Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Nezjištěnou oční vadou trpí každý 12. předškolák. Objevte a řešte jí včas!

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 1136x )

Ať už se prvňáček do školy těší hodně, méně nebo vůbec, prázdniny utíkají opravdu rychle. Kromě tašky či batohu, penálu s tužkami a dalších školních nezbytností je dobré "vybavit" co nejlépe budoucího školáka i "nehmotně". Kdy je nejlepší absolvovat s dítětem oční vyšetření, co vše pomůže odhalit a jak ho na toto vyšetření připravit se dozvíte v článku.

shutterstock.com

To zásadní – přijmout povinnosti, zvládnou delší soustředění na konkrétní činnost a spolupracovat s ostatními – určitě prvňáček umí. Některé, třeba i drobné hendikepy ale mohou zůstat zkušeným učitelkám u zápisu, a dokonce i pečlivým rodičům utajeny. Z praxe je známo nemálo případů, kdy prvňák chodí ze školy uplakaný a nosí v sešitku samé výtky o nepozornosti, až do té doby, než se ukáže, že dobře nevidí na tabuli. Obvyklé preventivní prohlídky u praktických lékařů nemusí takové vady vždy odhalit. Podle statistik má nezjištěnou oční vadu každé 12. dítě ve věku 4 let.

Čtěte také: Vaše děti mají zrak jenom jeden. Jak ho chránit od narození do puberty?

Běhání venku prospívá zraku

Velmi častá oční vada i u dětí je krátkozrakost – pokud není diagnostikována, může školákovi značně komplikovat jak sledování vyučování ve škole, tak i domácí přípravu. Na jejím vzniku se podílí i současný způsob života, kdy děti většinu volného času věnují hrám na počítači, tabletu, mobilu či sledování TV (pohled do blízka). Vidění do dálky totiž stimuluje a pozitivně ovlivňuje pobyt na přirozeném světle a časté zaměřování pohledu na vzdálené předměty v okolí. A to je spojeno hlavně s aktivitami, které děti provozují venku, na hřišti nebo v přírodě. Pohyb na čerstvém vzduchu tedy prospívá nejen zdraví a fyzické kondici, ale i zraku.

Čtěte také: Děti a kontaktní čočky: Rozhodující není věk, ale schopnost o ně pečovat

Tupozrakost je nutné léčit včas

Oční vady dětí bývají bohužel často diagnostikovány až náhodným vyšetřením. Dítě zpravidla nepociťuje žádné potíže, díky velmi silné schopnosti zaostřovat zvládne i velmi vysoké oční vady. Často se u dětí objeví i nevyrovnané vidění na jednom a druhém oku. V tomto případě zdravé oko poskytuje dostatek informací, takže mu vjem z druhého oka nijak nechybí a ani neví, že jedno oko nepoužívá. Tento stav má však za následek ztrátu prostorového a hloubkového vidění – dítě špatně odhaduje vzdálenost a hůř se orientuje, takže může často zakopávat, vrážet do nábytku, působit neohrabaně, vyhýbá se některým hrám. Pro tupozraké dítě bývá typické naklánění hlavy na stranu, přivírání a mhouření jednoho oka. Předškolní věk je přitom většinou posledním obdobím, kdy je možné tupozrakost odstranit, v dospělosti je tento nedostatek v podstatě neléčitelný.
"S léčbou tupozrakosti pomocí nasazení brýlové korekce, okluze a cvičení očí je třeba začít velmi brzy, ideálně mezi třetím a pátým rokem věku dítěte, kdy je šance na úplné vyléčení velmi vysoká," říká MUDr. Gabriela Pilková, vedoucí lékařka Dětského očního centra Kukátko.

Čtěte také: Poradna: dětská tupozrakost

Základní oční vyšetření trvá necelou hodinu, ale může rodičům i dětem ušetřit spoustu starostí. Rodiče díky němu budou vědět, jestli dítě nepotřebuje podrobnější vyšetření a jeich potomek má oči v pořádku.

Jak připravit dítě na vyšetření

Je dobré na vyšetření u oftalmologa dítě předem v několika krocích připravit.

1. Zvykejte dítě na zakrytí jednoho oka například hrou na piráty.

2. Naučte ho dívat se do přístroje – na výlet vezměte dalekohled, půjčte mu starý fotoaparát, objevte s ním krásu kaleidoskopu.

3. Hrajte hru na otáčení velkého E. Dítě ukáže rukou, ve kterém směru je E otočené (kam ukazuje „hřebínek“ nebo „nožičky“), tj. rukou nahoru, dolů, doprava a doleva. Podobné "úkoly" bude totiž zadávat oftalmolog.

Více na webu: www.detskeoci.cz

banner_ks_poradna.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Využití laseru v očním lékařství

Uplatnění laserových technologií znamenalo výrazný pokrok v mnoha oblastech medicíny, což beze zbytku platí i o oftalmologii. Pokroky v očním lékařství a medicíně vůbec jsou dlouhodobě úzce spjaty s vývojem nových přístrojů, jejichž zavedení do praxe následně umožňuje vypracování progresivních diagnostických a terapeutických postupů. Nejinak tomu bylo i s lasery, které záhy zaujaly významné místo v léčbě mnoha očních nemocí a v poslední době se uplatňují i při vyšetřování.

REFRAKČNÍ VADY (krátkozrakost, dalekozrakost, astigmatismus, presbyopie-vetchozrakost)

Mezi lidmi jsou refrakční vady spíš známé jako oční nebo optické vady.

Šedý zákal čili katarakta

Šedý zákal, odborně nazývaný katarakta, je onemocnění, při kterém dochází v důsledku degenerativních změn v oční čočce ke snížení její průchodnosti pro světelné paprsky a tím ke zhoršení její průhlednosti.

Šilhání

Šilhání je porucha, při které postavení očí není paralelní, ale oči se buď sbíhají k sobě nebo rozbíhají od sebe. Přesnější, ale poněkud méně srozumitelná definice říká, že při sledování určitého bodu se osy očních bulbů neprotínají v tomto bodě.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce