Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Alergie se dají léčit. Jaké jsou možnosti?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 1293x )

Alergie je přehnanou reakcí těla na látky, které se kolem nás běžně vyskytují, a v extrémních případech může ohrozit náš život. Správná léčba může jednotlivé příznaky zmírnit a zásadně tak zlepšit alergikovi kritické jarní i letní měsíce.

shutterstock.com

Co je alergie?

Alergie je nepřiměřená obranná reakce imunitního systému na látky z okolního prostředí, které většina lidí vnímá jako zcela neškodné. Látky, které tyto stavy vyvolávají, nazýváme alergeny. Je jich celá řada - nejčastěji jde o alergické reakcem, vyvolané inhalačními alergeny (pyly trav, bylin a stromů, plísně, roztoči, srst domácích zvířat), potravinovými alergeny, hmyzím jedem (např. při bodnutí vosou).

O alergiích se obecně nejvíce mluví na jaře, kdy nastává tzv. pylová sezóna. Pro pacienty trpící alergií na pyl to znamená jediné – několik měsíců provázených nepříjemným zánětem sliznice nosu, který se projevuje jedním, zpravidla však více symptomy: ucpaný nos, výtok z nosu, opakované kýchání, svědění nosu či patra. Tyto zdravotní komplikace navíc často provází zánět očních spojivek, který vyvolává pálení a svědění očí, jejich nadměrné slzení a otoky víček. Dalším znakem alergie na pyl se nezřídka stává i zčervenalá a nepříjemně svědící pokožka. Největší obtíže musí nemocní očekávat v suchých a větrných dnech, kdy je koncentrace pylů největší. 

Všechny tyto příznaky výrazně ztěžují běžný život. Alergické reakce omezují v každodenních činnostech, a to jak v práci, tak ve škole, ale i ve volném čase. Nejčastěji se projevují stálou únavou, poruchami spánku a sníženou schopností soustředění.

Pokud vás začnou obtěžovat projevy alergie, neváhejte vyhledat alergologa! Neléčená (nebo špatně léčená) alergie na pyl totiž může vyústit v další zdravotní komplikaci – průduškové astma bronchiale, které se vyznačuje opakujícími se záchvaty dušnosti a ztíženým, pískavým dýcháním či suchým kašlem.

Návštěvu lékaře neodkládejte

Alergie se může vyvinout kdykoliv v průběhu života, proto lidé často prvotní příznaky podceňují a s návštěvou lékaře otálí. 

4 dobré důvody, proč jít k alergologovi

  • Zjistí, na co jsme alergičtí, a čemu se tedy máme snažit vyhýbat
  • Určí správnou léčbu – tak se svých potíží nejrychleji zbavíme
  • Jsme pod dohledem, předejdeme zhoršování alergie
  • Ušetříme – nemusíme se spoléhat na volně prodejné léky

Co vás čeká u lékaře

  • Anamnéza: Lékař s vámi podrobně probere zdravotní historii, tzv. anamnézu – bude zjišťovat výskyt alergických potíží u vás a v rodině, ptát se, jaké máte příznaky, jakou jste měli dosavadní léčbu, jaké jsou vaše životní návyky a v jakém prostřePři prick testu se podezřelý alergen projeví větším pupínkemdí žijete.
  • Spirometrie a další vyšetření dechu: Zdravotní prohlídku doplní vyšetřením funkce plic na přístroji zvaném spirometr, vyšetřením vydechovaného oxidu dusíku jako ukazatele alergického zánětu, eventuálně doplní ORL vyšetření.
  • Prick testy: Uskuteční na kůži tzv. prick testy, které pomohou přesněji určit příčinné alergeny. Obvykle se provádějí na vnitřní straně předloktí, kam se aplikují kapky jednotlivých podezřelých alergenů.
  • Krevní alergenové testy: Odebranou krev zašle sestra do laboratoře, kde ji prověří na přítomnost zvýšeného množství IgE protilátek, které jsou důkazem alergie. Může také posloužit k přesnějšímu stanovení diagnózy.

Důležité je, aby se zjistilo, na co vlastně vaše tělo reaguje, a pak se tomu buď pokusili vyhnout nebo byli připraveni.

Jaké jsou možnosti léčby alergií?

Při farmakologické léčbě lze léky podávané při alergiích rozdělit do tří skupin. První skupinou jsou léky preventivní, druhou léky úlevové. Třetí možností léčby je specifická alergenová imunoterapie.

Preventivní (protizánětlivé) léky: Při pravidelném a dlouhodobém užívání výrazně tlumí klinické projevy alergie.

Druhou skupinou jsou tzv. léky úlevové, které jsou určeny k zmírnění akutních alergických potíží, jakými jsou například akutní projevy alergické rýmy (kýchání, otok nosní sliznice, sekrece z nosu), slzení či pálení očí, problémy s dýcháním, svědění, kopřivka nebo dokonce astmatický záchvat či anafylaktická reakce. Úlevové léky pomohou od akutních i chronických projevů během několika minut po aplikaci.

Specifická alergenová imunoterapie (SAIT): Formou injekcí, tablet pod jazyk či kapek je pacientovi podáváno postupně se zvyšující množství upraveného alergenu. Cílem této léčby je naučit imunitní systém organismu daný alergen tolerovat a nereagovat přehnaně. Při terapii SAIT se léčí příčina vzniku alergií, nikoli pouze příznaky. Délka léčby je 3–5 let a velmi důležitá je spolupráce pacienta. Indikaci a vedení léčby provádí lékař se specializací v oboru alergologie a klinická imunologie. Alergenová imunoterapie je indikována v případě, že je alergologickým vyšetřením prokázána přítomnost alergie I. typu na pyly, roztoče domácího prachu, vzdušné plísně, zvířecí srst anebo na hmyzí bodnutí. Jedná se většinou o takové alergeny, které není možné důkladně eliminovat z každodenního života nebo v případě zvířecí alergie jsou přítomny obtíže, ačkoli dotyčný pacient není chovatelem zvířete.

Léčba alergie je složitý terapeutický proces v závislosti na druhu alergie. U někoho může mít pouze mírný průběh, jiného může ohrožovat na životě. Nediagnostikovaná alergie může vést k chronickým stavům s trvalými následky (např. k rozvoji bronchiálního astmatu). S narůstajícím počtem alergiků stoupá také počet modernějších a bezpečnějších léků, které alergikům pomáhají. Některé léky jsou také volně dostupné bez receptu v lékárnách.

Pojištovny hradí léčiva a potraviny pro zvláštní lékařské účely v souladu s podmínkami stanovenými Státním ústavem pro kontrolu léčiv (SÚKL), který je pověřen rozhodováním o cenách a úhradách léčivých přípravků v procesech správního řízení. Podrobné informace a další medicínské údaje o léčivech (pro odborníky i laiky) jsou veřejně dostupné na webové stránce www.sukl.cz.

11 tipů, jak přežít nadcházející sezónu

Nabízíme tipy, jak se vyhnout všudypřítomnému pylu. Vycházejí z doporučení Americké akademie pro alergii, astma a imunologii.

  1. Každý týden si povlékněte postel čistým povlečením vypraným na vysokou teplotu.
  2. Venku je vhodné nosit brýle,po příchodu domů opláchnout obličej a vlasy vodou, vyměnit tričko. Před spaním si pak umyjte celé tělo včetně vlasů – pyl se do nich během dne zachytává a ulpívá i na kůži.
  3. Vyprané oblečení nesušte venku – mokrá látka je ideálním lapačem pylů.
  4. Na sekání trávy či jiné zahradní práce noste dýchací masku, nebo alespoň kvalitní roušku.
  5. Nebuďte venku v hodinách, kdy nastává „pylová kalamita“. Největší množství těchto alergenů je ve vzduchu rozptýleno mezi 10. a 16. hodinou, hlavně za horkých, suchých a větrných dnů. Pokud přece jen musíte ven, a dokonce do přírody, vezměte si alespoň hodinu až dvě před odchodem antihistaminika.
  6. Kupte si nosní sprej s mořskou nebo termální vodou a 2× až 3× denně si proplachujte nos, pokud pociťujete příznaky alergie. Mnoha lidem tyto přípravky pomáhají zmírnit nosní blokádu i zlepšit odtok sekretu z vedlejších dutin nosních.
  7. Při jízdě autem neotvírejte okno, používejte raději klimatizaci s pylovým filtrem.
  8. Nedoporučuje se větrat v ranních hodinách, kdy je koncentrace pylů největší.. Nezbytné větrání provádějte těsně po dešti, kdy je alergenů ve vzduchu málo. Pokud máte rádi čerstvý vzduch, popřemýšlejte o pořízení klimatizace.
  9. V domácnosti proveďte důkladný jarní úklid – ze všech rohů a škvír odstraňte prach, viditelnou plíseň, a pokud máte klimatizaci, vyměňte v ní filtr. Čistotu doma i udržujte. Důležité je např. zouvat se hned u dveří.
  10. Psy a kočky, kteří se pohybují venku, nepouštějte do ložnice ani na křesla či gauč – na jejich srsti zůstává velké množství pylu.
  11. Pravidelně sledujte pylové zpravodajství, abyste byli informováni o aktuálním stavu ve svém regionu.
Zdroj: vzp.cz, pylovasluzba.cz

partner_1.png

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Alergie
Partner rubriky Alergie

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Atopický ekzém

Je chronické svědivé zánětlivé kožní onemocnění alergického původu, postihuje cca 10-15% populace. Jedná se o přehnanou reakci organismu, resp. imunitního sytému na zevní a vnitřní vlivy...

Senná rýma

Senná rýma patří mezi alergická onemocnění. Postihuje nosní sliznici a oční spojivky.

Alergie

Když se řekne alergie, vybaví se každému buď uslzený, usmrkaný a kýchající člověk v pylové jarní a letní sezóně.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce