Pšeničné klíčky

( Redakce | přečteno: 34910x )

Pěstování obilnin provází člověka již od pravěku. Díky ideálnímu složení živin spojenou s pohodlným pěstováním se tyto rostliny brzy staly nejrozšířenější zemědělskou plodinou.

Překvapení ze supermarketu

Pěstování obilnin provází člověka již od pravěku. Díky ideálnímu složení živin spojenou s pohodlným pěstováním se tyto rostliny brzy staly nejrozšířenější zemědělskou plodinou. Z hlediska výživové hodnoty se pro lidstvo stala nejvýznamnější plodinou pšenice.

Přestože je již tato rostlina z hlediska pěstování i použití „starou známou“, stále dokáže překvapovat novými příznivými účinky a možnostmi využití. Jednou z nich je právě konzumace pšeničných klíčků.

Co obsahují

Pšeničné klíčky obsahují mnoho příznivých a potřebných látek. Obsahují bílkoviny, cukr, škrob, vitaminy, vlákninu, minerální látky a řadu stopových prvků. Z vitaminů je nejdůležitější zastoupení vitaminů skupiny B a vitamín E. Pšeničné klíčky jsou rovněž významným zdrojem minerálů – zejména vápníku, draslíku, hořčíku a fosforu. Ze stopových prvků je zastoupen hlavně mangan, selen, železo a zinek.

Jak je připravit

Pšeničné klíčky je možné již zakoupit volně prakticky v každém supermarketu. Nenáročná je však i vlastní příprava. Navlhčená zrna pšenice vložíme do hrnce nebo na tác. Vhodné je podložit vrstvu papírem. Při pokojové teplotě necháváme naložená zrna ve stínu asi týden až čtrnáct dní.

Jaké jsou jejich účinky

Pšeničné klíčky jsou nejen významným zdrojem živin, vitamínů, minerálních a stopových prvků. Ukazuje se, že příznivě působí i na náš vnitřní obranný systém. Povzbuzují imunitu (obranyschopnost) a nepřímo tak působí proti infekcím i nádorovým onemocněním.

Upozornění

Konzumace pšeničných klíčku se nedoporučuje při alergii na lepek a u dětí trpících fenylketonurií.

K čemu jsou vhodné

Obilné klíčky je možno konzumovat bez jakékoliv úpravy a přísady. Mohou se však podávat i s ovesnými vločkami a dalšími musli přísadami, zalité v mléce nebo pouze navlhčené.

Bohatému složení živin a esenciálních látek činí z této potraviny důležitý potravní zdroj zejména pro období zimy a jara. Při pravidelné konzumaci upravují trávení a posilují obranyschopnost organismu.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Anketní otázka

Zatím hlasovalo 895 lidí
Inzerce
Inzerce
Inzerce

Mohlo by vás zajímat

Rozmarýn

width="80" height="80" alt="rozmarýn" />Rozmarýn byl hojně používán už v dobách středověku kdy sloužil jako koření, prostředek na zahánění zlých duchů, jako kadidlo a také jako univerzální léčivá rostlina.

Koenzym Q10

Koenzym Q10 je jednou z nejdůležitějších látek, vyskytujících se v živočišných buňkách. Je nezbytný pro oxidoredukční reakce a funguje jako reaktivátor buněčné energie.

Listnatec ostnitý

Větvičky listnatce byly používány jako metlička k čištění řeznických špalků. Odtud i jeho anglické synonymum - Butcher's Broom (řeznický smeták).

Šalvěj

Šalvěj lékařská získala svůj přívlastek pro široké léčebné využití zejména ve středověké medicíně. Příznivé účinky jsou však známy již mnohem déle.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce
Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.