Kukuřičné blizny obsahují hlavně saponin, silici, hořčiny, třísloviny, pryskyřice, olej, cukry, minerální látky.
(Zea mays l.)
Příprava čaje
5 g drogy na šálek čaje.
Užívaná část
 |
Blizny (Stigmata maydis) |
Sběr a sušení
Blizny, které vyčnívají z klasů, se sbírají v době květu. Suší se rychle.
Jak vypadá
Až dva metry vysoká jednoletá obilnina. Listy jsou široce čárkovité, kopinaté. Pestíkové květy vyrůstají v úžlabích listů, jsou zabalené pomocí listenů. V době zrání se z nich vytvářejí klasy, které jsou po dozrání charakteristické svou žlutou barvou, která převažuje, i když různé odrůdy mohou být zbarveny různě. Prašníkové květy vyrůstají na koncích rostliny. Kvete v průběhu léta.
Kde se rostlina vyskytuje
Kukuřice se stále víc pěstuje na polích i v zahradách. Kukuřičné blizny jsou k dostání v lékárnách.
Co kukuřice obsahuje
Kukuřičné blizny obsahují hlavně saponin, silici, hořčiny, třísloviny, pryskyřice, olej, cukry, minerální látky. Olej obsahuje významné množství koenzymu Q.
Kukuřičné semeno je bohaté na vitamíny skupiny B, mangan, nenasycené mastné kyseliny.
Jaké jsou účinky a jak se používá v tradiční medicíně
Dříve: K medicínským účelům se kukuřice dříve nepoužívala. Až v 19. století se začalo s jejím využitím k léčbě nemocí močových cest. Později se podávala při revmatických onemocněních a k celkovému posílení organismu.
Dnes: Kukuřice se používá vnitřně. Je velmi výživná a její prospěšnost a léčivost se projeví také pokud ji konzumujeme jako potravinu.
Vnitřně: Pokud užíváme čaj ze sušených blizen, tak využíváme hlavně jejích močopudných účinků. Podáváme jej u otoků a onemocněních močových cest, zklidňuje trávicí trakt, snižuje vysoký krevní tlak, snižuje hladinu krevního cukru, v tradiční čínské medicíně se používá při onemocněních jater.
Vzhledem k vysokému obsahu manganu a vitamínu B1 je konzumace kukuřice nejlepším přirozeným uklidňujícím prostředkem, který zároveň posiluje. Vitamín B1 se podílí na přetváření sacharózy na glukózu (jediné energetické výživy pro mozkové buňky). Konzumace kukuřice a výrobků z ní se podílí na zlepšení výkonnosti mozku, zlepšuje náladu, stará se o zdravou kůži a vlasy.
Pozn. Kukuřice je významná také tím, že neosahuje lepek; proto je vhodná u všech, kteří dodržují bezlepkovou dietu.
Přidat nový komentář