Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Příčinou dlouhodobé bolesti zad může být i tzv. office syndrom. Jak s ním zatočit?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 4801x )

Bolest zad vám už delší dobu znepříjemňuje život, ale vy nad tím vždy mávnete rukou. Vždyť záda dnes bolí kdekoho. Podle lékařů pacienti často bolesti zad podceňují a ordinaci praktika navštíví až se zpožděním, když je problém akutní. Nenechte to zajít tak daleko a raději vypátrejte příčinu ihned. Když zjistíte, odkud bolest přichází, najdete také způsob, jak jí předcházet a zabránit tomu, aby se časem zintenzivňovala. Zvláště sedavý způsob života je přímo spojený s nadváhou, osteoporózou a srdečně cévními chorobami.

shutterstock.com

Bolí mě záda. Až třetina pacientů, kteří přijdou do ordinace, vysloví tuto větu. Bolesti zad patří k nejčastějším zdravotním problémům – alespoň jednou za život se s nimi setká 80 % populace. Z lékařské praxe vyplývá, že stále více pacientů tvoří mladí a jinak zdraví lidé. Bolesti v různých oblastech páteře mohou mít celou řadu příčin. Zpozornět by měli hlavně ti, kteří z pracovně tráví několik hodin denně u počítače a k tomu rádi volný čas tráví pasivně. Dopad pravidelného dlouhého sezení na naše zdraví je nesporný. Nadměrné sezení vede k pomalejšímu spalování tuku, snižuje hustotu kostní tkáně, negativně ovlivňuje hladinu krevního cukru a cholesterolu a zužuje průměr cév, čímž zvyšuje krevní tlak a tím i riziko vzniku nemocí srdce.

Čtěte také: Chronickou bolest zad nepodceňujte. Může signalizovat nedostatek pohybu i vážnější problém.

Bolesti zad ze sedavého zaměstnání

Nejčastější příčinou bolesti zad jsou nesprávné návyky životního stylu a špatné držení těla. Týká se to až tří čtvrtin všech případů. Zpozornět by měli především ti, kdo mají sedavé povolání a většinu pracovního dne tráví sezením na kancelářské židli před obrazovkou počítače. Hrbením se v nepřirozené pozici se dlouhodobě namáhá páteř a vznikají tak vleklé bolesti. Nejúčinnější prevencí je každodenní pohyb, avšak najít si čas na zařazení pohybu do denního harmonogramu právě bývá pro pracovně vytížené jedince velkým problémem. Samotný pohyb ale ke zlepšení nestačí.

K prevenci i řešení bolestí zad je potřeba optimální kombinace pohybu, fyzioterapie a výživy. Ta je často opomíjena a přitom nemalou měrou ovlivňuje výkon každého z nás.

Čtěte také: 11 rad, jak předcházet bolestem zad

Kvalitní matrace, základ pro zdravý spánek

Pokud se každý den neprobouzíte odpočatí a svěží, ale máte pocit, že vás přejel bitevní tank, bude něco v nepořádku s vaší matrací. Matrace do postele je jedna z položek, na které se nevyplatí šetřit. Bez nadsázky je ve hře vaše zdraví. Při výběru se zaměřte na tvrdost a přizpůsobivost. Nesmí být příliš tvrdá, pak by totiž nekopírovala tvar těla, ale ani měkká, protože tělo potřebuje při spánku dostatečnou oporu. Nebudete-li mít vyhovující a zdravotně nezávadnou matraci, o regenerujícím spánku si budete moci nechat jen zdát.

Čtěte také: Zbavte se bolesti zad: 5 rad pro výběr matrace

Kdy raději zpozornět?

Někdy je obtížné odlišit bolest zad z přetížení od bolesti zad, která je příznakem zánětlivého onemocnění. Alarmující by vždy měla být bolest zad v klidovém režimu či během spánku v noci, obzvláště pokud to trvá delší dobu a bolest má progresivní charakter a stupňuje se. Tzv. spondyloartritidy jsou zánětlivá onemocnění kloubů a páteře a postihují především mladé lidi.

Čtěte také: Bolest zad – kdy určitě k lékaři

Zdroj: www.teit.cz

Komerční sdělení
Magniflex_Ordinace_Bannery_1900x500px_Bolesti zad a kloubu.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Bolesti zad a kloubů
Partner rubriky Bolesti zad a kloubů

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

Chiropraxe II.

Existuje poměrně účinný systém léčby, za našimi hranicemi značně rozšířený, který dokáže odpomoci od bolesti. Jde o chiropraxi, která se v našich podmínkách nazývá manuální nebo myoskeletální medicínou.

Bolest svalů a kloubů - léky

S bolestí kloubů a svalů vám pomohou četné gely, masti, ale i tablety. Většinou zaberou velmi rychle, stačí je mít je při ruce v domácí lékárničce.

Bolest kolenních kloubů

Je mi 22 let a již delší dobu mě pobolívají kolenní klouby. V lékárně mně poradili "želatinu". Existuje několik různých léků, které ji obsahuji. Nevim, podle čeho si vybírat a jak dlouho je potřeba ji užívat. Dalším problémem je její cena. Hradí na ni něco pojišťovna, nebo existuje i něco levnějšího? Eva

Problémy s krční páteří

Mám problémy s krční páteří. Poraďte mi, prosím, nějaké cviky na uvolnění krční páteře, případně další rady. Milan

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce