Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Respirační onemocnění jsou na vzestupu. Posilte dýchací cesty díky inhalacím

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 787x )

Kašel, rýma, bolesti hlavy a přeplněné čekárny u lékařů. I to je obrázek momentální situace. Na otázku prevence a léčby přitom existuje jedna společná odpověď. Inhalace. Jak pomáhá tento postup v boji proti respiračním chorobám, vysvětluje specialista z portálu ProAlergiky.cz Michal Závacký.

proalergiky.cz

Rýmy, virózy a onemocnění dýchacích cest mají na svědomí většinou viry, které se zabydlí ve sliznicích nosu a krku. Pokud jste navíc ve stresu, máte oslabenou imunitu a pohybujete se v prostředí se suchým vzduchem, nemoc na sebe nenechá dlouho čekat. Účinnou ochranou proti chorobám je udržování sliznic vlhkých.
„I když kolem vás všichni kýchají, nemusíte chytit každou nemoc. Pokud své dýchací cesty udržujete zvlhčené a v dobrém stavu, jsou schopny se lépe ubránit útokům virů a bakterií,“ vysvětluje Michal Závacký z portáluProAlergiky.cz.

Čtěte také: Podzimní virózy rozhodně nepřecházejte

Jak fungují inhalace

Inhalace je léčebná metoda, při které se vdechují páry minerálních vod nebo léčiv. Léčivé látky se do dýchacích cest touto cestou dostávají velmi rychle a jejich účinek nastupuje téměř okamžitě.
„Při nemocech hrtanu nebo průdušek se mlžina nejčastěji vdechuje ústy pomocí náustku, který je součástí každého inhalátoru. Dýchací cesty se tak pročišťují od zaschlého hlenu a případných choroboplodných zárodků. Pokud inhalujeme přes masku a nadechujeme se přitom nosem, inhalace je prospěšná pro nosní dutiny. Kromě uvolnění hlenu zklidňuje nosní sliznici, odstraňuje přítomné bakterie a zároveň pomáhá předcházet tomu, aby se infekce šířila, například do středního ucha nebo vedlejších nosních dutin,“ doplňuje specialista.

Co se děje při inhalaci:

  • Dochází k odstranění otoků a tím i ke zlepšení průchodnosti dýchacích cest,
  • rozpouští se přebytečné hleny a zlepšuje vykašlávání,
  • zlepšuje se přirozená obranná funkce sliznice dýchacích cest.

Inhalace se k léčbě používají již po staletí, staré způsoby vdechování páry z hrnce s horkou vodou pod dekou jsou ale naštěstí už překonané. Moderní inhalátory pracují s minerálkami i tekutými léčivy a při jejich používání navíc nehrozí riziko opaření.
„Účinnost inhalátorů je proti starým způsobům vyšší. Vybaveny jsou náustky a maskami, které vedou mlhovinu přesněji a léčebná látka tak proniká přímo do sliznic. Vhodné jsou tak i pro malé děti nebo nemohoucí pacienty, pro které by bylo inhalování nad hrncem komplikované,“ vysvětluje Michal Závacký. Kromě čištění není navíc nutné se o přístroj nijak starat.

Čtěte také: Plísně milují vlhko i chlad a ovlivní život nejen alergikům

Co inhalovat?

Jste-li nachlazení, můžete inhalovat buď minerální vodu, nebo speciální léčivo. Inhalace minerálek urychluje léčbu dýchacích cest – horních i dolních. Některé minerální vody mají léčivý účinek na dýchací cesty – rozpouštějí hleny a usnadňují vykašlávání, snižují dráždivost dýchacích cest, případně na ně působí protizánětlivě a regeneračně.

Osvědčené a zároveň velmi dobře dostupné v našich obchodech jsou dvě značky minerálních vod:

  • Vincentka
  • Bílinská kyselka

Tyto minerálky patří do skupiny alkalických, tj. mírně zásaditých. Právě tato vlastnost jim umožňuje dosahovat nejlepších léčebných výsledků. Je možné inhalovat i jiné kyselky, ale dobré výsledky nelze předem zaručit. Asi není potřeba zdůrazňovat, že bychom měli používat pouze přírodní neochucené vody. Míra perlivosti není podstatná.

Když potřebujete nutně inhalovat a nemáte po ruce žádnou minerálku, můžete použít fyziologický roztok. Ten lze buď koupit v lékárně, nebo připravit doma. Není to nic složitého. V jednom litru pitné vody rozpustíme 9 gramů kuchyňské soli.

Existují také specializované léky určené k rozpouštění hlenů v dýchacích cestách, které jsou k dostání v roztoku vhodném pro inhalování. Nejznámější je Mucosolvan. Pozor, nejde o sirup, ale speciální variantu tohoto léku vyráběnou přímo pro účely inhalování.

Čtěte také: Spirometrie odhalí příčinu vašich potíží s dýcháním

A jak správně inhalovat?

„Mlhu vdechujte zhluboka a před každým vydechnutím na chvíli zadržte dech, aby se léčivé částice zachytily na sliznicích. Dýchejte přirozeně a plynule a vyberte si správnou a pohodlnou polohu. Ideální je sedět nebo se v lehu podepřít polštáři do vzpřímené polohy, aby se otevřel hrudní koš,“ radí odborník. Jeden inhalační cyklus pak trvá 5 až 10 minut podle typu inhalátoru.

Čtěte také: Příznaky astmatu mohou být nenápadné

Jak vybírat inhalátor

Před koupí inhalátoru je dobré si ujasnit, k jakému účelu nám bude přístroj sloužit – zda k prevenci a léčbě běžných dýchacích infekcí, nebo k ošetřování astmatika.

Hlavním porovnávacím parametrem u inhalátorů je rozprašovací výkon. Tento údaj udává, jak rychle je přístroj schopen přeměnit léčebný roztok v mlžinu. Čím výkonnější inhalátor je, tím kratší dobu jedna inhalace zabere.

Výrobci dobře vědí, že je někdy těžké donutit dítě, aby vydrželo pár minut sedět a inhalovat. Proto většina z nich nabízí dětské modely, které mají veselejší design.

Většinu inhalátorů je možné s sebou brát i na cesty. Dokonce existují i modely, které fungují na běžné baterky nebo kabel do zapalovače v autě.

Podzim s sebou přináší mnoho náročných změn a reagovat na ně bude i náš organismus. Inhalování je vhodné nejen pro alergiky, ale pro všechny, kteří často trpí infekcemi dýchacích cest, a funguje i jako prevence. Pečujte o své dýchací cesty a nenechte se zaskočit nemocemi.

Zdroj: ProAlergiky.cz

partner_1.png

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Alergie
Partner rubriky Alergie

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 59 lidí

Mohlo by vás zajímat

Průduškové astma

ASTMA je onemocnění, které bylo popisováno již ve středověku jako choroba nedostatkem dechu, nemoc se stíženým dechem. Dnes víme, že astma je onemocnění dýchacích cest, založené na podkladě chronického zánětu průdušek, který je spojen s projevy zvýšené citlivosti a zvýšené reaktivity průdušek a s projevy zúžení dýchacích cest ...

Senná rýma

Senná rýma patří mezi alergická onemocnění. Postihuje nosní sliznici a oční spojivky.

Podávání Lactobacilla chrání před atopickým ekzémem

Atopický ekzém, alergickou rýmu a bronchiální astma řadíme mezi tzv. atopická onemocnění. Jejich výskyt v ekonomicky rozvinutých zemích neustále roste. Lékaři zatím s jistotou nevědí, čím je to způsobeno, někteří z nich se však domnívají, že na vině je nižší výskyt mikrobiálních infekcí u malých dětí.

Alergie

Když se řekne alergie, vybaví se každému buď uslzený, usmrkaný a kýchající člověk v pylové jarní a letní sezóně.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce