Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Eleuterokok ostnitý

(Mgr. František Červenka | přečteno: 26079x )

Sibiřský ženšen patří do čeledi Aralkovitých, stejně tak jako jeho slavnější bratr Asijský ženšen. Má s ním některé společné obsahové látky, v jiných se liší.

Sibiřský ženšen

Sibiřský nezmar

Sibiřský ženšen patří do čeledi Aralkovitých, stejně tak jako jeho slavnější bratr Asijský ženšen. Ženšenů však existuje více druhů. Většinu řadíme pod rod Panax (Všehoj) a pouze jeden pod rod Eleuterococcus (Všehojovec). Z hlediska využití v medicíně se však rozlišují druhy tři. Asijský neboli čínský či korejský ženšen (Panax ginseng), americký ženšen (Panax quinquefolius) a sibiřský ženšen (Eleutherococcus senticosus). Sibiřský ženšen má některé společné obsahové látky, v jiných se liší, přeci jen je to vzdálený příbuzný asijského ženšenu. Doplňky stravy obsahující ženšen sibiřský se běžně vyrábějí ze sušeného mletého kořene (prášku) nebo z extraktu kořene.

Oproti asijskému ženšenu má velkou výhodu. Zatímco Panax ginseng je bylina, která roste pomalu a je vzácná, těžko jej lze pěstovat, vytváří eleuterokok velké keřové porosty, dobře se rozmnožuje, není napadán chorobami a lze jej pěstovat nejen na Dálném Východě, ale i v našich zeměpisných podmínkách. Navíc je finančně podstatně dostupnější.

Sibiřský ženšen

Funkce v organizmu

Proč je tato rostlina tak atraktivní? Tak jako ženšen zvyšuje nespecifickou odolnost organizmu vůči nepříznivým vlivům vnějšího prostředí a působí tedy „proti stresu“. Každodenní stres je obávanou můrou většiny lidí, a proto není divu, že o rostliny, které mají tyto účinky je velký zájem. Hlavními účinnými látkami kořenů je velká skupina tzv. eleuterosidů různé struktury a polysacharidů.

Eleuterosidy působí adaptogenně („protistresově“), zesilují činnost některých žláz s vnitřní sekrecí, snižují hladinu cholesterolu, zlepšují celkový metabolizmus, zejména metabolizmus krevního cukru (což je důležité u cukrovky), zvyšují tvorbu bílkovin (proteosyntézu) v organizmu, a proto bývají přípravky z eleuterokoku používány sportovci všude tam, kde je potřeba zvýšit nárůst svalové hmoty.

Kromě těchto účinků působí stimulačně na mozek, zvyšují sexuální aktivitu a působí velmi příznivě na celkovou imunitu (účinek polysacharidů); nezanedbatelný je také ochranný účinek eleuterokoku vůči různým škodlivým látkách a jedům, které poškozují především játra.

Možná rizika

Ačkoliv je eleuterokok významně bezpečnější než ženšen, nesmí být používán při vysokém krevním tlaku, horečnatých stavech a po čerstvém infarktu myokardu. U některých lidí byla po jeho použití pozorována krátkodobá zemdlenost nebo ospalost, která je způsobena hypoglykémií. V takovém případě je vhodné zapíjet přípravky oslazeným nápojem.

Použití

V současnosti se používají přípravky výlučně z kořenů – suché, nebo tekuté standardizované extrakty. V humánní praxi nalezly uplatnění jako pomocný přípravek při ovlivňování neuróz, neurastenií, hypochondrie, pro mírnění psychických poruch, které se objevují u některých žen v klimakteriu a při změnách psychiky starých lidí, které jsou způsobeny především aterosklerózou mozkových cév a jejich vyčerpáním.

Používají se také při onemocnění srdce a cév – obecně při ateroskleróze, nízkém krevním tlaku a revmatických poškozeních srdce, dále při cukrovce (diabetes mellitus), kdy zlepšují využitelnost krevního cukru buňkami. Velký význam má použití těchto přípravků při přepracovanosti, vyčerpání, v rekonvalescenci po infekčních chorobách a pooperačních stavech.

Jako ochranný prostředek se přípravky uplatňují v souvislosti s infekčními chorobami dýchacích cest a v prevenci profesionálních chorob lidí vystavených nepříznivým vlivům fyzikálního nebo psychického charakteru (prevence vysokého krevního tlaku a změn sluchu a zraku např. u řidičů městské dopravy, pracovníků v hutnictví aj.).

V současnosti je optimální používat komerčně dostupné přípravky, protože jsou z hlediska kvality standardnější než to, co si vyrobíme doma. Jako potravní doplněk se používá u dospělých 3krát denně 15-20 kapek extraktu před jídlem nebo 3krát denně 30 mg suchého standardizovaného extraktu. Je vhodné používat tyto přípravky maximálně 1 měsíc a potom zařadit zhruba dvoutýdenní přestávku.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Martina Tousková masérka
2x

Používám Eleuterococ a nemohu si ho vynachválit je skvělý -cítím se výborně :)

Lumír Bula
2x

Používám sušené listy a také bobule a citím se v pozdním věku celkem dobře. Doporučuji všem seniorům a seniorkam.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 2. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Potravní doplňky na léčbu chronického zánětu vaječníků

Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat jaké byliny a homeopatika jsou dobré na chron. zánět vaječníků a čeho se mám při tomto onemocnění vyvarovat. děkuji Jana

Potraviny pro zvláštní výživu

Tento pojem je v běžné praxi člověka poměrně neznámý, většina lidí si pod ním jen stěží dovede představit reálný obsah. Velmi často se používají výrazy "potravní doplňky", praxe lékárníků používá pojem "parafarmaceutika". Ani jeden z výrazů však není úplně správný, protože přesně nevystihuje tuto kategorii výrobků...

Jaký smysl mají potravní doplňky

V Lekarne.cz každý týden nacházíte nový článek o potravních doplňcích respektive látkách v nich obsažených. Z našich obecných článků zaznělo, že potravní doplňky nejsou léky...

Citronová kůra

Málokdo ví, že slupka z obyčejného citronu nebo pomeranče obsahuje cenné látky, které mohou pomoci ochránit tělo před nachlazením, zmírnit alergie nebo křečové žíly (varixy).

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce