Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Očkování proti nemoci Covid-19: Jak se připravit a co můžete po očkování čekat?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 704x )

Máte před sebou očkování proti koronaviru? Jak se co nejlépe připravit a co mít v domácí lékárničce pro případ možné reakce na očkování?

shutterstock.com

Abyste mohli podstoupit očkování proti koronaviru, nemělo by u vás probíhat žádné akutní infekční onemocnění, jako například chřipka, nachlazení, či angína. Obzvlášť pokud máte zvýšenou teplotu, nebo horečku, je třeba termín očkování posunout na dobu, až vám bude lépe. Nejlépe svou obranyschopnost podpoříte pestrou a vyváženou stravou, která je bohatá na vitamíny a nenasycené mastné kyseliny, konkrétně na vitamíny C a D, selen a zinek. Vhodné je doplnit i Omega 3 nenasycené mastné kyseliny.

Na očkování je vhodné se připravit i dostatečným odpočinkem a kvalitním spánkem. Nedostatek spánku se totiž může projevovat nejen zvýšenou únavou, či bolestí hlavy, ale v případě déle trvající nespavosti i oslabením imunity. Stresové situace nahrávají například bolestem hlavy, změnám nálad nebo přecitlivělosti. Ve spojitosti s očkováním by se tyto nepříjemné stavy mohly ještě prohloubit. Máte-li tedy z očkování obavu, spolehněte se třeba na některé osvědčené byliny, které příznivě působí na duševní pohodu a stres - např. bacoparhodiola (rozchodnice růžová), ženšen nebo česnek setý. 

Jak probíhá očkování?

  • Očkování se aplikuje do svalu v oblasti ramene. Proto na to pamatujte ještě před cestou do očkovacího centra nebo do ordinace lékaře, a vezměte si na sebe oblečení s krátkým rukávem, abyste se nemuseli svlékat do půl těla.
  • Při vyplňování nezbytného formuláře uveďte pravdivé informace, a to zejména o alergiích a lécích i doplňcích stravy, které užíváte. Přesto, že alergické reakce na vakcíny proti nemoci covid-19 jsou poměrně vzácné, pokud by k nim došlo, vámi uvedené informace lékařům výrazně usnadní případnou záchranu a následnou péči.
  • Před samotným očkováním budete vyšetřeni zdravotníkem, který Vám položí pár otázek týkajících se Vašeho zdravotního stavu a případných alergií.
  • Počítejte s tím, že na očkování byste neměli přijít pozdě, ale ani moc brzy. Ihned po očkování je dobré jet domů a odpočívat. Na zbytek dne si rozhodně neplánujte nic fyzicky namáhavého.
  • Na očkování si s sebou vezměte občanský průkaz nebo pas a kartičku pojištěnce.
  • Po aplikaci očkovací dávky vyčkejte v čekárně nejméně 15 minut. Je to důležité z toho důvodu, kdyby se u vás objevila alergická reakce případně anafylaktický šok. Toto se doporučuje obecně u všech typů očkování. Pokud se Vám ještě na očkovacím místě udělá nevolno, informujte okamžitě personál.

Co mám dělat po očkování?

  • Nejdůležitější je klidový režim. Ten je vhodné dodržovat nejméně 24 nebo lépe 48 hodin po vakcinaci. Odložte tedy veškeré schůzky a jiné pracovní a sportovní aktivity, vezměte si na zbytek dne a den následující volno nebo si domluvte práci z domova. Pamatujte na to, že v noci po očkování byste měli spát optimálních 8 hodin. Snížíte tak riziko vzniku vedlejších účinků.
  • V den očkování a ještě alespoň 24 hodin po něm se vyhněte veškerým alkoholickým nápojům. Může oslabovat nezbytnou imunitní reakci po očkování.
  • Po první dávce ještě není Vaše ochrana dostatečná a můžete se stále nakazit. Dodržujte proto všechna opatření k zabránění Vaši nákazy (roušky, rozestupy, pravidelné mytí a dezinfekce rukou).
  • Na druhou dávku očkování se dostavte v den i přesný čas, který Vám byl přidělen.

Jaké jsou nejčastější reakce na očkování proti nemoci COVID-19?

Očkování proti nemoci Covid-19, stejně jako jiná očkování, mohou provázet některé doprovodné příznaky a nežádoucí reakce. Většinou se jedná o mírné příznaky, které do několika dní samy odezní.

Těmi nejčastějšími vedlejšími účinky, se kterými se můžete setkat jsou:

  • reakce v místě vpichu – zarudnutí, bolestivost, otok, teplé místo vpichu, bolest ruky
  • celková reakce – pocit únavy, zvýšená teplota, zimnice, pocení, bolest svalů a kloubů, malátnost, bolest hlavy, pocity na omdlení
  • nevolnost, zvracení, průjem
  • zvětšení a bolestivost mízních uzlin
  • vyrážka, svědění kůže

Tyto očekávané reakce se nemusí objevit u každého. Někteří pacienti mají silnější reakci po první dávce, zatímco jiní až po dávce druhé. Dle mnoha odborníků se jedná o jasný důkaz, že vakcína funguje. V ojedinělých případech se může bezprostředně po vakcinaci rozvinout závažná alergická reakce, tzv. anafylaktický šok. Právě proto je třeba neodcházet hned po očkování od lékaře, ale počkat nejméně 15 (lépe 30) minut v jeho blízkosti, protože v případě anafylaktické reakce je nutná okamžitá lékařská pomoc.

Jak řešit nejčastější reakce na očkování

V případě všech reakcí na očkování je jedním z hlavních opatření klidový režim, odpočinek či spánek a zdravá, snadno stravitelná strava spolu s dostatečným pitným režimem.

  • Při bolesti a teplotě pomohou volně prodejné léky na tyto symptomy, tedy analgetika.
  • Stejně tak je dobré mít po ruce léky na trávicí obtíže a průjmová onemocnění.
  • Pro případ, že by vás trápila bolest v místě vpichu, potažmo ramene či celé ruky, můžete bolavé místo chladit přikládáním studeného obkladu či chladícího gelu, případně se můžete spolehnout na přípravky, jež uvolňují namáhané svaly.
  • Patříte-li mezi alergiky, možná vám váš ošetřující lékař doporučí užití antihistaminik.

Vzhledem k tomu, že vaše reakce na očkování může být natolik silná, že možná nebudete schopni si léky obstarat, je vhodné mít je připraveny ve své domácí lékárničce předem. Pokud pravidelně užíváte léky či určité doplňky stravy, měli byste se vždy o užití jiných léčiv poradit se svým ošetřujícím lékařem nebo alespoň lékárníkem.

Kdy se obrátit na lékaře

Výše zmíněné reakce na očkování nemusíte Vašemu lékaři hlásit, jsou běžné a očekávané a nemají vliv na účinnost očkování. Pokud ovšem tyto příznaky přetrvávají déle než 3 dny, horší se, nebo když se u Vás po očkování objeví jiné závažné příznaky, obraťte se na svého praktického lékaře.

Zdroj: koronavirus.mzcr.czmediciproockovani.cz, lekarna.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Ptačí chřipka: jak je to s očkováním?

Léky, očkování a dodržování doporučení odborníků týkající se například cestování nebo shromažďování.

Očkování proti chřipce

Proti chřipce očkují od začátku října až do vypuknutí epidemie praktičtí lékaři a hygienické stanice.

Vakcína proti nádoru děložního čípku neochrání všechny ženy

Původcem nádoru děložního čípku je virus. Nemoc se vyvíjí několik let a mezitím lze včas počínající potíže odhalit.

Očkování a prevence klíšťové encefalitidy

Klíště obecné je parazit z řádu členovců, který po přisátí může na člověka přenést klíšťovou encefalitidu nebo lymeskou borreliózu. Nebezpečí nákazy lymskou boreliózou je asi desetkrát vyšší než u zánětu mozkových blan...

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce