Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Problémy s hlasem může mít na svědomí choroba žaludku i orální sex

( ČTK | přečteno: 9287x )

Poruchy hlasu významně snižují kvalitu života. I na to chce upozornit Světový den hlasu, který připadá na 16. dubna. Pokud víte, že byste potřebovali své potíže s hlasem konzultovat s lékařem, využijte dnešního dne otevřených dveří v řadě zdravotnických zařízení, kde vámspecialisté ORL vyšetří hrtan a hlasivky.

shutterstock.com
Potíže s hlasem mohou být projevem rakoviny hrtanu. "Lidé rizika podceňují," řekla primářka Hlasového centra Praha a hlasová poradkyně zpěváků Jitka Vydrová, která přednáší o správném užívání hlasu na uměleckých školách.
Často se hlas zhoršuje kvůli refluxní chorobě žaludku, při níž nefunguje správně svěrač mezi jícnem a žaludkem, jehož kyselý obsah se vrací do dýchacích cest. Někoho pálí žáha, někdo kvůli tomu kašle a chraptí.
Problémy s hlasem způsobuje také infekce lidskými papilomaviry, proti kterým se dá očkovat. Tyto viry způsobují rakovinu děložního čípku a v krční oblasti takzvanou papilomatózu hrtanu. Nákaza se do těchto míst zanese orálním sexem. V hrdle a na hlasivkách způsobí virus výrůstky. Pacienti je pociťují jako cizí těleso v krku a zhoršující se chrapot. Výrůstky se dají operačně odstranit, často se ale objeví znovu.
Vyšetření radí primářka lidem, kteří mají dlouhodobě pocit knedlíku v krku, pálí je žáha, nebo chraptí déle než tři týdny.
Vydrová doporučuje hlas chránit, neměl by se přepínat, škodí mu kouření, alkohol i káva. "Pro hlas je riziková návštěva hlučných zábav, kde hudba duní a hosté, aby se slyšeli, musejí křičet. Namoženým či poraněným hlasivkám je pak nutné naordinovat klid, aby se mohly zotavit," uvedla lékařka.
Dobrá zpráva podle ní je, že většina potíží s hlasivkami a hlasem je léčitelná. Je ale potřeba navštívit ambulanci ORL, případně specializované pracoviště.
Osvětová iniciativa Světový den hlasu vznikla v roce 1999 v Brazílii, od roku 2009 se připomíná také v Česku.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Ladislav

Dobrý den. Mám problém spousty let se svým hlasem. Byl jsem kvůli němu dlouhou dobu šikanování,ale nějak jsem to ustal. Ale tet opět se pozykam s problemi a napodovanim mého hlasů. Často mi nadávají že kvákam a že nemluvím jako muž. Je mi 35 let a mám s tím problemi celý svůj život. Ale v poslední době mě to trápí a to poněkud hodene. Už jsem zvažoval i že bych spáchal sebevraždu. Protože dle svého okolí je můj hlas odporný a hrozný. Byt oni na mém místě tak se zabíjí. Často nechci ani mluvit a odpovídám jenom když musím. Jinak nechci. Jsem s toho nešťastný. Může tě mi prosím poradt. Děkuji za odpověď


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Jak se vředová nemoc projevuje?

Projevy onemocnění se poněkud liší u osob s lokalizací vředu v žaludku a v dvanáctníku. Typickým projevem dvanáctníkového vředu, který nacházíme mnohem častěji než vřed žaludeční, je bolest. Lokalizována je ve středním epigastriu, nejčastěji vpravo od pupku. Vyskytuje se minimálně u 75 % osob s vředovou nemocí dvanáctníku.

Režimová opatření u žaludečních a dvanáctníkových vředů

Vředová choroba může být léčena režimovými opatřeními, léky, nebo chirurgicky. Léčebný režim zahrnuje fyzický klid, duševní klid a dostatek spánku, dietu a pravidelný stravovací režim a další opatření. Fyzický klid – u některých osob může být pouze relativní, někteří nemocní...

Žaludeční vředy

Z čeho se tvoří žaludeční vředy a jaké jídlo jim škodí? Václav

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce