Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Arytmie

(MUDr. Jarmila Křížová PhD. | přečteno: 206585x )

Poruchy srdečního rytmu mohou být projevem celé řady srdečních onemocnění.

shutterstock.com

U lékaře

Postup u lékaře závisí na typu arytmie. U benigních arytmií se vás lékař podrobně zeptá na anamnézu (předchorobí) a vyšetří vás. V případě závažné arytmie ohrožující život není čas na podrobné vyšetření a získání anamnézy a je třeba ihned přistoupit k léčbě.

Z anamnézy budou lékaře zajímat vaše současné obtíže: jak se arytmie projevuje, za jakých okolností k ní dochází, zda míváte bolesti na hrudníku, dušnost nebo jiné doprovodné projevy. Dále bude lékař zjišťovat vaše ostatní onemocnění, dietní zvyklosti, fyzickou aktivitu, kouření a léky, které užíváte. Také se bude ptát na nemoci, které se vyskytly v rodině.

Potom vás lékař vyšetří. Změří vám krevní tlak, poslechne pozorně srdce, plíce, vyšetří pohmatem štítnou žlázu, prohmatá břicho a zjistí, zda nemáte otoky nohou.

Klíčovým vyšetřením pro diagnózu arytmie je EKG (elektrokardiograf). Při tomto vyšetření vám budou na hrudník a končetiny umístěna čidla, které snímají elektrickou činnost srdce. Její grafický záznam musí vyhodnotit lékař. Většinu arytmií lze poznat jen pomocí této metody. Některé poruchy srdečního rytmu nejsou přítomny stále nebo se objevují jen za určitých okolností (např. při námaze). Pro jejich odhalení bývá nutné zajistit 24 hodinové ambulantní monitorování EKG ( Holterovské monitorování - Holter). Provádí se pomocí elektrod přilepených na hrudníku celých 24 hodin, přičemž se elektrické impulsy zaznamenávají do malého přístroje, který si odnesete s sebou. Lékař pak může zhodnotit EKG za celý den a záznam porovnat s poznámkami o vaší činnosti a obtížích v době vyšetření. Pokud se vaše obtíže zvýrazňují při námaze, provádí se zátěžové EKG ( ergometrie ).

Námahu simuluje jízda na rotopedu, při které je vám snímáno EKG. Sleduje se, zda a při jaké zátěži se obtíže dostavují a jak arytmie vypadá na EKG. Pro ozřejmění příčiny arytmie bývá také standardně analyzována krev na zjištění případných poruch vnitřního prostředí a funkce štítné žlázy. Pokud z provedených vyšetření a charakteru vašich obtíží vyplývá podezření na ischemickou chorobu srdeční, indikuje se koronarografie . Je to vyšetření, při kterém se tepnou v třísle v místním umrtvení zavede kanyla až do srdečních tepen a po podání kontrastní látky vidí lékaři přímo jejich případný uzávěr či zúžení. Ve velmi výjimečných případech bývá nutné elektrofyziologické vyšetření, při kterém se do srdeční dutiny zavede z třísla katétr s elektrodou na konci, pomocí níž jsou v srdci stimulována různá místa a je sledováno, zda stimulace nevyvolá arytmii.

Od diagnózy příslušné arytmie se odvíjí léčba. Některé arytmie se vůbec neléčí, protože nezpůsobují obtíže a nejsou nebezpečné. Některé typy poruch srdečního rytmu je možné léčit farmakologicky (tabletami nebo injekcemi). V současné době je k dispozici široká škála antiarytmik. Jejich výběr závisí na typu arytmie a ostatních vašich onemocněních. Mezi nejužívanější patří betablokátory, blokátory kalciového kanálu, amiodaron, propafenon, digoxin. Příliš pomalá srdeční frekvence musí být léčena zavedením kardiostimulátoru (pacemaker, hovorově „budík“). Zavádí se v místním umrtvení pod kůži pod klíční kost a elektroda je umístěna do pravé komory a/nebo síně. Přístroj pak vydává elektrické impulsy, které nahrazují vlastní schopnost srdce pravidelně tvořit impulsy vyvolávající stahy.

Některé arytmie lze vyřešit elektrickým vývojem – elektrickou karidoverzí nebo defibrilací. Tento zákrok se provádí v lehké narkóze, 2 elektrody se přiloží na hrudník a elektrickým výbojem se lékaři pokusí o obnovu normálního srdečního rytmu. Daleko méně často se u vážnějších a opakujících se arytmií používá implantabilní kardioverter-defibrilátor, který stále analyzuje křivku EKG a v případě závažné arytmie sám vyšle elektrický vývoj, který obnoví sinusový rytmus. Dále se v některých případech provádí radiofrekvenční ablace. Z třísla je do srdce zavedena elektroda, která „zničí“ malý okrsek srdeční tkáně, který je za vznik arytmie zodpovědný.

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Kukyna
13x

Dobrý den. Trpím na nízký tlak a bušení srdce a zvýšení tepů bylo přisuzováno právě tlaku. Ale když mám naměřený tlak který je dobrý, stává se mi, že mi začne bušit srdce a mám přes 100 tepů za minutu. Někdy pomůže, když dám nohy nahoru ale někdy vůbec. Stává se mi to i když jsem celý den v klidu a nic nedělám. Přijde to prostě samo od sebe a někdy to přestane po chvilce ale někdy taky až po 15 minutách. Pokud to nepřestává a já ležím, jsem tak unavená že usnu. Můžete mi říci zda je to tím že trpím na nízký tlak, či je třeba zajít k doktorce. Byla jsem i na srdci a špatně mi funguje jedna chlopeň ale prý je to v normě. Nyní mě čeká další vyšetření po 2 letech. V rodině máme problémy se srdcem. Děda, strýc a bratr mají kardiostimulátor. Bratr již od 10 let. Můžete mi říci něco blíže?

Ann
2x

Bušení srdce přijde nečekaně a trvá i více než 10 hodin. Srdce se nechce uklidnit a myslím si, že je to moje poslední chvíle.

kAREL
3x

MINULÝ TÝDEN JSEM SE DOZVĚDĚL ŽE MÁM TACHYARYTMIE. ZAJÍMÁ MĚ JAK SE BUDE DÁL POKRAČOVAT S LÉČENÍM.c4


Celkový počet příspěvků v diskusi: 31. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 59 lidí

Mohlo by vás zajímat

Patnáctiletý Tomáš: Arytmie mne nedostala!

Koho by napadlo, že může mít patnáctiletý kluk problémy se srdcem – zvlášť, když jako sportovec absolvuje i extrémně těžké závody, včetně těch na horských kolech. V případě Tomáše byla velká náhoda, že se vůbec včas přišlo na to, že ho může kdykoli zabít srdeční arytmie! Za život tedy vděčí odborníkům z Kliniky sportovní medicíny.

Srdeční arytmii prozradí zrychlený tep, zadýchávání a únava

Nepravidelné nebo zrychlené bušení srdce, zadýchávání se, únava – to jsou některé projevy nejčastější srdeční arytmie, tzv. fibrilace síní. Postihnout může člověka, který se dlouhodobě potýká se srdečním onemocněním nebo se léčí s vysokým krevním tlakem. Mezi pacienty se však najdou i lidé, kteří nemají žádné potíže, a přesto jsou vystaveni riziku některých závažných komplikací.

Porucha srdečního rytmu: „bezdrátové“ kardiostimulátory jsou v Čechách

Každý asi desátý člověk trpí různou formou poruchy srdečního rytmu. Je to způsobeno nezdravým životním stylem, ale paradoxně také zlepšováním lékařské péče. Odborníci dnes totiž zachraňují nemocné, kteří by dříve neměli šanci dlouhodobě přežít. Nyní kardiologové Nemocnice Na Homolce implantovali jako první na světě „bezdrátový“ kardiostimulátor přímo do srdce.

Srdce s arytmií potřebuje péči a ohledy

I pro nemoci srdce platí, že pravidelné prohlídky u lékaře jsou klíčové pro včasné odhalení a léčbu. „Nedostatečná léčba nemoci může vyvolat cévní mozkovou příhodu a další zdravotní komplikace,“, říká doc. MUDr. Miloš Táborský, Ph.D., FESC, MBA, přednosta I. interní kardiologické kliniky Fakultní nemocnice Olomouc a Univerzity Palackého v Olomouci.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce