Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Často tradované mýty o mamografii prsu

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 8142x )

Přestože je mamografie doposud nejspolehlivější známá metoda k odhalování nádorů prsu v počátečním stadiu u žen nad 45 let, mýty, které se tradují, odrazují ženy od toho, aby tento krok podstoupily. Co je na nich pravda a proč vám může mamografie zachránit život?

archiv MUDr. Skovajsová

Mamografie je nespolehlivá metoda vyšetření

„Spolehlivost metody, pokud je prováděna ve specializovaných centrech, je přibližně 96%. Kromě pravidelné mamografie je však nutné, aby si své prsy každý měsíc ženy vyšetřovaly samy a v případě jakékoli změny poté navštívily svého lékaře nebo přímo screeningové pracoviště. Spolehlivost zjištění případného zhoubného nádoru je tak ještě vyšší“, říká prof. MUDr. Jan Daneš, CSc., vedoucí lékař Mamodiagnostického centra v Berouně a přednosta Radiodiagnostické kliniky 1. LF UK. Mamografický screening by měl být prováděn každé dva roky, při vyšším riziku i každoročně. Doporučujeme však navštěvovat pouze akreditovaná screeningová centra, která jsou na problematiku chorob prsu specializována.

Mamografie může vyvolat rakovinu, a to buď stlačením prsu, nebo rentgenovým zářením

Pro provedení kvalitního vyšetření je stlačení prsu zcela nezbytné. Tkáň prsu je nutno rozložit tak, aby byly vidět jednotlivé struktury. Stlačení prsu ale v žádném případě nezraňuje, rakovinu nevyvolává a velké množství žen vyšetření ani nepříjemně nepociťuje. Přesto je vhodnější, aby se preventivní vyšetření provádělo v první polovině mentsruačního cyklu, kdy jsou prsy méně citlivé. Strach z rentgenového záření je zbytečný, dávka je u moderních přístrojů velmi malá a přínos zásadně převažuje. Je tedy možné vyšetření provádět v odůvodněných případech i každoročně, a to bez jakékoli obavy.

Čtěte také: Rakovina prsu - počet případů u nás stále přibývá, díky prevenci však klesá úmrtnost

Dle kanadské studie z roku 2014 je mamografie zbytečná

Tato zpráva se v roce 2014 objevila v několika českých médiích a podpořila tak obavy z mamografického screeningu u žen, které se k vyšetření nemohly odhodlat. Čeští odborníci však uvedli na pravou míru, že několik základních faktorů bylo ve studii vynecháno. Jednak poukázali na fakt, že studie byla prováděna v letech 1980-1985, kdy kvalita mamografických snímků ani zdaleka nedosahovala dnešních moderních přístrojů, a také dávka byla podstatně vyšší. Taktéž je nutné zmínit, že studie se zúčastnil pouze omezený vzorek populace a způsob, jakým byla studie organizována, byl při nejmenším neobvyklý. Výsledky tak mohou být v tomto případě považovány za zavádějící.

Čtěte také: Samovyšetření prsou

Mamografický screening spolu se samovyšetřením prsu, případně doplněný vyšetřením sonografickým,  jsou, co se týče prevence u žen nad 45. rokem života, jedinou spolehlivou metodou. Malý nádor je zpravidla možné zastavit a onemocnění úspěšně léčit. I v případě, že bude nález pozitivní, tedy ženy nemusí panikařit. Preventivní vyšetření by v každém případě mělo být samozřejmostí.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Úloha výživy v prevenci nádorových onemocnění

Neexistuje snad žádná oblast výživy, která by byla tak bohatá na informace, jako oblast vztahu výživy k rakovině a současně žádná oblast, kde by se vyskytovalo tolik dezinformací, poskytujících klamnou naději pro pacienty s nádorovým onemocněním. Všechny údaje o nových zaručeně účinných protinádorových látkách, získané na laboratorních zvířatech, hlavně na hlodavcích, je třeba brát se značnou rezervou.

Vakcína proti nádoru děložního čípku neochrání všechny ženy

Původcem nádoru děložního čípku je virus. Nemoc se vyvíjí několik let a mezitím lze včas počínající potíže odhalit.

Mýty a fakta o rakovině děložního čípku

Rakovina děložního čípku je způsobena infekcí onkogenními typy viru HPV. Každé sexuálně aktivní ženě hrozí, že se nakazí HPV infekcí.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce