Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Pšeničné klíčky

( Redakce | přečteno: 36889x )

Pěstování obilnin provází člověka již od pravěku. Díky ideálnímu složení živin spojenou s pohodlným pěstováním se tyto rostliny brzy staly nejrozšířenější zemědělskou plodinou.

Překvapení ze supermarketu

Pěstování obilnin provází člověka již od pravěku. Díky ideálnímu složení živin spojenou s pohodlným pěstováním se tyto rostliny brzy staly nejrozšířenější zemědělskou plodinou. Z hlediska výživové hodnoty se pro lidstvo stala nejvýznamnější plodinou pšenice.

Přestože je již tato rostlina z hlediska pěstování i použití „starou známou“, stále dokáže překvapovat novými příznivými účinky a možnostmi využití. Jednou z nich je právě konzumace pšeničných klíčků.

Co obsahují

Pšeničné klíčky obsahují mnoho příznivých a potřebných látek. Obsahují bílkoviny, cukr, škrob, vitaminy, vlákninu, minerální látky a řadu stopových prvků. Z vitaminů je nejdůležitější zastoupení vitaminů skupiny B a vitamín E. Pšeničné klíčky jsou rovněž významným zdrojem minerálů – zejména vápníku, draslíku, hořčíku a fosforu. Ze stopových prvků je zastoupen hlavně mangan, selen, železo a zinek.

Jak je připravit

Pšeničné klíčky je možné již zakoupit volně prakticky v každém supermarketu. Nenáročná je však i vlastní příprava. Navlhčená zrna pšenice vložíme do hrnce nebo na tác. Vhodné je podložit vrstvu papírem. Při pokojové teplotě necháváme naložená zrna ve stínu asi týden až čtrnáct dní.

Jaké jsou jejich účinky

Pšeničné klíčky jsou nejen významným zdrojem živin, vitamínů, minerálních a stopových prvků. Ukazuje se, že příznivě působí i na náš vnitřní obranný systém. Povzbuzují imunitu (obranyschopnost) a nepřímo tak působí proti infekcím i nádorovým onemocněním.

Upozornění

Konzumace pšeničných klíčku se nedoporučuje při alergii na lepek a u dětí trpících fenylketonurií.

K čemu jsou vhodné

Obilné klíčky je možno konzumovat bez jakékoliv úpravy a přísady. Mohou se však podávat i s ovesnými vločkami a dalšími musli přísadami, zalité v mléce nebo pouze navlhčené.

Bohatému složení živin a esenciálních látek činí z této potraviny důležitý potravní zdroj zejména pro období zimy a jara. Při pravidelné konzumaci upravují trávení a posilují obranyschopnost organismu.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Potravní doplňky na léčbu chronického zánětu vaječníků

Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat jaké byliny a homeopatika jsou dobré na chron. zánět vaječníků a čeho se mám při tomto onemocnění vyvarovat. děkuji Jana

Potraviny pro zvláštní výživu

Tento pojem je v běžné praxi člověka poměrně neznámý, většina lidí si pod ním jen stěží dovede představit reálný obsah. Velmi často se používají výrazy "potravní doplňky", praxe lékárníků používá pojem "parafarmaceutika". Ani jeden z výrazů však není úplně správný, protože přesně nevystihuje tuto kategorii výrobků...

Jaký smysl mají potravní doplňky

V Lekarne.cz každý týden nacházíte nový článek o potravních doplňcích respektive látkách v nich obsažených. Z našich obecných článků zaznělo, že potravní doplňky nejsou léky...

Citronová kůra

Málokdo ví, že slupka z obyčejného citronu nebo pomeranče obsahuje cenné látky, které mohou pomoci ochránit tělo před nachlazením, zmírnit alergie nebo křečové žíly (varixy).

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce