Tento pojem je v běžné praxi člověka poměrně neznámý, většina lidí si pod ním jen stěží dovede představit reálný obsah. Velmi často se používají výrazy "potravní doplňky", praxe lékárníků používá pojem "parafarmaceutika". Ani jeden z výrazů však není úplně správný, protože přesně nevystihuje tuto kategorii výrobků...
Sluneční pozdrav
O tom, že je pampeliška nejen krásná, ale i velmi léčívá bylina věděli už staří Řekové. V antice se mléko z pampelišek doporučovalo proti pihám a k léčbě očních zánětů. Šťáva z čerstvých rostlin se používala proti únavě a celkové slabosti. Oblíbené byli zejména jarní bylinné kúry.
Jaké látky bylina obsahuje
Pampeliška obsahuje široké spektrum léčivých látek. Obsah inulinu v podzimních měsících je až 40 procent. Množství vitamínu C je naopak nejvýznamnější hned na jaře. Z dalších látek je známa přítomnost aminokyselin, hořčin, tříslovin a kaučuku. Některé druhy pampelišky byli dokonce pěstovány v bývalém SSSR k výrobě kaučuku v období válečných konfliktů.
Pampeliška je často vnímána jako luční plevel. Zkrášluje zahradyale zároveň často i ničí anglické trávníky. Díky typickým padáčky opatřeným semenům dokáže putovat na dlouhé vzdálenosti a pokrýt tak během pár let i poměrně rozlehlé plochy.
Jako léčivou surovinu sbíráme nejčastěji pampeliškové kořeny, a to buď na jaře nebo na podzim. K přípravě pampeliškového salátu se sbírají listy v období od května do června.
Jak pampeliška působí
Pro léčivé účinky byliny svědčí už její český přívlastek – lékařská. Extrakt se užívá k léčbě ekzémů, zmírnění žlučníkových a ledvinových kolik, při nemocech jater a sleziny, zvýšené kyselosti žaludku a pálení žáhy.
Mladé listy jsou bohaté na obsah vitamínu C a minerálních látek. Z minerálních látek je význam zejména mangan a draslík. Jarní salát připravený z těchto listů v mnohých zemích zastupuje salát hlávkový. Povzbuzuje trávení a podporuje chuť k jídlu.
Pozor na . . .
Příprava a uskladnění byliny je velmi důležité. Nedostatečně vysušené kořeny snadno plesnivějí. Sušené kořeny je pak stejně jako u ostatních léčivých bylin třeba chránit před škodlivým hmyzem.
K čemu se dá použít
Dnes se droga nejčastěji používá jako součást žlučníkových a močopudných čajů. Využívá se i jejího chuť povzbuzujícího působení. Jako podpůrný lék se užívá při léčbě cukrovky.
Nálev se připraví ze 2 čajových lžiček sušené byliny na jeden šálek vody. Při zánětlivém postižení močového ústrojí, ledvinových a žlučových kamenech, při zvýšené kyselosti žaludku a pálení žáhy se užívá čaj nejlépe v dávce jeden šálek dvakrát denně.
Pampeliškový salát z mladých lístků se pro vysoký obsah vitamínu C připravuje nejčastěji na jaře. Příprava je jednoduchá - mladé listy pampelišky nadrobno nakrájíme, přidáme trochu najemno nasekané cibule, trochu octa a oleje a špetku soli a cukru.
Přidat nový komentář