Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Česnek kuchyňský

( Redakce | přečteno: 44996x )

O tom, že česnek spolehlivě ochrání před krvežíznivými vampíry i milovníky jemných květinových vůní není asi třeba nikoho dlouze poučovat.

shutterstock.com

Nejen proti upírům

O tom, že česnek (Allium sativum) spolehlivě ochrání před krvežíznivými vampíry i milovníky jemných květinových vůní není asi třeba nikoho dlouze poučovat. Většina z Vás se už jistě doslechla i o mnohem praktičtějších důvodech, pro které se tato pikantní pochutina těší zasloužené pozornosti.

Jak na nás vlastně česnek působí? Jaké užitečné nebo naopak škodlivé látky můžeme z česneku pro naše tělo získat? Před jakými nemocemi nás dokáže ochránit?

Jak česnek působí?

Působení česneku proti střevním i jiným parazitům našeho těla bylo známo již ve staré Číně. Česnek vytváří látky, kterými bojuje nejen proti vlastním parazitům, ale pomáhá odhánět nevítané společníky i z lidského těla. Nejvýraznější látkou působící proti parazitům je tzv. alicin, látka zároveň zodpovědná za typicky pach česneku.

Ale i ten, kdo se parazitům úspěšně vyhýbá, může mít z česneku užitek. Česnek obsahuje celou řadu sloučenin síry - alicin, aliin, alylcystein. Tyto sloučeniny snižují vysoký krevní tlak. Příčinou je mírné rozšíření našich cév.

Látky obsažené v česneku dokáží dokonce i snížit hladinu Vašeho cholesterolu. Při pravidelné konzumaci poloviny stroužku česneku za den byl zaznamenán pokles celkového krevního cholesterolu až o 9 %.

Komu se již teď jeví česnek jako přírodní všelék, toho jistě nepřekvapí ani jeho protinádorové působení. Některé studie odhadují snížení rizika výskytu nádorového onemocnění u pravidelného konzumenta česneku až o 30 %.

Kdy a co sbírat?

Česnekové cibule se stroužky se sbírají v červenci a srpnu, v době počínajícího vadnutí a žloutnutí natě. Skladuje se na chladném suchém místě. Ve vhodném obalu (např. celofánu) si česnek uchová vysoký obsah silic i déle než půl roku.

Kdy a proč česnek jíst?

Česnek si může oblíbit každý, kdo dává přednost přirozeným léčivým prostředkům. Úspěšně dokáže vypudit střevní parazity, snížit vysoký krevní tlak i zvýšenou hladinu krevního cholesterolu.

Doporučená denní dávka česneku je přibližně 5 g česneku, což odpovídá jednomu stroužku.

K zodpovědnému přístupu v péči o své zdraví patří i snaha snižovat riziko vzniku nádorového onemocnění. Pravidelná konzumace česneku může proto prospět zejména těm z Vás, kteří mají zvýšený výskyt nádorů u rodinných příslušníků nebo dlouhodobě pracují v průmyslově znečištěném prostředí.

Na co bychom si měli dát pozor?

Účinné látky česneku vznikly především jako přirozená obrana před parazity. Pro jejich potenciální agresivitu může proto u některých z Vás vzniknout nesnášenlivost. Mohou se objevit alergické reakce, zažívací obtíže, atd. Pro tyto z Vás není konzumace česneku vhodná.

Jak česnek nejlépe využít?

Nejlépe působí česnek syrový. Tepelnou úpravou se totiž většina účinných látek znehodnotí. Pro koho je typická česneková vůně nepřekonatelnou překážkou a přesto se nechce jeho příznivých účinků zcela vzdát, mohou posloužit tzv. česnekové kapsle - výtažek účinných látek, které se díky rozpustnému obalu začínají vstřebávat až v žaludku.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Česnekář
4x

Tablety a kapsle jsou na nic. Aby česnek byl plně využit- musí se ručně zpracovat, bez použití kovu. Tím zůstanou zachovány účinné látky + navíc látky pomáhající odbourávat zápach! Nejlepšíá forma uchování silic je alkohol. Nejůčinnější forma (navíc nedráždí žaludek a nezatěžuje trávící trakt - jako třeba syrový česnek, který tělo nedokáže plně využít) - jsou extrakty v alkoholu. Existují tisíce studií toto potvrzující. Nejlepší preparát na trhu, řádně certifikován a i pro malé děti je allivictus. klubová záležiotost. Je to český produkt, český česnek nepaličák! Ten nemá květ a proto je silnější! Doporučuji

Štěpánek

Můžu jen potvrdit a doporučit předešlé komentáře. Jen je to trochu nuda jíst stále stejný česnek. Hledám zajímavé recepty až jsem narazil na rozpékač česneku. Geniální to výrobek, ale hlavně ten výsledek. No prostě lahůdka... Všem doporučuji :-)


Celkový počet příspěvků v diskusi: 2. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Potravní doplňky na léčbu chronického zánětu vaječníků

Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat jaké byliny a homeopatika jsou dobré na chron. zánět vaječníků a čeho se mám při tomto onemocnění vyvarovat. děkuji Jana

Potraviny pro zvláštní výživu

Tento pojem je v běžné praxi člověka poměrně neznámý, většina lidí si pod ním jen stěží dovede představit reálný obsah. Velmi často se používají výrazy "potravní doplňky", praxe lékárníků používá pojem "parafarmaceutika". Ani jeden z výrazů však není úplně správný, protože přesně nevystihuje tuto kategorii výrobků...

Citronová kůra

Málokdo ví, že slupka z obyčejného citronu nebo pomeranče obsahuje cenné látky, které mohou pomoci ochránit tělo před nachlazením, zmírnit alergie nebo křečové žíly (varixy).

Potravní doplňky by měly být součástí výživy

Kromě hlavních živin, k nimž patří bílkoviny, lipidy a sacharidy, potřebuje lidský organismus k životu celou řadu biologicky aktivních látek, které označujeme jako esenciální. Některé z nich jsou součástí hlavních živin (např. mastné kyseliny a fosfolipidy jsou součástí lipidů, aminokyseliny stavebním kamenem bílkovin)...

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce