Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

V těhotenství konzultujte s lékařem každý prášek

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 27720x )

Obyčejný lék na bolest, ale i potravní doplněk užívaný v těhotenství by mohl způsobit, že se narodí dítě s vrozenou vývojovou vadou. Těhotné ženy by tedy každou pilulku měly konzultovat s ošetřujícím lékařem.

shutterstock.com

Pravidla léčby v těhotenství

    • I když prokázaných teratogenů je mezi léky poměrně málo, měla by těhotná žena užívat pouze ty léky, které jsou nezbytné pro její zdraví. V žádném případě nemá užívat žádné léky bez vědomí lékaře a bez jeho schválení, a to ani léky volně prodejné či doplňky stravy.
    • Jen lékař umí zvážit poměr mezi závažností neléčeného stavu a rizikem možné teratogenity léku. Příkladem je nutnost léčby epilepsie, která převáží skutečnost, že všechna antiepileptika mají zvýšené riziko výskytu vrozených vad.
    • Lék, o kterém nejsou dostupné žádné údaje o používání v těhotenství, se může podávat těhotným jen tehdy, když je léčba nezbytná a neexistuje žádná bezpečnější, více prozkoumaná alternativa.

Alternativní léčba: Při nevolnostech v těhotenství můžete používat zázvorový čaj.

  • Při léčbě všech žen ve fertilním věku, tedy v době, kdy je schopna otěhotnět, je třeba vždy pamatovat na možné otěhotnění.  Proto tyto ženy nemají užívat léky, které jsou známými teratogeny. V případě nezbytnosti takové léčby je nutno po celou její dobu používat účinnou antikoncepci.
  • Žena, která trvale užívá léky, musí včas upozornit svého lékaře, když plánuje otěhotnět, nebo když zjistí, že je těhotná. Lékař její léčbu zreviduje a vybere takovou, která je pro těhotenství co nejméně riziková.

Užívaly jste v těhotenství nějaké léky bez konzultace s lékařem? Napište nám do diskuse nebo na mail [email protected].

Zdroj: SÚKL, infoLISTY na téma "Léky v těhotenství"

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Sekundární prevence v prenatální péči

Sekundární prevencí nazýváme soubor prenatálních vyšetření, jejíž cílem je zjistit, zda se plod vyvíjí správně. Tato informace je důležití jak pro rodiče, tak i pro lékaře, kteří se budou po porodu o dítě starat.

Pajizévky (strie) v těhotenství

Jelikož jsem si během těhotenství pravidelně natírala mastí břicho, po porodu nemám na břichu pajizévky (strie), takže jsem na ně celkem pyšná. Problém jsou ale moje prsa, která se mi hodně zvětšila a vytvořili se mi pajizévky, které mi zůstaly i po skončení kojení. Jakou kosmetiku mám použít na dekolt a prsa, aby byla kůže pevnější a alespoň trochu se mi zlepšily pajizévky?

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce