Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

I se střevním vývodem můžete plavat v moři, cestovat a mít sex

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 32227x )

Rakovina konečníku – tuto diagnózu uslyšel vysokoškolský učitel Pavel Kreml, když mu bylo pouhých sedmatřicet let. A zbortil se mu svět. Zoufalství se ještě znásobilo, když mu lékaři řekli, že pokud chce žít, bude se muset smířit se stomií – trvalým vývodem střeva z dutiny břišní na povrch těla.

shutterstock.com

Co je stomie?

U pacientů, kteří nemohou vyměšovat stolici konečníkem, se zakládá střevní vývod na břišní stěně a nazývá se stomie.

Stomie se dělí podle délky trvání na dočasné a trvalé a také podle umístění na trávicím traktu a typu konstrukce.

Komu je nutné udělat vývod střeva?

Třeba pacientům po poranění (proděravění) trávicího traktu, po komplikacích zánětlivých onemocnění výchlipek tlustého střeva a hlavně těm s rakovinou tlustého střeva.  

Jak se s vývodem střeva koupat na veřejnosti?

Radí Pavel Kreml:

Chcete-li mít naprostou jistotu, že pomůcky pevně drží i po delším pobytu ve vodě, otestujte si je nejdříve doma ve vaně. Je vhodné si před koupáním – asi tak dvě až čtyři hodiny - nalepit novou pomůcku. Pro zamezení přístupu vody pod okraj podložky je dobré ji podlepit leukoplastí. Po koupání je nutné podložku i sáček dobře osušit.

V jakých plavkách plavat?

Ženy to mají jednodušší, sáček skoro vždy ukryjí jednodílné plavky. Vyzkoušejte ale, jestli není vidět, když se plavky namočí. Pokud je plavkový materiál velmi tenký nebo světlý, našijte si podšívku nebo plavky ozdobte širokým páskem či kanýrem.  Vyzkoušejte také, jestli plavky nemají příliš velké vykrojení u nohou.

Muži si někdy vystačí s vyššími plavkami do pasu, které bývají k dostání ve sportovních obchodech. Poměrně častý je však případ, že stomie byla založena příliš vysoko. Pak je nejjednodušší koupat se v bermudách, vhodné jsou i cyklistické kalhoty. V zahraničí jsou velmi populární a módní jednodílné plavky a`la dvacátá léta. Podobný dres používají zápasníci a vzpěrači.

Na téma vývodu můžete diskutovat pod článkem nebo poslat svůj názor na mail [email protected].

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Krev ve stolici

Již druhým rokem zaznamenávám při stolici větší či menší množství krve na papíře, nebo přímo ve stolici. Prodělal jsem několik vyšetření, ale žádná nemoc nebyla diagnostikována. Mé zdravotní potíže mě zneklidňují, ale nevím na koho se mám dále obrátit. Není nic příjemného, když prakticky při každé stolici zaznamenáte na papíře stopy krve. Krev nikdy nebývá na spodním prádle, objevuje se pouze při potřebě. Kryštof

Kolonoskopie

Kolonoskopie je vyšetřovací a zároveň léčebná metoda. Stala běžně používanou metodou, která lékaři umožňuje prohlédnout dolní část trávicí trubice.

Nádory tlustého střeva

Zhoubný nádor vzniká rychlým nekontrolovaným množením abnormálních buněk. I ve střevě, stejně tak jako v jiných orgánech, se může jednat o zhoubný nebo nezhoubný nádor.

Krev ve stolici

Kdykoli objevíte krev ve stolici, měli byste o tom povědět svému lékaři. V devadesáti procentech bude příčina banální, ale to musí určit právě lékař.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce