Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Kyselina fosforečná

(Dr. Tereza Vrbová | přečteno: 82587x )

Čtvrtina z celkové hmotnosti všech kyselin, které se používají v potravinách, připadá na kyselinu fosforečnou, E 338. Tato nejlevnější a zároveň nejsilnější okyselující látka má i jiná využití: umocňuje účinek antioxidantů v rostlinných tucích, zabraňuje nežádoucím reakcím...

Čtvrtina z celkové hmotnosti všech kyselin, které se používají v potravinách, připadá na kyselinu fosforečnou, E 338. Tato nejlevnější a zároveň nejsilnější okyselující látka má i jiná využití: umocňuje účinek antioxidantů v rostlinných tucích, zabraňuje nežádoucím reakcím kovů v potravinách, působí jako zdroj fosforu a udržuje kyselé prostředí při výrobě droždí.

Používá se při výrobě nápojů, sýrů, tuků, margarínů a mnoha dalších potravin. Kyselina fosforečná okyseluje nápoje typu Coca-Cola a dodává jim charakteristickou štiplavou chuť. V mírných množstvích je kyselina fosforečná bezpečná pro lidské zdraví. Avšak v době, kdy se Coca-Cola a jí podobné limonády stávají národním nápojem, je nutné mluvit o tom, co se stane konzumujeme-li nadměrná množství kyseliny fosforečné a fosforečnanů. O možných nežádoucích účincích při nadměrném příjmu těchto látek pojednává následující odstavec o fosforu.

Fosfor: Kyselina fosforečná představuje zároveň zdroj fosforu. Fosfor je hned po vápníku druhý nejzastoupenější minerální prvek v našem těle a podílí se zde na mnoha různých pochodech. Dostatek fosforu je nezbytný pro pevné a zdravé zuby a kosti. Většina lidí přijímá dostatečné množství fosforu ve stravě a jeho nedostatek není častý. Větší nebezpečí představuje přebytek fosforu. Fosforečnany se totiž vylučují z těla jako fosforečnan vápenatý. Vysoké dávky fosforečnanů mohou proto narušit rovnováhu mezi vápníkem a fosforem v těle a zapříčinit nedostatek vápníku, a tím například i úbytek kostní hmoty. Vegetariány by mělo zajímat, že fosforečnany snižují přisvojitelnost železa z rostlinných zdrojů.

Ve Spojených státech proběhla studie, která sledovala děvčata konzumující pravidelně vysoká množství coca-colových nápojů (které obsahují kyselinu fosforečnou). Ukázalo se, že tyto dívky jsou více náchylné k různým zlomeninám než jejich vrstevnice, které podobné nápoje nepijí. Možná interpretace těchto výsledků spočívá právě v nedostatku vápníku, který je způsoben nerovnováhou mezi vápníkem a fosforem.

Většina dlouhodobých studií na zvířatech potvrdila, že pokud zvířata přijímají vyšší dávky kyseliny fosforečné nebo fosforečnanů v potravě (více než 0,5%), jsou ohrožena zpožděným růstem, ukládáním vápníku ve tkáních a orgánech a poškozením ledvin a srdce. Avšak pozor: čím nevyváženější je strava z hlediska příjmu ostatních minerálních látek, tím horší mohou být následky nadměrného příjmu fosforečnanů !

Tento text je založen na úryvcích z knihy Dr. Terezy Vrbové Víme, co jíme? aneb Průvodce "Éčky" v potravinách a je uveřejněn se souhlasem autorky. Tuto publikaci, ve které naleznete informace o všech "Éčkách" používaných v České republice, si nyní můžete koupit v knihkupectvích Kanzelsberger, Academia, Zdravotnická literatura v Lipové ulici a dalších. Více o knize: http://surf.to/Ecka

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Nikol
4x

Moc dekuju pomohl mi tento článek!!!!!§Je dopbrej fakt!!!!

Stuky
8x

To psala lékařka...k smíchu,kyselina fosforečná je pro nás nejdůležitější kyselina na této planetě drží totiž genetický kod DNA a ta jediná je schopná tvořit esterické můstky,které drží šroubovici DNA,aby se nerozpadla.Mohly bych pokračovat dále,ale stejně to nemá smysl,dodal bych k tomu,že coca-cola je nejzdravější nápoj u nás,O řídnutí kostí a pití coly.....tomu se můžu akorát tak zasmát.....se zbytkem textu se dá taky polemizovat..

Petr
2x

Co je v článku k smíchu? Co jsi napsal na prvních 2 řádcích je sice pravda (opsáno asi z Wikipedie), ale to neznamená, že nadměrná konzumace kyseliny fosforečné nemůže škodit. Po deseti tisíce let se Homo sapiens sapiens živil tím, co mu poskytla příroda, nic si nevyráběl a lidské tělo si z jeho stravy vzalo přesně to, co potřebuje k jeho bezvadnému fungování. Pochybuji, že by lidé v minulosti degenerovali rozpadající se DNA. Člověk se fosforem normálně předávkovat nemohl, kdežto dnes je tomu naopak - přírodní stravy je v jídelníčku průměrného člověka v tzv. "moderním" světě zastoupeno velmi málo a člověk do sebe cpe různé "vyrobené potraviny" prosycené chemií - většinou nezdravou. Člověk bez Coca-Coly žít může (osobně jsem ji už neměl 5 let a nepociťuji na sobě žádné negativní účinky, naopak, jsem od doby, co jsem výrazně změnil jídelníček a piji v podstatě jen čistou vodu a bylinkové čaje, mnohem zdravější), přemírou konzumace Coca-Coly si ale naopak ublížit může - a pokud ne nadspotřebou kyseliny fosforečné tak minimálně kvůli množství rafinovaného cukru, kterého jsou tyto nápoje plné a o jehož negativních účincích na zdraví byly napsány hory článků.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 7. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce