Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

AIDS - syndrom získané imunodeficience

(MUDr. Jana Dajková | přečteno: 140348x )

Když se na začátku 80 let začala objevovat mezi homosexuály ne častá forma kožní rakoviny, nikdo neměl ponětí, že začíná nová epidemie virového onemocnění, která zachvátí do konce milénia víc než 50 milionů lidí po celém světě.

shutterstock.com

Rizika přenosu viru HIV

  • Nechráněný pohlavní styk

    Vyvstává otázka, jaký pohlavní styk je chráněný a jaký ne, který je bezpečný, který méně a který vysoce rizikový. Záleží před čím se chceme chránit. Sexuální revoluce je za námi, na světě jsou antikoncepční i protipotratové pilulky, spermie zabíjející lubrikační gely, pesary a staré dobré kondomy. Jenomže chránit se před početím není totéž, jako chránit se před možnou infekcí HIV.

    Kromě toho hluboko v našem povědomí je zafixovaná prvotní spojitost HIV s homosexuály. To už dávno neplatí. Z pohledu HIV infekce je každý homo i heterosexuální styk s infikovaným partnerem rizikový. Vakcína proti AIDS ještě neexistuje, antikoncepce nám nepomůže a tak zůstává jedinou účinnou ochranou použití bariéry, která zabrání kontaktu s infekčním sekrety – kondomu. Ve vývoji jsou i mikrobicidní (mikroby zabíjející) poševní gely, ale stejně je latexový kondom nejlepší volbou. Virus se totiž může přenést přes drobné poranění, které vznikají na sliznicích pohlavních orgánů a konečníku i bez použití divokých sexuálních praktik.

    Anální sex je z tohoto pohledu, nutno připustit, mnohem rizikovější než poševní. Sliznice konečníku je totiž křehčí a bohatě prokrvená. Jak je to se sexem orálním? Prostředí v ústní dutině není k viru HIV nijak přátelské a orální sex je považován za méně rizikový, než předchozí dva. To ale neznamená, že přenos nemůže nastat. Vášnivé tzv. francouzské líbání je sice euforické, ale vysoká koncentrace viru v slinách může způsobit , že kromě polibkové nemoci , neboli infekční mononukleózy, získáme i mnohem nebezpečnější virus HIV. Riziko se ještě zvyšuje při kontaktu sliznic dutiny ústní s ejakulátem, poševním sekretem nebo menstruační krví.

  • Podání infikované krve nebo jiných krevních preparátů

    Tento způsob přenosu je v současnosti téměř vyloučen. Dárci i darovaná krev je kontrolována, jestli není infikována virem HIV 1 i 2.

  • Injekční užívání drog

    Jednodušší cesta pro přenos viru než použití injekční stříkačky infikované krví HIV pozitivního „kamaráda“ snad ani neexistuje. V dnešní době už ne homosexuální kontakty, ale sdílení jehel, stříkaček, roztoků a jiných potřeb k drogovému oblouznění je nejčastějším způsobem přenosu HIV infekce v určitých oblastech Evropy.

  • Přenos z matky na dítě

    Infekce dítěte může nastat jak v průběhu těhotenství, tak i při porodu a tím, že je virus přítomen v mateřském mléku , i při kojení. Bylo by vůči němu značně neférové strkat hlavu do písku a nepídit se po možné HIV infekci u matky. Proto se ustanovilo rutinní testování na přítomnost HIV u těhotných a to i bez jejich souhlasu. Není to jenom pro informaci. Současná medicína již umožňuje nenarozené dítě částečně chránit, samozřejmě za předpokladu spolupráce s budoucí maminkou. Na druhé straně je HIV infekce zdravotním důvodem k umělému přerušení těhotenství, jestli se tak budoucí ne-maminka rozhodne.

Jak se virus určitě nepřenáší
Zvlášť rakovina, určité kožní nemoci a HIV pozitivita přináší svým nositelům kromě fyzických strastí i další velice nepříjemný moment, určitý stupeň sociální izolace . Je důležité o možných chodníčcích přenosu vědět, racionálně se chránit ale na druhou stranu nikoho bezdůvodně neizolovat. Nikdy totiž nevíme, co zítra postihne nás.

HIV se rozhodně nepřenáší běžným společenským a pracovním stykem , podáváním rukou, pobýváním ve společné domácnosti bez sexuálních kontaktů. Kapénkový způsob přenosu může být velmi nebezpečný z hlediska přenosu oportunní infekce, ale nepřenáší se jím samotný HIV. Stejně není opodstatněné se obávat přenosu viru komáry nebo jiným bodavým hmyzem, leda tak upíra.

Reálnou hrozbou jsou naopak rizikoví lidé a do karet jim hrající existence tzv. imunologického okna.
Imunologické okno je období od nákazy, po objevení se protilátek proti HIV v krvi infikovaného, které trvá dlouhé 2-3 měsíce. 2-3 měsíce může tedy rizikový člověk přenášet infekci dál. Není tedy na místě utíkat alibisticky následující den po náhodném pobavení se na odběry. Výsledek bude samozřejmě negativní. A tasit papír, ujišťovat sebe i partnera o „jisté neinfekčnosti“ je nesmyslné pro všechny strany.

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Zoey

Dobrý den, s přítelem jsme měla nechráněný pohlavní styk a bojím se, že mám HIV.. jde nějak doma zjistit, že jsem HIV pozitivní? K doktorovi se mi nechce, ale zjistit to potřebuji :) Děkuji


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Vliv anti-HIV terapie na imunitu

Vysoce účinná antiretrovirová terapie zřejmě umožňuje přerušit standardní léčbu ...

AIDS

Přestože první případy výskytu nemoci AIDS na světě byly popsány až v roce 1976, nabylo rozšíření této nemoci za necelé čtvrtletí charakteru celosvětové pandemie.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce