Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Nejčastější dětská zranění: kdy je třeba lékař?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 2312x )

Úrazy a děti k sobě v létě bohužel neodmyslitelně patří. Především o prázdninách se lékaři setkávají s dětskými úrazy častěji než jindy. V situacích, ve kterých se dítě zraní je těžké rozlišit, zda je třeba urychleně vyhledat lékaře, nebo se ošetření obejde bez odborného zásahu. Doktoři se shodují, že v mnoha případech je lepší lékaři zavolat a domluvit se po telefonu.

shutterstock.com

Drobná poranění úst jsou u dětí na denním pořádku. Nejčastěji se jedná o poranění, odřeniny a kousnutí v dutině ústní, které se přihodí při hře nebo sportovních aktivitách. Protože mají dásně, jazyk i rty bohaté cévní zásobení, může zranění díky silnému krvácení působit hůře, než jaké ve skutečnosti je. Pokud se dítě poraní, nejprve ho uklidněte a pokuste se o zástavu krvácení pomocí savého materiálu. Jestliže se rána nachází vně dutiny ústní, omyjte ji důkladně vodou, odstraňte z ní nečistoty a vydezinfikujte ji. V případě zranění uvnitř úst oplachujte místo několik minut studenou vodou, případně dejte dítěti cucat led, odstraňte všechny nečistoty, ránu ochlazujte a místo poranění každý den prohlédněte. Lékařskou pomoc vyhledejte v momentě, kdy se vám nedaří krvácení zastavit ani po 10 minutách přímého tlaku, rána je delší nebo hlubší než 1 cm, místo je znečištěno nebo máte podezření na zlomeninu či poranění hlavy.

Čtěte také: Průjem u dětí - jakou zvolit léčbu

Odřeniny, škrábance a říznutí

Dříve se doporučovalo vymýt takto postižená místa peroxidem vodíku, nyní se však tento ne právě příjemný postup již nedoporučuje. Ukázalo se, že silný účinek peroxidu může poškodit tkáň. Odřeninu stačí vyčistit silným proudem vody a odstranit nečistoty, které se v ní nacházejí, často se jedná o drobný štěrk či kousky látky. Okolí rány omyjte vodou a případně mýdlem. Zmírnit nebo zastavit případné krvácení můžete použitím antiseptického roztoku, který zároveň vyloučí nečistoty včetně zbytků sražené krve z rány, bezbolestně zpřehlední rozsah poškození a u drobných poranění navíc poměrně rychle utlumí bolest. Nakonec aplikujte dítěti na ránu hydrokoloidní krytí, které je dobře přilnavé a elastické. To zaručuje, že na rozdíl od tradičních náplastí drží krycí materiál dobře i na koleni nebo lokti. Takovýto hydrokoloidní materiál můžete ponechat na ráně po dobu několika dní, aniž by se k ní přilepil. Odstraňování vlhkého krytí je navíc pro dítě méně bolestivé, neboť nestrhne nově se tvořící tkáň.

S odřeninou běžte k doktorovi, pokud se vám nedaří zastavit krvácení nebo bolestivost rány při hojení sílí. Stejně tak pokud rána produkuje hnis nebo se objeví horečka, zimnice či pokles krevního tlaku. Příliš hluboké rány nebo zranění, v němž zůstávají nečistoty i po důkladném kartáčování, jsou také důvody k návštěvě lékaře.

Čtěte také: Akutní zdravotní problémy našich dětí. Co zvládneme sami a kdy vyhledat pomoc lékaře?

Vyražený a naražený zub

Dětské úrazy zubů lze rozdělit na ty, kdy se v ústech viditelně nic nestalo, ale změny mohou nastat pod povrchem, a na ty, při nichž dojde k poškození či vypadnutí zubu. 
„Pokud dítě upadne na ústa a některý ze zubů začne postupně měnit zabarvení, je třeba navštívit zubní ordinaci. Při úrazu totiž mohlo dojít k poškození nervového a cévního svazku, narušená krevní výměna pak vede ke ztmavnutí zubu. Případně se u zubu může objevit váček, který způsobuje infekce a je zde možnost ohrožení vývoje stálého chrupu,“ popisuje stomatolog Jan Stuchlík.

