Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Jak bezpečně používat volně prodejná analgetika?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 3114x )

Analgetika jsou skupina léků, které zmírňují bolest a rovněž působí proti horečce. Stejně jako u ostatních léků, i v tomto případě je nutné vědět, jak analgetika správně užívat, aby bylo dosaženo maximálního účinku a zároveň se předešlo nežádoucím vedlejším účinkům.

Dobrá rada
shutterstock.com

Druhy analgetik

Volně prodejná analgetika užívají miliony lidí každý den. Pokud jsou užívána správným způsobem, jsou celkově bezpečná a efektivní při zmírňování bolesti. Volně prodejná analgetika lze rozdělit do dvou skupin:

  • lokální – mohou být aplikovány místně přímo na kůži
  • orální – aplikují se polknutím, jedná se o tablety či ve vodě rozpustné kapsle

Tipy pro bezpečné užívání analgetik

Vždy si přečtěte příbalovou informaci

Před užitím léku si vždy pozorně přečtěte příbalovou informaci o složkách obsažených v přípravku, zda má být lék aplikován lokálně nebo orálně a v jakém množství. Kdy a jak často jej můžete brát nebo používat. Ne všechna analgetika jsou vhodná pro každého. Příbalová informace Vám řekne, jestli je lék vhodný i pro Vás.

Zapamatujte si, kdy máte léky brát

Naučte se, jak často máte brát léky. Pamatujte si, že některá orální analgetika by měla být užívána při jídle nebo po něm, jinak mohou vyvolat nevolnost.

Ověřte si, zda jsou analgetika vhodná pro Vás

Analgetika nemusí být vhodná pro osoby v určitém věku nebo s určitými zdravotními problémy jako např. se srdečními chorobami. V případě nejasností požádejte o radu Vašeho lékaře.

V případě, že berete ještě další léky, buďte opatrní

Analgetika, která se užívají orálně, mohou spolupůsobit s jinými léky. To znamená, že mohou navzájem měnit své účinky a dokonce vyvolat nežádoucí reakce. Pokud užíváte jiné volně prodejné léky, léky na předpis nebo potravinové doplňky, či pije čaje s obsahem některých bylin jako např. třezalka, požádejte lékaře, aby Vám našel analgetikum, které je pro Vás vhodné.

Neužívejte více, než je doporučená dávka

V příbalové informaci se dozvíte, jakou dávku analgetika máte užívat a jak často jej máte brát. Překročení doporučenné denní dávky může vyvolat nežádoucí účinky léku. Pokud potřebujete další analgetikum, požádejte o radu Vašeho lékaře.

Neužívejte dva různé léky se stejnou aktivní složkou

K dispozici je mnoho různých analgetických léků a řada z nich obsahuje stejnou léčivou látku pod různým obchodním názvem. Je důležité si dávat pozor v případě, když používáte léky proti nachlazení nebo rýmě. Ty obsahují rovněž analgetika. Užívání dvou nebo více léků stejného druhu může zvýšit riziko výskytu vedlejších účinků. Požádejte lékaře o radu při užívání více léků současně.

Neužívejte analgetika déle, než je potřeba

Největší množství volně prodejných analgetik se používá ke zmírnění bolesti, která trvá několik dnů. Dobu užívání léků bez lékařského předpisu naleznete v příbalové informaci. V případě dlouhodobých potíží konzultujte svůj stav s Vaším ošetřujícím lékařem.

Buďte si vědomi rizika lékových alergií

Někteří lidé mohou být mimořádně senzitivní na účinnou nebo pomocnou látku v léku. To může vyvolat vážnou alergickou reakci jako kašel, otok rtů, jazyka nebo obličeje, svědění kůže, vyrážku. Pokud trpíte lékovou alergií nebo alergií na některou složku analgetika, poraďte se ještě před jeho použitím s lékařem. Alergické příznaky, při kterých byste měli vyhledat lékařskou péči, jsou následující:

  • potíže dýchacích cest: otok hrdla a jazyka, sípavý hlas, pískavý zvuk při nádechu
  • dechové potíže: krátké dýchání a sípání
  • oběhové potíže: vysoká tepová frekvence, pocit závratě, bledost a studený pot, ztráta vědomí

Léky uchovávejte mimo dohled a dosah dětí.

Zdroj: www.panadol.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

První gynekologická prohlídka - co vás čeká?

Každá dívka by měla první gynekologické vyšetření absolvovat ještě před zahájením sexuálního života, a to i když nemá žádné problémy.

Příběh Olgy: Omdlela na dovolené v Řecku – mohla za to vzácná nemoc

Lékaři Olze odhalili vzácnou a někdy velmi závažnou nemoc kosterních svalů – myozitidu

Ponocování vede ke zdravotním a sociálním obtížím

V poslední době zaznamenávají lékaři u nás i ve světě stále častější výskyt zpožděné spánkové fáze. Ponocování se týká nejen dospělých, ale v současnosti také dětí a mladistvých.

Máte před menstruací chuť na sladké? Mohou za to hormony

Každá žena pravděpodobně zná nutkavou potřebu jíst těsně před menstruací zvýšené množství sladkých a nezdravých potravin. Jedná se o běžné příznaky premenstruačního syndromu, který v určité fázi cyklu postihuje více než 90 procent žen. Proč je touha po čokoládě v tomto období tak silná a jak omezit přejídání?

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce