Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Majoránka zahradní

(MUDr. Miroslava Kolínková | přečteno: 15224x )

Majoránka se odpradávna pěstuje na zahradách, v truhlících a květináčích.

(Majorana hortensis Moench)



Příprava čaje

2 čajové lžičky řezané drogy na 300 ml vody. Dávku rozdělíme a pijeme v průběhu celého dne.

Užívaná část

nať Nať    (Herba majoranae)


Sběr a sušení

Z majoránky sbíráme celou nať před vykvetením. Bylinku sbíráme ráno po oschnutí rosy, dříve než začne svítit prudké sluníčko. Sušíme pokud možno rychle v tenké vrstvě nebo malých otýpkách, na vzdušném a stinném místě. Nedostatečné vysušení způsobí znehodnocení rostliny plísní. Po odřezání lodyhy, při zachování aspoň jednoho páru listů, obnovuje a ochotně dorůstá.

Jak vypadá

Zpravidla jednoletá bylina, dosahující výšky až do půl metru. Rostlinka je silně aromatická, má bohatě olistěnou a větvenou lodyhu. Lístky jsou vejčité, celokrajné. V období léta kvete drobnými kvítky, které mají bílou až narůžovělou barvu.

Kde se rostlina vyskytuje

Majoránka se odpradávna pěstuje na zahradách, v truhlících a květináčích.

Co majoránková nať obsahuje

Majoránku zahradní obsahuje ponejvíce třísloviny, silice a hořčiny.

Jaké jsou účinky a jak se používá v tradiční medicíně

Dříve: Zevně byla majoránka oblíbená v koupelích, obkladech na rány a mastích na špatně se hojící a bolící rány. Své místo měla nejen při léčbě vyvrtnutí a pohmoždění, ale využívala se i vnitřně, hlavně k regulaci menstruace. V práškové podobě se používala ke šňupání. V kuchyni se dodnes používá jako koření.

Dnes: Majoránkovou nať lze použít vnitřně i zevně.

Vnitřně: U majoránky využíváme hlavně jejích schopností podporovat vylučování trávicích šťáv a dezinfikovat. Používá se proto jako prostředek bojující s nemocemi trávicí trubice, jako jsou nadýmání, průjem, střevní koliky. Rovněž ji můžeme použít při nemocech z nachlazení. Majoránka také uvolňuje křeče hladkého svalstva. Toho využíváme k uvolnění bolestí při menstruaci. V tomto případě užíváme drogu již 2-3 dny před menstruací.

Zevně: Ve formě mastí se hodí na špatně se hojící rány. Jako kloktadlo je vhodná při zánětech v hrdle a dutině ústní.

Pozn.: Z majoránky se rovněž destiluje silice. Jako koření můžeme majoránku použít do všech zeleninových pokrmů. Zlepšuje stravitelnost luštěnin a zkracuje jejich dobu přípravy. Rovněž v této formě se uplatňuje její léčivý účinek.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Vrba bílá

Vrbu lze užívat při nemocech z nachlazení, ale také jako účinné antirevmatikum. Pomáhá při zánětech trojklaného nervu. Z dalších indikací můžeme jmenovat choroby ledvin a močového aparátu, záněty v trávicím ústrojí, zklidnění psychiky u lehčích psychických rozladění, hnisavé kožní defekty a vyrážky.

Ženšen neboli všehoj ženšenový

K nejznámějším exotickým bylinám patří ženšen, původem z Číny. V překladu ženšen znamená "síla země v podobě člověka". Tvar kořene totiž připomíná lidské tělo.

Jitrocel kopinatý

Pro období podzimu jsou typická onemocnění horních cest dýchacích provázená kašlem, někdy i zvýšenou teplotou. I když existuje léků na kašel celá řada, mnozí z nás sáhnou po osvědčené medicíně našich babiček - jitrocelovém sirupu.

Lípa (Tilia)

Lípa je pro většinu Čechů především českým národním stromem, pro sběratele léčivých rostlin zase zdrojem suroviny pro vynikající léčivý čaj...

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce