Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Příběh Aleše: Vážná nemoc mě zbrzdila, ale nezlomila

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 928x )

Alešovi (46) z Nehvizd u Prahy obrátila před pěti lety vážná nemoc život naruby. Lékaři mu diagnostikovali tzv. primárně progresivní formu roztroušené sklerózy, což byl pro manažera v automobilce a aktivního člověka šok

shutterstock.com

„Býval jsem často vyčerpaný, ale únava mi vzhledem k tomu, že jsem v té době pracoval i čtrnáct hodin denně, měl malé dítě a zároveň chtěl stíhat všechny své koníčky, přišla logická,“ vzpomíná Aleš na první příznak roztroušené sklerózy. Pak ale začal při chůzi zakopávat.
„To už mi nepřipadalo úplně v pořádku, a navštívil jsem proto neurologa,“ popisuje. Na neurologii podstoupil řadu vyšetření, ale trvalo téměř rok, než se lékaři dobrali správné diagnózy. „Výsledky magnetické rezonance naznačily, že mám pravděpodobně roztroušenou sklerózu. Přešel jsem proto do specializovaného centra ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady, kde jsem podstoupil lumbální punkci a ta diagnózu potvrdila,“ vysvětluje Aleš.

Kvůli progresivní formě nemoci se jeho stav rychle zhoršoval a k chůzi musel začít používat hole. Bez nich totiž ujde maximálně 50 metrů.
„Lékař mi nasadil léky, ale vůbec mi nezabíraly. V té době totiž na progresivní formu nic efektivního neexistovalo,“ říká Aleš. Naděje mu svitla před třemi roky, kdy se stal jedním z prvních pacientů, kteří mohli vyzkoušet novou biologickou léčbu, jež postup nemoci zpomaluje.
„Od té doby mám pocit, že se nemoc nezhoršuje tak rychle,“ popisuje Aleš, který nyní pracuje na částečný úvazek v leasingové společnosti prodávající auta. Srovnat se s nemocí pro něj ale nebylo vůbec snadné.
„Po ukončení neschopenky mi zaměstnavatel sdělil, že už pro mě nemají práci, a musel jsem z automobilky odejít, s manželkou nám to přestalo klapat a pochopit, že už nikdy nebudu zvládat tolik, co dříve, a že moje tělo mě bude poslouchat čím dál méně, bylo těžké,“
vysvětluje.

Vyrovnat se s novou situací mu pomohla psychoterapie.
„Měl jsem štěstí na skvělou psycholožku, která mě dostala z toho nejhoršího v době, kdy jsem to nejvíce potřeboval. Uvědomil jsem si, že v životě opravdu nemusím zvládnout úplně všechno a že zpomalení není vůbec na škodu,“ říká Aleš a dodává:
„Psychoterapie je podle mě důležitá i pro partnery pacientů. Nemoc totiž obrátí život naruby i jim a ustát takovou změnu není jednoduché.“ Aleš pravidelně rehabilituje a chodí na procházky a každé ráno a večer medituje, což ho udržuje ve fyzické a psychické pohodě.

Loni před Vánoci jej však z klidového stavu vytrhla nákaza covidem-19.
„Infekce mě dost zasáhla. Skoro na čtyři měsíce se mi zhoršila ztuhlost v nohou a byl jsem ještě víc unavený. Do původní kondice se stále ještě dostávám, ale věřím, že se zase brzy srovnám,“ uzavírá Aleš.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Roztroušená sklerosa mozkomíšní

Roztroušená sklerosa mozkomíšní je neurologické onemocnění, které postihuje obvykle mladé lidi mezi 20. a 40. rokem věku, 2x více ženy než muže. Četnost výskytu je v ČR asi 35 případů na 100.000 obyvatel.

Biologická léčba - moderní terapeutický trend

Pomoci může zejména u některých autoimunitních chorob i a při nádorových onemocněních

Roztroušená skleróza – boj na celý život

Ten víkend byl pro pětadvacetiletou Petru velmi fyzicky náročný – s partou přátel ho trávila "na nohách" turistikou. To, že se jí v pondělí trochu motala hlava, byla unavená a začala jí brnět ruka, přičítala tedy únavě. Obtíže neustupovaly, tak šla k lékaři a posléze i k neurologovi. Nezjistilo se nic závažného a nakonec se jí udělalo dobře, takže to dál neřešila. Že šlo o první známku roztroušené sklerózy, zjistila až o tři roky později.

Medicína 21. století hledá příčinu roztroušené sklerózy

Vědci stále zkoumají, proč u některých lidí vzniká autoimunitní reakce, kdy vlastní buňky ničí nervová vlákna. Současné výzkumy hledají látky, které vývoj roztroušené sklerózy zastaví. Zároveň zkoumají příčiny a hledají souvislost s vnějším prostředím či genetickými dispozicemi.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce