www.lekarna.cz/do-prirody-bez-obav/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=do-prirody-bez-obav

Neduhy Čechů při sportu: pijeme pozdě a podceňujeme přípravu

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 1019x )

Ať už je to cyklistika, volejbal nebo běh, sportem obecně vyplňuje svůj volný čas čím dál tím víc Čechů, a upřednostňuje ho tak například před sezením u počítače nebo televize. Při této bohulibé činnosti ale dělá mnoho z nich chyby. Řada rekreačních sportovců pije při sportu správné tekutiny, doplňuje je ale až příliš pozdě. Závažnějším problémem je ale to, že většina z nich začíná sportovat bez potřebné přípravy těla na zátěž a zahřátí svalů. Vystavuje se tak riziku zdravotních komplikací.

www.rajec.com

Co Čechy při sportu charakterizuje a jaké dělají chyby, zjišťoval průzkum značky Rajec.

Zákeřná dehydratace

Bolest svalů a únava spojená s neschopností pokračovat ve výkonu je pro sportovce velmi nepříjemný stav. Všechny tyto příznaky ovšem nemusí ukazovat na nízkou fyzickou kondici, může jít o nastupující dehydrataci a její projevy. O nutnosti doplňovat při sportu tekutiny jsou naštěstí Češi podle průzkumu obeznámeni, jen necelé jedno procento při sportu nepije vůbec, ostatní pitný režim nepodceňují a nějaké tekutiny přijímají. Většina lidí tak dělá jen jednu zásadní chybu, přijímá totiž tekutiny pozdě.

Nejčastější chyba: Pijeme ze žízně

Celých 76 % sportovců pije až tehdy, když má žízeň, což může způsobit nemalé zdravotní komplikace. Na pitný režim je totiž nutné myslet dříve a průběžně dodávat tělu tekutiny v malých dávkách. 
„Pokud si na pití vzpomenete až, když vás na to upozorní oschlé rty, sucho v ústech nebo pocit žízně, je to pozdě. Váš organismus už totiž přepnul do “nouzového režimu” a začíná bojovat s přicházející dehydratací,“ upozorňuje Miloš Škorpil, běžecký trenér a odborník na výživu.

Čtěte také: Nesprávný pitný režim při běhání? Zapomeňte na výkon!

Voda je základ

Z průzkumu dále vyplynulo, že se povědomí o správné skladbě pitného režimu při sportu jednoznačně zvyšuje. Po dříve tolik doporučovaných iontových nápojích, které měly zaručeně zvýšit výkon, sáhne v dnešní době už jen zanedbatelné procento rekreačních sportovců. Naopak až pro 80 % dotázaných je při sportu nejčastějším společníkem voda.
„Vůbec nejvhodnější je pro doplnění tekutin při sportu pramenitá voda, která přirozeně hydratuje,“ říká Miloš Škorpil a dodává: „Naopak voda minerální by neměla tvořit základ pitného režimu rekreačního sportovce, při běžném pohybu jí stačí vypít jen pár doušků.“ Právě minerální vodu pije přesto při sportu nejčastěji 12 % lidí.

Čtěte také: Voda – základ běžcova života

Bublinky a sport nejdou dohromady

Ostatní nápoje jako zdroj tekutin při rekreačním sportu za vodou výrazně zaostávají. Po šťávě (vodě naředěné sirupem) sáhne nejčastěji 14 % Čechů, ostatní nápoje jako jsou limonády, ledové čaje či džusy preferuje při sportu již pouze zanedbatelné procento Čechů. Pokud jde o perlivost, volí Češi ke sportu jednoznačně nesycené nápoje. Tekutiny s bublinkami upřednostňuje jen 18 % z nich.

Ženy po sportu vodu, muži i pivo

I po dokončení sportovní aktivity jsou Češi vzorní a 99 % z nich myslí na pitný režim. I zde vede voda, kterou po sportu volí téměř 58 % z nich. Oproti tekutinám, které Češi pijí při sportu je vidět jediná, však poměrně dost výrazná změna. 12 % Čechů si totiž po sportu dá nejraději vychlazené pivo, přičemž se jedná v drtivé většině o muže. Pivo je nejoblíbenějším nápojem po sportu pro téměř čtvrtinu z nich.
„Pokud si chcete dát po sportu pivo, zavodněte se nejdřív dostatečně čistou vodou. Zabráníte tak narušení termoregulace, rozšíření cév a ztrátě tekutin,“ dodává Miloš Škorpil, zakladatel první Běžecké školy u nás.

Nejdůležitější je zahřát svaly

Již zmíněná dehydratace avšak není jediným strašákem, který číhá na sportovce. Další velkou nástrahou, která zvyšuje riziko úrazu a zdravotních komplikací, je podcenění přípravy těla na zátěž a potřebného zahřátí svalů. Bohužel právě to před samotným sportem většina Čechů zanedbává. Nějaké formě přípravy se vždy věnuje jen pětina z nich. Naopak téměř 30 % lidí jen velmi výjimečně nebo vůbec a dalších 20 % pouze občas, pokud si vzpomene.

Čtěte také: Začínáte běhat? Vyvarujte se častých chyb

Zdroj: Rajec

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Osteoporóza a výživa

Jedním z faktorů, který hraje roli v prevenci osteoporózy, je výživa. Chceme-li omezit riziko vzniku této choroby, nebo zpomalit její průběh, musí naše strava obsahovat nejenom dostatek vápníku, ale i dalších látek, důležitých pro zdravé kosti.

Zdravá výživa

Odborníci v oblasti výživy často pracují s termíny „zdravá výživa“, „správná výživa“, příp. „vyvážená a pestrá strava“. Laik však často neví, co si pod těmito pojmy má vlastně představit. Pokusme se tedy tyto termíny blíže vyjasnit a podívat se na naší výživu z úhlu současných znalostí o výživě a složení potravin.

Výživa předškolních a školních dětí

V období růstu a dospívání je optimální přívod nutričních faktorů velmi významný, protože ovlivňuje nejen vlastní vývoj dítěte, ale také jeho vztah k výživě. V tomto období dětský organismus prochází důležitými fázemi psychomotorického vývoje, postupuje vývoj kostry a dotváří se imunitní systém. Odpovídající skladba výživy je důležitá i pro psychický vývoj a schopnost dítěte učit se.

Mléko - ano či ne?

Mléko a mléčné výrobky patří mezi základní potraviny nezbytné pro kvalitní výživu člověka všech věkových kategorií. Mléko je potravina, nikoliv nápoj, a jako potravinu je třeba ho podávat. Mléko nemůže nahradit pití nápojů, protože má syticí účinek a nedá organismu dostatek tekutin, člověk se mlékem dřív nasytí než napije. To neplatí pro mateřské mléko a kojení.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce