Senná rýma patří mezi alergická onemocnění. Postihuje nosní sliznici a oční spojivky.
Lidé, kteří jsou alergičtí na mléko, mohou mít alergii i na balené lososí maso. Na tuto možnost upozornili holandští experti v článku publikovaném v prosincovém vydání 18/25 časopisu The Lancet.
Typické pro lososa způsobujícího alergickou reakci je jeho vakuové balení "uchovávající" rybu, kde se ke scelení menších kousků ryby používá proteinů kaseinu - bílkoviny obsažené nejčastěji v sýru, která se vyznačuje vysokým obsahem fosforu. Tyto proteiny byly také nalezeny v mléce, a právě ony u některých jedinců zřejmě způsobují alergické reakce.
Dr. Stef Koppelman se svým týmem z University Medical Centre v Utrechtu v Holandsku popsal případ třicetileté ženy, která trpěla mnoha alergiemi, včetně alergie na mléko. Během hodiny po konzumaci lososa koupeného v supermarketu se dostavilo svědění uší, otoky v obličeji, nevolnost a bolest žaludku. "Nikdy nezažila tak nepříznivou reakci na lososa ani na žádný jiný druh ryby," popisují případ odborníci.
Ačkoli žena užila léky proti alergii, které měla doma, příznaky nepolevily, a tak musela navštívit místní pohotovost, kde jí byly podány steroidy. Testy vzorku téhož lososa, který vyvolal u pacientky zmíněnou alergickou reakci, prokázaly malé množství kaseinu, který však nebyl nalezen v čerstvém mase lososa, které bylo také testováno. Továrny totiž při moderních technologiích úpravy pro zpracování masa a rybích výrobků používají právě kasein.
Konzumací lososa mohou pacienti požít sice jen malé množství kaseinu, ale i to je schopno způsobit nežádoucí reakci u alergických pacientů. Koppelman podotýká, že tento případ ilustruje, jak je důležité správné označení přísad u výrobků, zvláště když potraviny obsahují alergeny. Také poukazuje na to, že v továrnách mohou kasein při zpracování potravin nahradit, a tak se vyhnout nečekaným a nežádoucím alergickým reakcím.