Samostatnou kapitolou jsou pak zlomeniny zubů nebo jejich úplné vyražení. Ani v takovém případě není nic ztraceno. 
Vyražený zub nebo jeho úlomky se mohou v ústech znovu uchytit, ale je nezbytné přijít ke stomatologovi včas. Pokud je ulomená korunka (vrchní viditelná část zubu), je potřeba všechny kousky posbírat. Když je zub vyražený kompletně, pak jej vložte do mléka či vlhkého ubrousku a pospíchejte k zubaři. Buňky na povrchu částí zubu jsou živé ještě několik hodin po ulomení a stomatolog umí takový zub vsadit zpět, nebo spojit odlomené části s pahýlem zubu tak, že rozdíl není vůbec znatelný, a zub může takto sloužit i několik let, “ vysvětluje zubní lékař.

Popáleniny

Může jít o opaření horkou vodou, popálení plamenem nebo spálení, které vznikne silným třením – v tomto případě se jedná zejména o zranění v oblasti kolen nebo loktů. Pokud se jedná o drobnou popáleninu, u níž není třeba vyhledávat lékařskou pomoc, spočívá léčba nejprve v chlazení postiženého místa ledovou vodou, což u dětí můžete aplikovat maximálně minutu až dvě, jinak jim hrozí podchlazení. Především jejich trup a stehna chlaďte pouze jednorázově, neboť podchlazení v těchto místech může mít za následek nedokrvení vnitřních orgánů. Po zchlazení postiženou oblast vydezinfikujte a můžete na ni aplikovat zklidňující krémy a masti. Místo klasického krytí obvazem je často dnes doporučováno hydrokoloidní krytí. Udržuje totiž popáleninu ve vlhkém prostředí, které podporuje snazší tvoření buněk nové pokožky. Rána se tak zahojí rychleji. Navíc zmírňuje pocit bolesti a při jeho použití se snižuje riziko vzniku nehezké jizvy.

Ránu kontrolujte, a pokud se objeví příznaky infekce (otok, zarudnutí, hnis), navštivte lékaře.

V momentě, kdy dítě utrpělo popáleniny většího rozsahu nebo se vyskytují na obličeji či pohlavních orgánech, se postupuje trochu jinak. V těchto případech je vždy nutné zavolat záchranou službu. Pokud má malý pacient ke kůži přiškvařenou část oděvu, neodtrhávejte ji! Záchranou službu je nutné volat i v případě, že se menší popáleniny vyskytují na více než 10 % tělesné plochy.

Čtěte také: Syndrom ruka – noha – ústa (HFMD)

Když uškodí slunce

Dětská pokožka je velmi jemná a k jejímu spálení může dojít už během prvních patnácti minut strávených na slunci. Komplikace se většinou neprojeví ihned, ale až během následujících 24 až 48 hodin. Pokud dojde pouze k zarudnutí pokožky a netvoří se viditelné puchýře, jedná se o první stupeň popálení. I při něm je ovšem nezbytné okamžité ošetření. Nejdříve je třeba pokožku vhodně zchladit. U prvního stupně popálenin či u spálení sluncem stačí proud studené vody z kohoutku. Následně je vhodné aplikovat studený obklad a pokožku se pokusit zklidnit. Pomoci může aloe vera, které obsahuje glykoproteiny ulevující od bolesti a zánětu, působí současně jako anestetikum a pomáhá kůži při hojení. Současně je nezbytné pít dostatečné množství tekutin. Pokud je však organismus i nadále přehřátý, dítě má zvýšenou teplotu nebo pociťuje nevolnost, je nezbytné vyhledat lékařskou pomoc. Po dni stráveném na slunci byste také měli pokožku zregenerovat a dodat jí zpět ztracenou vlhkost. K tomu skvěle slouží přípravky po opalování s chladivými účinky aloe vera, panthenolem či kokosovým olejem.

Krvácení z nosu

Nejčastěji se s krvácením z nosu setkáme při dětských hrách či šarvátkách (ale například i při pádech či dopravních nehodách). Rána míčem do nosu či v horším případě pěstí do nosu je poměrně častou příčinou zranění, které je provázeno krvácením. Krvácení z nosu však může vzniknout i jen po nepatrném zevním inzultu, případně i zdánlivě bez příčiny při viróze nebo třeba i ve spánku.

  1. Dítě posaďte a předkloňte mu hlavu (nikdy se nesnažte zastavit krvácení záklonem hlavy), přičemž zmáčkněte nosní chřípí.– Na zátylek položte dítěti studený obklad (vhodné je namočit do studené vody ručník či kapesník a poté vyždímaný přiložit). Tímto manévrem uspíšíte zastavení krvácení.
  2. Pokud dítě krvácí z nosu častěji, můžete mu pomoci Gelasponem (vhodný do každé domácí lékárničky), který navlhčený vložíte do nosního vchodu dítěte a běžné krvácení po chvíli ustane.
  3. V případě, že by krvácení neustávalo, vyhledejte lékařskou pomoc. Lékař provede tzv. zadní tamponádu nosu a krvácení se zastaví.

Zadřená tříska či střep

Manipulaci se dřevem nebo rozbitým sklem může dítěti způsobit nepříjemnosti v podobě zadřené třísky nebo střepu pod kůži. Oba tyto předměty musí být pečlivě odstraněny. K jejich vyjmutí vám poslouží pinzeta, jehla či malé kleštičky. Všechny tyto předměty ale musí být před použitím řádně vydezinfikovány, a to buď dezinfekčním prostředkem, nebo lihem.

Poté, co předmět z kůže vyjmete, ranku vydezinfikujte a přelepte náplastí. Jako v předchozích případech, pokud se rána nehojí a naopak je zarudlá, oteklá a nachází se uvnitř ní hnis, navštivte lékaře. Toho vyhledejte i v případě, že si nejste jistí, že jste předmět vyndali celý.

Vosí bodnutí

Pokud vaše dítě nemá alergii na včelí a vosí bodnutí, není třeba jezdit do nemocnice. "Záleží především na tom, jak rychle žihadlo vytáhnete. Je to důležitější než to, jakým způsobem," říká Zibnersová. Nejlépe se prý žihadlo vyndá pomocí pinzety, ale stejně dobře funguje platební karta či jídelní nůž.

Hlavně v létě je bodnutí či kousnutí hmyzem velmi časté. Pro děti navíc může být velmi traumatizující. Snažte se ho proto nejdříve uklidnit. Až poté ho začněte ošetřovat. Postižené místo ochlaďte studeným obkladem nebo ledem a potřete zklidňujícím gelem. Vhodný je třeba Fenistil, octanový gel nebo tea tree olej. Podle babiček je dobré sáhnout také po plátku cibule či tamponu namočeného do octa.

V případě, že je dítě bodnuto do jazyka, krku či úst, přestává být situace banální. Hrozí totiž otok, který by mohl ucpat dýchací cesty. Malého pacienta co nejdříve dopravte k lékaři, po cestě může cucat led nebo pít studenou vodu, a tím rozvíjející se otok zmenšovat. Lékaře neodkladně navštivte i v případě, začnou-li se u dítěte projevovat příznaky alergické reakce, které nastanou zhruba 15 minut po bodnutí. Jedná se o potíže s dýcháním, kožní projevy, zrychlený tep, pokles krevního tlaku, nevolnost a mdloby.

Poranění oka

Zanesení cizího tělíska do oka je nejběžnější a poměrně časté; smítko, řasa, nebo muška uvíznou ve spojivkovém vaku. Nastane-li taková situace, je nutné ji neprodleně řešit a odstranit cizí těleso či případný jiný zdroj obtíží. V prvé řadě se pokuste dítěti zabránit, aby si oko mnulo. 

Posaďte či položte si jej tak, abyste do oka dobře viděli (nejlépe naproti oknu). Je-li to možné, vyzvěte dítě, aby se dívalo nahoru, a palcem stáhněte spodní víčko. Pokud je cizí těleso v oku volně pohyblivé, chvilku vyčkejte, zda se samo nevyplaví slzením. Pokud se toto nezdaří, snažme se o výplach čistou nebo borovou vodou. Vždy vyplachujte směrem od vnitřního koutku ven, nikdy naopak. Vidíte-li, že tělísko na bělmu oka přetrvává, pokuste se jej opatrně setřít, nejlépe cípem čistého kapesníku. Nikdy nepoužívejte k odstranění jakýkoliv tvrdý předmět. Jestliže na oku nic nevidíte, pokuste se jemně přetáhnout horní víčko přes víčko spodní. Uchopte horní víčko za řasy a lehce táhněte směrem dolů. Je-li tělísko pod horním víčkem, mělo by se podařit ho tímto způsobem odstranit. Pokud se tělísko nepodaří uvolnit, je nutné neprodleně navštívit oční ambulanci.

Uvízne-li dítěti v oku nějaký předmět, například dřívko nebo kousek skla, nepokoušejte se ho sami odstranit. Poraněné oko přikryjte čistým kapesníkem nebo obvazem a urychleně vyhledejte očního lékaře. Nevyvíjejte na oči žádný tlak.

Dalším typem úrazu je tzv. zhmoždění bulbu. Jedná se nejčastěji o tupé poranění, vzniklé úderem či nárazem. Často bývá provázeno i poškrábáním rohovky a krvácením. Lehké zhmoždění se většinou srovná samo, bez následků. Je vhodné přiložit ledový obvaz bez přílišného tlaku na oko. V případě bolesti oka, poruchy vidění či odbarvení oka (viditelná krev uvnitř oka, tzv. černé oko), okamžitě navštívit oční ambulanci.

Dostane-li se dítěti do očí nějaká silná chemikálie, okamžitě mu je vypláchněte proudem tekoucí vody po dobu nejméně 15 minut. Dbejte, aby voda nebyla příliš teplá a abyste dokonale propláchli obě oči. Zavolejte lékaře pro další instrukce. Nedávejte dítěti do očí žádné léky a upozorněte ho, aby se očí nedotýkalo, ani si je nemnulo.

Nejzávažnějším úrazem je perforující poranění oka. Dochází k proniknutí cizího tělesa (nejčastěji ostrého, letícího) do nitra oka. V tomto případě je nutné okamžité dopravení postiženého k lékařskému ošetření! Pevně vězící předmět z oka sami neodstraňujte. První pomoc spočívá (kromě rychlého transportu do nemocnice) opět ve "znehybnění" obou očí co nejčistším krytím (nejlépe sterilním). V případě většího předmětu kryjeme postižené oko papírovým kornoutkem, plastovým kelímkem atd. (viz cizí těleso v oku), abychom zabránili pohybu tělesa v ráně.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Poranění elektrickým proudem - práce, domácnost, elektrické vedení

Poranění elektrickým proudem je častým typem poranění, se kterým se můžeme setkat i na ulici, doma, kdekoliv ve městě, v práci, ale i v přírodě. Poškození se projeví různým stupněm bezvědomí, křečemi, hluchotou, slepotou, poruchami hybnosti nebo čití.

Poranění elektrickým proudem - zasažení bleskem

Zasažení bleskem jako typ poranění elektrickým proudem je odlišné od úrazu běžným elektrickým proudem. Může být přímý, nebo zprostředkovaný přes jiné vodiče, déšť, vlhkou půdu atd.

Poranění krku, páteře a míchy

V některých případech se poranění páteře vyskytuje společně s poraněním míchy.

Poranění lebky a mozku

Zlomenina lebeční spodiny se buď neprojeví vůbec, nebo se může projevit krvácením z úst, nosu, nebo ucha.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce