Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Onemocnění štítné žlázy u dětí

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 12518x )

Onemocnění štítné žlázy v České republice přibývá, a to nejen u dospělých, ale i u dětí. Zanedbání léčby přitom může poškodit růst a vývoj dítěte. O to důležitější je včasná diagnóza.

shutterstock.com

Štítná žláza, která svoji velikostí a tvarem připomíná motýlka, je uložená na přední straně krku. Je to sice malý endokrinní orgán, v těle však plní velmi významnou funkci. Hormony, které produkuje štítná žláza, zasahují do všech metabolických dějů a významně ovlivňují všechny orgány v těle. Pokud štítná žláza produkuje hormonů málo, nebo naopak moc, projeví se to na fyzickém i psychickém zdraví člověka. Onemocnění štítné žlázy jsou v populaci časté, postihují nejméně 5–10 % obyvatelstva. Přitom 50 % lidí o tomto svém onemocnění neví, protože podceňuje nespecifické příznaky, jako je například únava nebo obtížná koncentrace. Když se nemoc odhalí včas, ve většině případů je dobře léčitelná a nezanechává žádné trvalé následky, v rozvinutém stadiu však závažně zasahuje do života, který může i ohrozit.

Čtěte také: Febrilní křeče - zachovejte chladnou hlavu a jednejte rychle

Význam štítné žlázy u dětí

Před narozením

Vývoj a chování dítěte ovlivňuje už před jeho narozením správná funkce štítné žlázy matky v těhotenství. Plod nejprve využívá štítnou žlázu matky, teprve později se mu vytvoří vlastní, která je zásobovaná tělem matky. Pro správný vývoj mozkových struktur dítěte je nezbytné, aby maminka měla dostatek hormonů štítné žlázy, ale i jódu. Dítě s nedostatečným zásobením hormonů štítné žlázy nebo jódu během těhotenství se při narození jeví zdravé, nicméně v průběhu jeho výchovy se mohou objevit poruchy koncentrace, syndromy hyperaktivity aj.

Rané dětství

Novorozenci jsou testovaní na vrozenou poruchu štítné žlázy hned po narození v porodnici odběrem krve. I po narození je důležitý přísun jódu, proto se doporučuje kojícím maminkám užívat vitamíny s jódem nebo jód samotný. Jód je nadále nezbytný k tvorbě hormonů důležitých pro vývoj mozku, při jeho nedostatku mohou později nastat poruchy psychiky, pozornosti, soustředění, přizpůsobivosti apod. V důsledku toho pak hrozí problémy i s učením a následně třeba i špatný prospěch ve škole.

Puberta

Období puberty, kdy by měl být hormonální systém už poměrně komplexní, ukáže, jak funguje soustava žláz s vnitřní sekrecí. Pokud puberta nenastoupí v obvyklém období mezi 12. a 15. rokem věku (například se u dívek nedostaví menstruace), není něco v pořádku. Může to být jeden z příznaků onemocnění štítné žlázy a důvod ke konzultaci s praktickým lékařem, který nechá k odhalení případné poruchy funkce štítné žlázy stanovit hladinu TSH.

Čtěte také: Syndrom ruka – noha – ústa (HFMD)

Příznaky onemocnění štítné žlázy u dětí

Hypotyreóza (snížené funkce štítné žlázy)

Časné příznaky:

  • porucha termoregulace (novorozenec je prochladlý, nedrží tělesnou teplotu)
  • hypotonie - snížené svalové napětí (tonus)
  • široce otevřená fontanela – lupínek
  • porucha příjmu stravy (velký jazyk)
  • spavost, letargie, slabý křik
  • dechové poruchy
  • žloutenka – déle než 2 týdny
  • typický obličej (plochý nos, nízké čelo, velký jazyk, hrubé vlasy)
  • suchá, chladná kůže
  • pomalá srdeční činnost

Pozdní příznaky neléčené hypotyreózy:

  • progresivní mentální a růstová porucha
  • svalová chabost
  • rozepnutí svalů na břiše
  • suchá šupinatá mramorovaná kůže, karotenové zabarvení
  • zácpa
  • pomalá srdeční akce
  • opožděný uzávěr fontanel (zvláště zadní)
  • opožděný vývoj zubů
  • typický vzhled (oteklá víčka, ospalý výraz – vzhled Eskymáka)
  • velký jazyk
Hypertyreóza (zvýšená funkce štítné žlázy)
  • zvětšená štítná žláza (struma)
  • zrychlená srdeční akce
  • váhový úbytek (při normálním chutenství)
  • hyperaktivita
  • nedostatek pozornosti
  • snížený tělesný výkon
  • nesnášenlivost tepla
  • třes rukou

Čtěte také: Pátá nemoc: neohrožuje děti, ale těhotné ženy

Kdy k lékaři?

Nově narozené miminko, které si nedrží tělesnou teplotu, je prochladlé i když ho pořádně oblečete, probíhala u něj dlouho novorozenecká žloutenka, málokdy křičí, špatně saje a je výrazně spavé, vzbuzuje podezření na poruchu štítné žlázy - vrozenou hypotyreózu. Štítná žláza v tomto případě produkuje nedostatečné množství hormonů.

Na sníženou funkci štítné žlázy u dětí může upozornit zpomalení růstu a opožďování vývoje, kdy dítě nevykazuje pravidelné roční přírůstky výšky podle svého růstového pásma. To je určitě důvod k odeslání dítěte k vyšetření na endokrinologii. Tyto ukazatele sledují pediatři, v rámci preventivních prohlídek také vyšetřují štítnou žlázu pohmatem, její zvětšení je opět důvod k následnému odbornému vyšetření.

Hyperfunkce (zvýšená činnost) štítné žlázy je na klinické příznaky chudá. Často jedinými projevy mohou být náhlé problémy s učením, zhoršení prospěchu, poruchy koncentrace, pozornosti, svalová slabost a žaludeční nevolnost. Pokud tedy rodiče zaznamenají nové, dříve neobvyklé odchylky v chování dítěte, měli by je sdělit svému dětskému lékaři. Stejně tak by neměli zapomenout pediatra informovat, pokud se v rodině vyskytlo onemocnění štítné žlázy, protože genetická dispozice se může v rodině přenášet z generace na generaci. Výrazně častěji jsou postiženy dívky než chlapci.

Základním vyšetřením funkce štítné žlázy je laboratorní vyšetření krve a stanovení hladin hormonů, především řídícího hormonu štítné žlázy z hypofýzy (TSH) a vlastních hormonů štítné žlázy (fT4 a fT3). Podle výše jejich hladin pak usuzujeme na sníženou nebo zvýšenou funkci štítné žlázy.

Léčba onemocnění štítné žlázy u dětí

U hypothyreózy se podávají hormony štítné žlázy ve formě tablet. Léčba tyreotoxikozy je buď pomocí tabletek, které utlumí činnost štítné žlázy nebo jejím chirurgickým odstraněním.

U chronických onemocnění je léčba celoživotní, ale pacienta nijak významně neomezuje. Nezbytné jsou pravidelné kontroly a úprava dávky léků podle výsledků hormonálních hladin.

Zdroj: www.tydenstitnezlazy.cz


Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Počítačová tomografie (CT)

Klasické rentgenové metody mají jednu zásadní nevýhodu: záření proniká jednotlivými částmi těla, ale znázorňuje je všechny v jedné rovině, "jednu přes druhou". I školený lékař pak někdy těžko odhaduje vzájemné vztahy zobrazených útvarů, nemluvě o tom, že sytý "stín" kostí překryje vše ostatní, co se znázorňuje méně zřetelně. Snahy zobrazit jednu, poměrně tenkou vrstvu (tomografie) byly jen málo úspěšné. Tento problém mohl být vyřešen teprve tehdy, když rozvoj výpočetní techniky umožnil souběžné zpracování velkého množství dat.

Cukrovka a poruchy štítné žlázy

MUDr. Vladimír Weiss3. interní klinika VFN, 15. listopadu 2001

Porucha štítné žlázy

Dcera trpí poruchou štítné žlázy, užívá LETROX 50 jednou denně jednu tabletu. Chtěl bych se zeptat zda to jde léčit homeopatií. Josef

Hypertyreóza (zvýšená činnost štítné žlázy)

Porucha funkce štítné žlázy je velmi častým problémem.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce