Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Bolesti hlavy

(MUDr. Sylva Šebková | přečteno: 298903x )

Největší skupinu (asi 75 %) tvoří takzvané primární bolesti hlavy. Vyskytují se samy o sobě, na jejich vzniku se nepodílí žádné jiné onemocnění.

shutterstock.com

U lékaře

Kdy je třeba vyhledat lékaře? Jak poznáte, že je Váš stav závažný? Hranici mezi "banálními" a vážnějšími bolestmi hlavy můžeme sami najít jen obtížně. Obecně lze snad říci, že lékaře je vhodné vyhledat v případě, kdy Vás bolesti hlavy obtěžují do takové míry, že to má negativní dopad na Vaše běžné denní aktivity.

Ke správné diagnóze může lékaře dovést již při prvním kontaktu s Vámi podrobný rozhovor zaměřený na všechny okolnosti vzniku a průběhu Vašich obtíží (anamnéza). Jednotlivé choroby mohou mít svůj charakteristický průběh, vyvolávající příčiny, frekvenci vzniku, délku trvání a doprovodné příznaky. Vzpomeňte si na všechny detaily.

Zásadní je přesný popis charakteru bolesti, její intenzity a umístění. Určitě existuje místo, kde je bolest nejsilnější nebo kde vznikla (takových míst může být i víc). Bolest hlavy je často spojena s celou řadou doprovodných příznaků. Změny v kvalitě vidění, občasné zavrávorání nebo pády, pocit na zvracení nebo třeba až příliš nápadné zapomínání, to všechno jsou věci, o kterých musí lékař vědět.

Neměl by Vás překvapit ani dotaz na zdravotní stav Vašich rodičů, prarodičů a sourozenců. Bolesti hlavy, zejména typu migrény, jsou totiž velmi často dědičné.

Po úvodním rozhovoru nebo třeba i zároveň s ním přijde to, proč jste vlastně k lékaři přišli - vyšetření. Při něm se lékař důkladněji zaměří na oblast hlavy a krku, ale jistě neopomine ani ostatní části těla. Nedivte se proto, když Vás lékař požádá, abyste odložili oděv. Na vzniku bolestí hlavy se může podílet třeba i nesprávné držení těla, poruchy postavení obratlů nebo funkce páteře. Orientační informaci o funkčním stavu Vašeho nervového systému poskytne lékaři neurologické vyšetření.

V některých případech lze dojít k diagnóze již z rozhovoru a základního vyšetření. V jiných je třeba využít další alternativy. Mezi ně patří RTG snímek páteře, počítačová tomografie (CT) a/nebo magnetická rezonance (MR), snímání elektrické aktivity mozku (EEG - elektroencefalografie), event. ultrazvukové vyšetření a lumbální punkce. Jde o pouhý výčet všech možností, rozhodně to neznamená, že Vás čekají všechna uvedená vyšetření.

Výsledkem vyšetření a stanovení diagnózy je léčba určená právě na Vaše problémy. Z ordinace lékaře můžete odcházet s receptem nebo třeba "jen" doporučením jak se dále chovat, na co se soustředit a čeho se vyvarovat. Tak jako u většiny chorob, je i u bolestí hlavy základem úspěchu změna životosprávy. Společně s psychoterapií a relaxačními technikami může přispívat k podstatné redukci počtu záchvatů. Zkuste správný režim dodržovat a sami uvidíte.

Medikamentózní léčbu záchvatů můžeme dělit na "léky NA migrénu" (akutní léčba záchvatů) a "léky PROTI migréně" (léčba zabraňující vzniku záchvatu). Akutní léčba migrény se zaměřuje na již vzniklou bolest hlavy. Může být cílena pouze proti bolesti hlavy (nespecifická léčba – k.acetylsalicylová, ibuprofen, paracetamol a další) nebo zasahovat přímo do mechanismu vzniku migrény (specifická léčba - triptany).

V případě častého výskytu záchvatů migrény je na místě profylaktická léčba. Pravidelné a dlouhodobé užívání léků má za cíl snížit počet a frekvenci záchvatů o více než polovinu. Proti vzniku migrény působí celá řada dnes již běžně předepisovaných léků, další se zkoušejí.

Komerční sdělení
2022_Magniflex_Ordinace_Bannery_1900x500px_Bolesti hlavy.jpg
kapitola
Diskuse k článku
ajapa
1x

Když jsem šla k doktorovi, že mě bolí stále několikrát týdně hlava a že musím brát kvůli tomu pořád prášky tak mi doktorka řekla, že to neuškodí si vzít prášky proti bolesti hlavy takže muj problém s bolestí hlavy je nevyřešen.... ale tady je vidět jaké máme na sereru Čech chytré doktory a za co vlastně berou výplatu....

átéčko
2x

To nemáte jem u vás, specialisty máme i my na severní Moravě!!! Bolí mě hlava už 40 let, a co mě začali léčit, beru jen prášky, které ovšem nezabírají. ..

Pavel

Já mám migrenu,platím si rosemix,ktrerý účinkuje,ale léky bez doplatků(napsáno stejné složení) nezabírají-kde je podvod?


Celkový počet příspěvků v diskusi: 41. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Bolesti hlavy
Partner rubriky Bolesti hlavy

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

Migréna

Nevolnost, zvracení, světloplaschost, větší citlivost na zvuky, zápachy - to může proovázet migrénu.

Pomoc při migréně

Záchvaty migrény jsem úspěšně zvládala včasným užitím Ergofeinu, později v kombinaci s Alnagonem. Ergofein se nedodává a Alnagon je přísně dokladovaný receptem. Jakou pro mne můžete mít radu? Migrénu mívám v posledních letech velmi často (každý týden). Jitka

Bolesti hlavy

Bolesti hlavy jsou jako bolesti v zádech nebo bolesti břicha velmi všeobecným příznakem a mohou být způsobeny celou řadou nejrůznějších příčin.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce