Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

20 zajímavostí o mozku

( Renata Vyšínová | přečteno: 34872x )

Proč se při hororu bojíme a čím si vysvětlit, že mozek taxikářů bývá větší? Přečtěte si dvacet zajímavostí o vlastním mozku. Teřba to, porč mu ndeělá porblém peříčst tkahle pasný txet.

shutterstock.com

O mozku se lékaři a vědci dozvídají stále nové věci. Co nový fakt, to zajímavost, kterou by bylo škoda přehlédnout:

  1. V mozku je asi sto tisíc miliard nervových buněk, tedy asi jako hvězd v naší galaxii. Kdybychom poskládali všechna nervová vlákna za sebe, obtočily by Zemi asi dvěstěkrát.
  2. Skládá se ze dvou hemisfér, mozkového kmene a mozečku – ten je velký asi jako mandarinka a kontroluje rovnováhu, koordinuje naše pohyby. Je to náš vnitřní kompas.
  3. Součástí mozku je i hypofýza, tedy podvěsek mozkový, který reguluje vylučování hormonů. Je spojen s hypotalamem, který produkuje také hormony, ale stará se hlavně o tělesnou teplotu, krevní oběh a hlad.
  4. Mozek muže váží asi 1500 g, ženy 1300 g. Velikost mozku ale není úměrná tomu, jak je kdo inteligentní – dokládá se to tím, že Einstein měl zcela průměrně velký mozek. Inteligence je dána spíš lepším propojením mezi mozkovými buňkami.
  5. Mozek je velmi hladový – i když je jen dvěma procenty těla, spotřebuje až dvacet procent z celkového příjmu glukózy. Možná i proto panuje názor, že děti, na kterých rodiče nešetřili sladkostmi, jsou ve výsledku chytřejší – ovšem pod to by se jistě žádný z lékařů nepodepsal.
  6. Při infarktu mozek chybně bolest vyhodnotí jako bolest ruky. Během infarktu totiž vstupují ve stejném čase do míchy signály bolesti ze srdce a paže a mozek si chybně vybere bolest pocházející z paže.
  7. Při hororech se bojíme díky tzv. zrcadlovým neuronům. Sedíte-li v kině a sledujete-li horor, vnímáte také vystrašené obličeje ostatních. Centrální mozkové buňky se vy se právě díky zrcadlovým neuronům začne také bát.
  8. Ženy jsou více emocionální proto, že mají lépe propojenou pravou emocionální a levou analytickou část. Při řešení problému díky tomu zapojují obě hemisféry, zatímco muž jen tu, které se problém týká.
  9. Sledování 3D filmů není pro mozek přirozené. Dokonce na něj může reagovat pocitem únavy, tlaku. Mozek umí zpracovat vjemy do perspektivy sám, nemusí je dostávat zvenčí.
  10. Alkohol začne ničit mozkové buňky už pár minut poté, co ho vypijete. Zbavuje přitom mozkovou tkáň schopnosti bránit své buňky. Pokud pijete výjimečně, mozek se zotaví. Jestliže na něj ale necháváte alkohol působit pravidelně, klesá schopnost mozku uzdravit se.
  11. Za to, že se vám ranní písnička usadí v hlavě a nemůžete se jí zbavit, může to, že si mozek propojí melodii a nějakou činnost nebo vjem a pokaždé, když se s ním znovu potká, tak si to vybaví i s hudbou. Také může dojít ke vzniku „zvukového červa“, tedy rytmického kódu, který se v hlavě začne spontánně opakovat.
  12. Pokud se potřebujete soustředit, pusťte si hudbu. Vnímané zvuky z okolí zvyšují průtok krve v mozku, prokrvují ho a zvyšují koncentraci. Navíc to vypadá, že pravidelný poslech hudby zvyšuje inteligenci.
  13. Pocit „déja vu“se dá vysvětlit tím, že konkrétní situace spouští v paměti podobné zážitky a mozek ji pak vyhodnotí jako stejnou, tudíž už známou.  
  14. Mozky taxikářů jsou větší proto, že mají větší pravý hippokampus, tedy oblast spojenou s prostorovou orientací a pamětí.
  15. Sny jsou důsledkem toho, že mozek v noci nespí. Opakuje si a třídí zážitky ze dne, osvojuje si nové situace, vlastně se učí z toho, co jsme během dne prožili. Pokud si tedy potřebujete utřídit myšlenky, je nejlepší jít spát.
  16. Pokud potřebujete mozek aktivovat a „probudit“, začnete zívat. Právě zívání okysličuje plíce mozek a tak mu dodá potřebnou energii pro přemýšlení. Bylo by to i vysvětlení toho, proč je zívání „nakažlivé“ – lidem v tlupě by to pomohlo aktivovat se hromadně.
  17. Pokud přijdete o zrak, nezačnete lépe slyšet, jak se traduje. Slepí si jen musí víc věcí pamatovat – ty, které ostatní prostě vidí. Tím si posilují paměť.
  18. Hlavně rodiče pubertálních dětí si kladou otázku, zda počítačové hry nějak neškodí jeho vývoji. Nemusím to říkat nahlas před huberťáky, věčně vysedávajícími před monitorem, ale ukazuje se, že hraním počítačových her se mozek cvičí. Musí totiž zvládnout tolik vjemů najednou, naučit se rychle vyhodnotit a hlavně reagovat, že si zvykne na velkou zátěž a pak zvládá i v běžném životě.
  19. I mozek potřebuje, abyste se pravidelně hýbali – i jemu svědčí, pokud prokrvíte tělo fyzickou aktivitou.
  20. VLŠYO NJAEVO, ŽE NZEÁELŽÍ NA POŘDAÍ PSÍEMN VE SOLVĚ. JEDNINÁ DLEUITŽÁ VĚC JE, ABY BLYY PNVRÍ A PSOELNDÍ PÍMESNA NA SRPVÁÉNM MSTÍĚ. ZYBETK MŽUE BÝT TOTÁNLÍ SĚMS A TY TO PŘOÁD BEZ PORLBMÉU PEŘČETŠ. JE TO PORTO, ŽE LDIKSÝ MEZOK NETČE KDAŽÉ PENSÍMO, ALE SVOLO JKAO CLEEK.

Alternativní léčba: Vaši paměť posíli pravidelné užívání ginkgo biloby, která zlepší prokrvení.

Zdroj: Sdružení osob po poranění mozku a jejich rodin Cerebrum, encyklopedie Lidské tělo Dokéo (Albatros)

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Sisi, Praha
2x

Díky, na seminářku jako dělané!!!!

Jakub

Ahoj, zajímavý článeček, bohužel mi přijde, že některé informace jsou značně zjednodušeny. Na výklad jevů jako jsou sny, déja vu nebo ono usazení písničky v hlavě existuje daleko větší množství teorií. Proto tvrdit, že to je tak, jak píšete, je zavádějící, a kdo ví, možná i mylné.

Jakub

Počet nervových buněk se běžně udává až 100 miliadr (ne 100 000 miliadr) a mozek se anatomicky dělí na více částí, které zodpovídají za různé tělesné funkce.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 4. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

LDL-aferéza

LDL-aferéza je přístrojová léčebná metoda, která umožňuje selektivní odstranění cholesterolu z krve pacienta. Je v současné době nejúčinnější a přitom bezpečnou metodou léčby zvýšené koncentrace cholesterolu v krvi - hypercholesterolémie.

Toxoplazmóza

Původce onemocnění: Toxoplasma gondii. Parazit se složitým vývojovým cyklem a řadou morfologicky odlišných stádií. Infekčním stádiem je oocysta, která se vytváří pouze ve střevě nakažené kočky (event. jiných kočkovitých šelem) a je vylučována trusem.

Po šedesátce je třeba manažera v první linii vystřídat

Rozhovor Dr. Vladimíra Finsterleho s MUDr. Janem Burianem, bývalým ředitelem FN Brno.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce