Moc dekuju pomohl mi tento článek!!!!!§Je dopbrej fakt!!!!
Je to chřipka nebo jen nachlazení?
Je důležité znát rozdíl mezi chřipkou a nachlazením...
(Dr. Tereza Vrbová | přečteno: 80404x )
Čtvrtina z celkové hmotnosti všech kyselin, které se používají v potravinách, připadá na kyselinu fosforečnou, E 338. Tato nejlevnější a zároveň nejsilnější okyselující látka má i jiná využití: umocňuje účinek antioxidantů v rostlinných tucích, zabraňuje nežádoucím reakcím...
Čtvrtina z celkové hmotnosti všech kyselin, které se používají v potravinách, připadá na kyselinu fosforečnou, E 338. Tato nejlevnější a zároveň nejsilnější okyselující látka má i jiná využití: umocňuje účinek antioxidantů v rostlinných tucích, zabraňuje nežádoucím reakcím kovů v potravinách, působí jako zdroj fosforu a udržuje kyselé prostředí při výrobě droždí.
Používá se při výrobě nápojů, sýrů, tuků, margarínů a mnoha dalších potravin. Kyselina fosforečná okyseluje nápoje typu Coca-Cola a dodává jim charakteristickou štiplavou chuť. V mírných množstvích je kyselina fosforečná bezpečná pro lidské zdraví. Avšak v době, kdy se Coca-Cola a jí podobné limonády stávají národním nápojem, je nutné mluvit o tom, co se stane konzumujeme-li nadměrná množství kyseliny fosforečné a fosforečnanů. O možných nežádoucích účincích při nadměrném příjmu těchto látek pojednává následující odstavec o fosforu.
Fosfor: Kyselina fosforečná představuje zároveň zdroj fosforu. Fosfor je hned po vápníku druhý nejzastoupenější minerální prvek v našem těle a podílí se zde na mnoha různých pochodech. Dostatek fosforu je nezbytný pro pevné a zdravé zuby a kosti. Většina lidí přijímá dostatečné množství fosforu ve stravě a jeho nedostatek není častý. Větší nebezpečí představuje přebytek fosforu. Fosforečnany se totiž vylučují z těla jako fosforečnan vápenatý. Vysoké dávky fosforečnanů mohou proto narušit rovnováhu mezi vápníkem a fosforem v těle a zapříčinit nedostatek vápníku, a tím například i úbytek kostní hmoty. Vegetariány by mělo zajímat, že fosforečnany snižují přisvojitelnost železa z rostlinných zdrojů.
Ve Spojených státech proběhla studie, která sledovala děvčata konzumující pravidelně vysoká množství coca-colových nápojů (které obsahují kyselinu fosforečnou). Ukázalo se, že tyto dívky jsou více náchylné k různým zlomeninám než jejich vrstevnice, které podobné nápoje nepijí. Možná interpretace těchto výsledků spočívá právě v nedostatku vápníku, který je způsoben nerovnováhou mezi vápníkem a fosforem.
Většina dlouhodobých studií na zvířatech potvrdila, že pokud zvířata přijímají vyšší dávky kyseliny fosforečné nebo fosforečnanů v potravě (více než 0,5%), jsou ohrožena zpožděným růstem, ukládáním vápníku ve tkáních a orgánech a poškozením ledvin a srdce. Avšak pozor: čím nevyváženější je strava z hlediska příjmu ostatních minerálních látek, tím horší mohou být následky nadměrného příjmu fosforečnanů !
Tento text je založen na úryvcích z knihy Dr. Terezy Vrbové Víme, co jíme? aneb Průvodce "Éčky" v potravinách a je uveřejněn se souhlasem autorky. Tuto publikaci, ve které naleznete informace o všech "Éčkách" používaných v České republice, si nyní můžete koupit v knihkupectvích Kanzelsberger, Academia, Zdravotnická literatura v Lipové ulici a dalších. Více o knize: http://surf.to/Ecka
Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.
Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi
To psala lékařka...k smíchu,kyselina fosforečná je pro nás nejdůležitější kyselina na této planetě drží totiž genetický kod DNA a ta jediná je schopná tvořit esterické můstky,které drží šroubovici DNA,aby se nerozpadla.Mohly bych pokračovat dále,ale stejně to nemá smysl,dodal bych k tomu,že coca-cola je nejzdravější nápoj u nás,O řídnutí kostí a pití coly.....tomu se můžu akorát tak zasmát.....se zbytkem textu se dá taky polemizovat..
Co je v článku k smíchu? Co jsi napsal na prvních 2 řádcích je sice pravda (opsáno asi z Wikipedie), ale to neznamená, že nadměrná konzumace kyseliny fosforečné nemůže škodit. Po deseti tisíce let se Homo sapiens sapiens živil tím, co mu poskytla příroda, nic si nevyráběl a lidské tělo si z jeho stravy vzalo přesně to, co potřebuje k jeho bezvadnému fungování. Pochybuji, že by lidé v minulosti degenerovali rozpadající se DNA. Člověk se fosforem normálně předávkovat nemohl, kdežto dnes je tomu naopak - přírodní stravy je v jídelníčku průměrného člověka v tzv. "moderním" světě zastoupeno velmi málo a člověk do sebe cpe různé "vyrobené potraviny" prosycené chemií - většinou nezdravou. Člověk bez Coca-Coly žít může (osobně jsem ji už neměl 5 let a nepociťuji na sobě žádné negativní účinky, naopak, jsem od doby, co jsem výrazně změnil jídelníček a piji v podstatě jen čistou vodu a bylinkové čaje, mnohem zdravější), přemírou konzumace Coca-Coly si ale naopak ublížit může - a pokud ne nadspotřebou kyseliny fosforečné tak minimálně kvůli množství rafinovaného cukru, kterého jsou tyto nápoje plné a o jehož negativních účincích na zdraví byly napsány hory článků.
Přidat nový komentář