Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Hemofilii u sebe můžete odhalit kdykoli, třeba při trhání zubu

( Renata Vyšínová | přečteno: 62456x )

Velké a hojné modřiny, časté krvácení z nosu nebo velké krvácení při trhání zubu. I to mohou být příznaky hemofilie. Ačkoli jde převážně o dědičnou chorobu srážlivosti krve, nemusí se projevit dlouhá léta.

shutterstock.com

Léčba  hemofilie

Léčba závisí na závažnosti onemocnění a jeho krvácivých projevů. Základem je nitrožilní dodávání chybějících srážlivých faktorů. K léčbě lze využít léčivé přípravky obsahující koagulační faktory získané z lidské plazmy nebo vyrobené rekombinantní technologií.

Většina hemofiliků v ČR se léčí krevními deriváty – skoro sedmdesát procent. Téměř 40 procent z nich se setkalo s nákazou hepatitidou typu C. Naštěstí se od roku 1997 neobjevil  jediný případ přenosu HIV. „ V minulosti se nakazilo šestnáct pacientů,“ uvedl Vladimír Dolejš. Na roční léčbu hemofilika je potřeba kolem 500 litrů lidské plazmy.

Současným trendem je léčba hemofilie s využitím rekombinačních přípravků. „Oproti tradiční léčbě na bázi lidské plazmy od dárců je u nich prakticky vyloučen přenos infekcí a virových nákaz, podle statistik je používá 49 procent pacientů do osmnácti let věku,“ vysvětluje MUDr. Salaj.

Hemofilici si, s výjimkou nejmenších dětí, aplikují léčbu sami – nitrožilně a co nejdřív poté, co krvácení začne. A to poznají pacienti spolehlivě. „Neumím vám přesně vysvětlit, jak vím, že to začalo, ale vím to, říká se tomu „zlatá aura“, tedy jakési tušení,“ vysvětluje Vladimír Dolejš. A jak náročná je samotná aplikace? „Není těžké se to naučit, zvládají to již předškolní děti,“ uvádí Dolejš.

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Dědičné poruchy a vrozené vývojové vady

Downův syndrom, Turnerův syndrom, poškození plodu zarděnkami, nebo některými léky užívanými v těhotenství - to všechno jsou choroby, které řadíme mezi dědičné poruchy a vrozené vývojové vady.

Downův syndrom a další chromozomální odchylky

Chromozomální odchylky (aberace) jsou způsobené chyběním nebo přebýváním části chromozomu (případně celého chromozomu, nebo dokonce více chromozomů). Každý člověk má v každé buňce kompletní genetickou výbavu – 46 chromozomů.

Hemofilie, cystická fibróza a další monogenní choroby

Dědičné nemoci, které jsou způsobené mutaci v jednom jediném genu, nazýváme monogenní choroby a jejich dědičnost se řídí tzv. Mendelovými zákony. Je jich popsáno několik tisíc, a k nejznámějším a nejčastějším patří hemofilie A, trpaslictví, fenylketonurie, Marfanův syndrom, adrenogenitální syndrom, či cystická fibróza.

Geny a genetika

Trvalo víc jak 10 let než byla vybudována základní síť genetických poraden a zavedena výuka genetiky na všech lékařských fakultách.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce