Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Biopsie prsu

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 36722x )

Při výskytu podezřelého nálezu v prsu lékař potřebuje informace o tom, z jakých buněk je složeno ložisko, které považuje za podezřelé. Je tedy zapotřebí vyjmout z prsu kousek ložiska samotného, navrhne tedy bioptické vyšetření. Po provedení biopsie odebraný vzorek zhodnotí v laboratoři, kde určí jeho histologické složení a další biologické vlastnosti. Podle všech výsledků se stanoví, zda se jedná o závažné či nezávažné ložisko.

shutterstock.com

Biopsie prsu

Jedná se o odběr vzorku podezřelé tkáně jehlou z prsu k histopatologickému vyšetření. Díky biopsii dnes zásadním způsobem ubylo zbytečných operací prsu pro nezhoubné změny. Proto by se měla provádět vždy před operací, aby se lékař mohl rozhodnout pro nejvhodnější léčebný postup. Výkon se dnes provádí výhradně za kontroly zobrazovacími metodami a jehlu je tak možno zavést do místa cíleně. Provádí se ambulantně, za místního znecitlivění, a trvá max. půl hodiny.

Pokud se lékař k biopsii rozhodne, není důvod ke zbytečným obavám nebo panice. K tomuto výkonu se přistupuje v případě, kdy z dostupných zobrazovacích metod nelze jednoznačně určit povahu nálezu. Biopsie prsu se provádí, pokud je během vyšetření prsu nalezeno podezřelé ložisko v prsu, případně v uzlinách.

Čtěte také: Riziko vzniku rakoviny prsu se dá mnohými způsoby snížit

Core-cut biopsie - biopsie tenkou jehlou

Core-cut biopsie patří mezi nejběžnější typy biopsie. Přistupujeme k ní tehdy, pokud jsme pomocí zobrazovacích metod objevili ohraničené ložisko, u kterého nemůžeme přesně určit původ.

Před core-cut biopsií není potřeba speciální příprava pacientky, vždy je však potřeba ověřit, zda pacientka užívá léky na ředění krve a zda nemá alergii na lokální anestetika. Ani v těchto případech není biopsie kontraindikována, pouze se dle potřeby upraví diagnostický postup.

Core-cut biopsie se provádí za kontroly ultrazvuku, pacientka tedy pohodlně leží na zádech nebo na boku a lékař provede odběr vzorků.

Výkon začíná znecitlivěním místa vpichu použitím lokálního anestetika, tenkou jehličkou se do kůže a podkoží vpraví znecitlivující látka. Tento vpich může být poněkud nepříjemný, ale díky působení anestetika dále pacientka žádnou bolest neucítí. Následuje samotný odběr vzorků, kdy si lékař vezme speciální bioptickou jehlou, a za kontroly ultrazvuku odebírá vzorky z ložiska. Nyní pacientka může cítit lehký tlak, nikoliv však ostrou bolest, případně je možné po domluvě s lékařem přidat anestetikum. Bioptická jehla odebere jednotlivé vzorky, vždy je potřeba jich mít několik, aby v laboratoři měli dostatek materiálu pro určení přesné diagnózy.

Poté následuje krátké stlačení místa vpichu a přiložení krycího obvazu. Po dostatečné kompresi je místo vpichu přelepeno náplastí a pacientka může odejít domů. V den výkonu je vhodné, aby žena omezila nadměrnou fyzickou aktivitu.

Po provedené core biopsii se získané válečky tkáně z podezřelého ložiska pošlou na mikroskopické vyšetření do laboratoře a pacientce nezbude, než trpělivě několik dní počkat na výsledek, jedná se zpravidla o 10-14 dní. Některé ženy toto čekání na výsledek hodnotí jako náročnější, než podstoupení samotné biopsie.

Core biopsie je metoda, kterou ženy velmi dobře snášejí.

Alternativou tohoto výkonu je otevřená neboli operační biopsie, při které je ale nutná celková anestézie a hospitalizace pacientky.

Čtěte také: Často tradované mýty o mamografii prsu

Vakuová biopsie prsu (tzv. mamotomie)

Vakuová biopsie pod ultrazvukem

K provedení vakuové biopsie pod ultrazvukem přistupuje lékař v případě, není-li např. ložisko zcela jednoznačné, nebo pokud se jedná spíše o okrsek s ne zcela jasnými konturami.

Biopsie se provádí u klientky v poloze vleže pod kontrolou ultrazvuku. Léze je přesně lokalizována na ultrazvuku, poté se provede znecitlivění místa vpichu injekcí lokálního anestetika a kopíčkem se nařízne kůže. Bioptická jehla na speciálním nástavci se zavede k ložisku a z léze se pod kontrolou ultrazvuku odebere větší množství vzorků.

Po biopsii následuje komprese místa vpichu a přiložení krycího obvazu.

Stereotaktická vakuová biopsie

Stereotaktická vakuová biopsie se provádí v případech, kdy je třeba ověřit takzvané mikrokalcifikace, drobné tečky vápníku, které vznikají v počínajícím nádoru. Vzhledem k tomu, že mikrokalcifikace  nejsou vidět na ultrazvuku, provádí se tento výkon za kontroly mamografu. Úspěšné odebrání mikrokalcifikací záleží na jejich správném zaměření, nejprve tedy radiologická asistentka usadí pacientku k mamografu a vyhledá místo, ze kterého se bude odběr provádět. Dojde ke stlačení prsa jako při běžném mamografickém vyšetření a vyhotoví se kontrolní snímek, kterým se ověří správné místo. Nyní je důležité, aby se pacientka nehýbala, ale zůstala ve stejné pozici (vsedě) po celou dobu výkonu.

Místo lékař opět znecitliví lokálním anestetikem a poté dojde k zavedení odběrové jehly. Samotný odběr také není bolestivý, otáčením jehly lékař docílí odběru několika vzorků tkáně s požadovanými mikrokalcifikacemi.  V některých případech se místo označí tzv. klipem pro budoucí snadnější identifikaci místa odběru.

Po odběru vzorků následuje komprese místa vpichu a přiložení krycího obvazu.

Alternativou tohoto výkonu je provedení operační biopsie, při které je ale nutná celková anestézie a hospitalizace pacientky.

Před vyšetřením je nutné vyšetřit krevní srážlivost.

Komplikace výkonu bývají zcela minimální. Nejčastěji se vyskytuje krvácení (modřina) v místě vpichu a bolestivost. Vzácně se může objevit zarudnutí prsu a zvýšená teplota z důvodu zánětu po biopsii. V tom případě je nutné navštívit lékaře.

Pokud se stane, že je při biopsii odstraněno z prsu celé ložisko, je nutné místo odběru označit. V případě průkazu zhoubného nádoru je totiž nutné provést malý operační výkon a místo původní lokalizace ložiska je tak nutné označit pro chirurga. Značíme obvykle mikroklipem z titanu nebo z uhlíku. Mikroklip se zavádí na místo původní lokalizace léze po jehle. Klip v prsu nevyvolává žádné změny a může zůstat v prsní žláze po celý život (v případě, že není nutná operace, při níž je mikroklip odstraněný).

Po provedení uvedeného zdravotního výkonu je nutný krycí obvaz do druhého dne a v den výkonu omezení fyzické práce a sportovní aktivity

Otázky, které vás zajímají:

  • Bude biopsie bolet?

Samotný výkon bolestivý není, provádí se až po znecitlivění místa odběru. Samotná aplikace anestetika tenkou jehličkou do kůže a podkoží může být nepříjemná a může trochu štípat.

  • Jak dlouho bude biopsie trvat?

Celkové vyšetření i s odběrem trvá približně 20 minut, odběr samotný řádově minuty.

  • Jaké má výkon rizika?

Vždy musíme ověřit, zda pacientka nemá alergii na anestetikum, dezinfekci, nebo náplast, a předejít tak alergické reakci.

Po výkonu obvykle dojde ke vzniku menší modřiny, v ojedinělých případech, kdy se při odběru poruší větší céva, může dojít ke vzniku výraznějšího hematomu.

Riziko zavlečení infekce do prsu je zanedbatelné (max. 0,05%)

  • Můžu jít po biopsii do práce?

Po biopsii doporučujeme relativně klidový režim, neznamená to však striktně ležet v posteli. Rozhodně se však vyhnout těžké fyzické práci (zvedání těžkých břemen, mytí oken, sportování). Pokud děláte fyzicky nenáročnou práci, po výkonu do práce můžete.

  • Můžu se hned po výkonu koupat?

Sprchovat se můžete hned v den výkonu, koupat se ve vaně, bazénu apod., doporučujeme za 3-5dní, kdy bude místo vpichu klidné a vytvoří se stroupek.

  • Bude mě po odeznění účinku anestetika místo odběru bolet?

Může se stát, že se po odběru vytvoří na kůži modřina, můžete tedy cítit bolest, jako kdybyste se do místa uhodila. Doporučujeme místo ledovat, případně si vzít běžné anestetikum, které užíváte na bolest (ne Acylpyrin apod., který způsobuje ředění krve, a mohl by tedy způsobit opětovné krvácení z místa vpichu).

  • Za jak dlouho se dozvím výsledky?

Výsledky jsou obvykle k dispozici za 10-14dní.

Výsledek biopsie může vyvrátit původní podezření na maligní nález, v tom případě si Vás lékaři s centra jistě po nějaké době zkontrolují, ale Vy nebudete podstupovat žádnou léčbu. Výsledek ale může rovněž potvrdit původní podezření na zhoubný nádor. Z ženy se stává pacientka. Co teď? Hlavně nepropadnout panice. Je třeba si důvěřovat týmu zdravotníků, že Vám v této nepříjemné životní situaci pomohou.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Úloha výživy v prevenci nádorových onemocnění

Neexistuje snad žádná oblast výživy, která by byla tak bohatá na informace, jako oblast vztahu výživy k rakovině a současně žádná oblast, kde by se vyskytovalo tolik dezinformací, poskytujících klamnou naději pro pacienty s nádorovým onemocněním. Všechny údaje o nových zaručeně účinných protinádorových látkách, získané na laboratorních zvířatech, hlavně na hlodavcích, je třeba brát se značnou rezervou.

Novinky v léčbě rakoviny prsu

doc. MUDr. Luboš Petruželka, CSc.,Onkologická klinika, 7. února 2002

Kombinovaná hormonální substituce zřejmě zvyšuje riziko rakoviny prsu.

U žen užívajících v období menopausy (přechodu) hormonální substituční léčbu na bázi kombinace estrogenu a progestinu je podle nejnovější americké studie mnohem vyšší riziko, že se u nich rozvine rakovina prsu. Toto riziko však neplatí pro ženy, které užívají hormonální substituci pouze na bázi estrogenu. Informovala o tom Americká lékařská asociace.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce