Senná rýma patří mezi alergická onemocnění. Postihuje nosní sliznici a oční spojivky.
Proc
( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 3225x )
Potravinová alergie a potravinová intolerance jsou dva pojmy, které se velmi často zaměňují. Avšak na základě jejich mechanismu působení a patofyziologie se jedná o zcela jiné stavy.
Jak potravinová alergie, tak potravinová intolerance spadá do tzv. nežádoucích reakcí na potraviny. Potravinové alergie je mnohem snazší rozpoznat, protože alergická reakce se obvykle dostavuje do několika minut, maximálně dvě hodiny po požití alergenu. Symptomy potravinové intolerance oproti tomu nastupují až po několika hodinách, dnech, nebo dokonce týdnech od konzumace problematické potraviny.
Potravinová alergie je způsobena reakcí našeho imunitního systému na některé látky ve stravě. K tomu, aby byla u alergika vyvolána reakce často stačí i stopové množství alergenu. Mezi nejčastější případy patří potravinové alergie na arašídy, ořechy (mandle a para ořechy), vejce, mléko, ryby a korýše. Při styku s původcem potravinové alergie tělo produkuje specifické protilátky (IgE) na „potlačení” alergenů těchto potravin, a po zkonzumování daného jídla imunitní systém zareaguje uvolněním histaminu a dalších přirozeně se vyskytujících chemických látek v těle.
Klasická alergie, která se projeví při styku s určitou potravinou, je charakteristická okamžitou a často silnou reakcí imunitního systému. Mezi příznaky potravinové alergie patří vyrážky, kýchání, podrážděná pokožka, otoky, rýma, únava, průjem a zvracení. Obvykle se tyto příznaky objeví v průběhu několika minut po konzumaci, případně styku s danou potravinou. Alergické reakce na potraviny se mohou značně lišit v závažnosti, přičemž některé z nich mohou být i smrtelné.
Kdy a proč se objeví potravinová alergie
Potravinová alergie se nejčastěji objeví u dětí do 6 let věku, může se však objevit až v dospělosti. Zásadní pro vznik potravinové alergie je správné fungování imunitního systému na střevní sliznici. Někdy ale dochází k nesprávnému nastavení imunitní odpovědi na sliznicích trávicího traktu a nepřiměřené imunitní reakci na určitou běžně se vyskytující bílkovinu. Svou roli hrají genetické vlivy (pokud někdo v rodině má astma, ekzém, pylovou alergii), vlivy prostředí - znečištění, stres, málo pohybu, špatné stravovací návyky, špatné složení střevní mikroflóry.
Nejčastější alergizující potraviny
V průběhu prvního roku věku dítěte je nejčastější potravinovou alergií alergie na kravské mléko, vaječný bílek, bílkoviny obilovin, burské oříšky, sóju. U těchto potravin se stává, že v průběhu několika let se jejich alergizující schopnosti snižují tak, jak pozvolna dozrávají trávicí procesy a trochu se otupí reaktivita imunitního systému. Zhruba do 6 let věku se naprostá většina alergií na tyto základní potraviny zmírní nebo zcela vymizí.
Po prvním roce následuje alergie na ořechy, sýry, ryby, mák, celer, aromatické ovoce, zeleninu a další.
Obvyklé příznaky potravinové alergie
Vzácně může nastat anafylaktická reakce, která znamená bezprostřední ohrožení života a vyžaduje rychlou lékařskou pomoc.
Potravinové alergie nemusí být zpravidla vrozené a mohou se projevit v kterémkoliv věku. Stejně tak mohou postupem času sílit nebo slábnout, v některých případech lze mluvit dokonce o jejich úplném zmizení. Diagnostika potravinové alergie je poměrně složitá a měla by být vyhrazena do rukou specialistů – alergologů–imunologů. Co se týče boje s potravinovou alergií, lidem, kteří jí trpí, bohužel nezbývá nic jiného než nevhodné potraviny úplně vyřadit z jídelníčku.
Alternativní potraviny bez laktózy najdete na Lékárna.cz.
Zatímco alergie je způsobena odezvou imunitního systému, potravinová intolerance je porucha metabolismu. Povětšinou chybí enzym zpracovávající určitou složku potraviny nebo není dostatečně aktivní. S přibývajícím věkem může aktivita enzymu klesat a začnou se projevovat příznaky, jako bolesti břicha způsobené plynatostí, nevolnost, průjmy a další příznaky většinou chronického rázu.
Pochopit, že potraviny jsou katalyzátorem konkrétních symptomů, není jednoduché, protože na rozdíl od okamžitých příznaků potravinové alergie, příznaky potravinové intolerance se často objevují později a někdy není lehké si uvědomit spouštěcí mechanismu. Ve skutečnosti si mnozí lidé trpící potravinovou intolerancí, po stanovení diagnózy a po odstranění jejich problému týkajícího se potravin, uvědomují, že byli vystavení mírným příznakům potravinové intolerance po celý svůj život.
Vzhledem k tomu, že se při intoleranci nevytvářejí žádné protilátky, může se projevit už potom, co nějaké jídlo sníme poprvé. Velmi důležité bývá množství – malé množství určitého jídla způsobit problémy nemusí, zatímco velké množství ano. V tom se intolerance liší od alergie, protože u alergie může i velmi málo určitého jídla vyvolat životu nebezpečnou reakci.
Příznaky intolerancí jsou různorodé a dostavují se i několik hodin, dnů nebo týdnů po požití problémové potraviny. Často tak trvá velmi dlouho, než člověk zjistí, co právě jemu dělá potíže, mohou to totiž být nejen samotné potraviny, ale také různé konzervanty. Projevy potravinové intolerance mohou být časté pohyby střev, tlak a bolesti v břiše, stejně tak zácpa nebo průjem, ale i nadváha, časté svědění pokožky, poruchy spánku, chronická únava, bolesti hlavy a časté migrény, ale i deprese a úzkosti.
Potraviny, nejčastěji vyvolávající intoleranci jsou:
Mezi nejčastější projevy potravinové intolerance patří mimo jiné:
Výskyt potravinové intolerance je poměrně častý. Odhaduje se, že jí trpí asi 45% obyvatel. Ačkoli potravinová intolerance není životu nebezpečná, její vliv by se neměl nikdy podceňovat. Postižené osoby mají ztíženou schopnost vést normální zdravý život. Mnoho lidí má zkušenost s více než jedním symptomem potravinové intolerance. Příznaky bývají často nejasné a základní příčina problému – potravina, není vždy správně diagnostikována.
Nabídku produktů bez lepku najdete na Lékárna.cz. Jednou z výhod je doručení objednávky na vámi určené místo.
Obtížná diagnóza
Jelikož se příznaky potravinové nesnášenlivosti mohou s řadou nemocí a stavů překrývat, je stanovení její diagnózy poměrně obtížné. Proto je důležité potíže konzultovat s lékařem. Ten může doporučit absolvování testů, které odhalí skutečný charakter vašich potíží, nebo poradí, abyste si vedli potravinový deník, jenž s určením diagnózy také může významně pomoci.
Vhodný test je možné zakoupit na Lékárna.cz. Tento samodiagnostický test z jedné kapky krve vám poskytne výsledek už za 10 minut.
Skutečnou příčinu odhalí jedině krevní test
Při potravinové intoleranci tělo může reagovat na jednu, ale mnohem častěji i na více složek potravy. Dá se to vysledovat testem na protilátky třídy IgD, který jednoznačně odhalí, o které reaktivní bílkoviny se jedná. Alergická reakce naopak vyplavuje do krevního oběhu protilátky typu IgA. I tak je tedy možné oba typy nesnášenlivých reakcí odlišit.
Jakmile zjistíte, jaké potraviny vám způsobují potíže, vyřaďte je ze svého jídelníčku a nahraďte je jinou adekvátní potravinou z hlediska živin. Problematické potraviny je potřeba vyřadit alespoň na dobu tří měsíců, první pocit úlevy by se přitom měl dostavit po několika týdnech. Vyřazení problematických potravin z jídelníčku je zatím jedinou možností léčby potravinové intolerance. V některých případech dojde po určité době k samovolné nápravě funkcí organismu, a tak je možné začít potraviny znovu konzumovat, jindy musí být vyloučení z jídelníčku trvalé.
Další informace je možné získat v e-booku Potravinové alergie a intolerance na Lékárna.cz. Na Lékárna.cz je také možné se poradit s lékárníky v online poradně. Otázku pošlete mailem, nebo ji položte na chatu.
Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.
Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi
Přidat nový komentář