Salmonelóza

(MUDr. Jana Dajková | přečteno: 383884x )

Infekční onemocnění způsobené bakterií rodu Salmonela, jejíž celou existenci tvoří jediná buňka, postihuje ročně v Česku 30 tisíc lidí.

shutterstock.com
Z NABÍDKY LÉKÁRNA.CZ

Nebezpečí číhá ve volském oku

Co patří mezi základní činnosti, které udržují živé organizmy živými? Jídlo! Může být vším. Něčím, co nás zasytí, lékem, potěšením, závislostí, ale také hrozbou nebo dokonce jedem. Čím se stane závisí, kromě chuťových pohárků, na jeho složení, nutriční hodnotě, obsahu vitamínů, minerálů a v neposlední řadě na přítomnosti mikroorganizmů. Ty jsou buď vědomě pěstované (plísňové sýry, pivo, víno, kysané mléčné produkty) a tedy i prospěšné, nebo nechtěné.

Mnoho těchto malých potvůrek se běžně v jídle nachází, ale nedělají žádné potíže a proto jim nevěnujeme pozornost. Vzpomeneme si na ně v okamžiku, kdy se staneme článkem řetězce nějaké infekční epidemie. Jednou z nejčastějších, které probíhají zejména v letních měsících je salmonelóza.

Z masa je nejčastějším zdrojem nákazy drůbež. I mražená. Proto se zdůrazňuje správný způsob odmrazování v lednici, teplé vodě nebo troubě. Při přípravě jídla je nutno mít na zřeteli, že všechny části masa musí být vystavěny teplotě vyšší než jsou salmonely schopné snášet (kolem 70 st.C). Vevnitř „růžové“, neboli polosyrové steaky jsou značně rizikové. A stejně rizikové je nedostatečně tepelně upravené jakékoliv maso domácích i divoce žijících zvířat.

Nebezpečí ze strany vajíček přichází v podobě volských ok, vajíček do skla, domácích majonéz, tiramisu a mnohých omáček, kde se vajíčka používají buď vůbec, nebo jen minimálně tepelně opracovaná. Zákeřností je, že infikovaný je zejména povrch skořápek a proto je možnost nákazy i syrovou zeleninou, nebo nějakou jinou nerizikovou potravinou, která s nimi přišla do styku. Oddělené skladování zeleniny od masa, mléka a vajec zejména v restauračních zařízeních je tedy namístě.

Člověk nemocný, nebo zdravý bacilonosičje chodícím rezervoárem baktérií salmonely. A když je známo, že bakterie se do těla vnímavého jedince dostávají přes zažívací systém, je lehké si odvodit způsob nákazy člověka člověkem. Nedodržování hygieny hlavně po použití WC a před konzumací jídla je nebezpečné nejenom pro riziko salmonely, ale i jiných infekčních nemocí. Například infekční Žloutenka typu A je jinak nazvaná jako nemoc špinavých rukou, infekcní mononukleóza jako polibková nemoc atd.

Baktérie salmonely se ze zažívacího traktu transportují do lymfatického systému a odsuď do krve. Krví mohou dále putovat kamkoliv a usadit se na různých orgánech, kde mohou způsobit i těžké komplikace. Závisí to nejenom na bakteriích samotných, ale i na vnímavosti a odolnosti organizmu. I když mají po požití infikovaného jídla všichni stejnou pravděpodobnost nákazy, nebezpečenství hrozí zejména malým dětem, starým lidem a osobám s oslabenou imunitou

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
misa
28x

ahoj mam 4 syna a ma nekolik tydnu salmonelu prujem nema jevi se jak naprosto zdrave dite det.doktorka mi rekla ze muze chodit ven a i mezi deti ale my jsme volali na higienu a tam nam rekli ze salmonela je karanteni opatreni a ze mame omezit veskere navstevy muzete mi poradit jak to vlastne je?a jak se ma syn stravovat kdyz uz mu nic neni

Eduard Nud
6x

Já bych to zas tak růžově neviděl, že mu už nic není. Hlavní je, co na to řekne odborník. To jsou totiž ti praví se srdcem na levém místě, co tomu rozumí. Ale největší odborníci jsou pochopitelně novináři. Přečtou si o tom pár katalogů a už ví to, na co jiní museli studovat léta. Ale co se týče toho dítěte, rozhodně bych zjistil, jestli tajně nechodí do ledničky na syrová vejce. To je vždycky z vajec, pokuď to není z vody nebo rybiček. Psali to ve Vlastě, v Tině a dokonce i Reflexu.

eva

jani, potrebujem na teba kontakt, moj je ammerova@zoznam.sk, dakujem


Celkový počet příspěvků v diskusi: 46. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.oscillococcinum.cz/?utm_source=ordinace.cz&utm_medium=banner&utm_campaign=oscillo-2019-podzim&utm_content=300x300_kreativa_zima_ocsillo

Anketní otázka

Zatím hlasovalo 134 lidí
Inzerce
Inzerce
Inzerce

Mohlo by vás zajímat

Průjem

Průjmem nazýváme příliš časté vyměšování nezvykle řídké stolice. Neexistuje přesné vymezení průjmu. Co je pro někoho již průjmem, je pro jiného obvyklou normou. S určitou mírou nepřesnosti můžeme za průjem označit 3 a více neformovaných až vodnatě řídkých stolic za den. Obvyklá je i naléhavost defekace. Důležitá je změna od normálního způsobu vyprazdňování.

5 věcí, které je dobré mít v létě vždy při ruce

Prázdniny sice již pomalu končí, ale mnohé z nás čeká ještě vysněná dovolená. Při cestování, kdy ochutnáváme nové pokrmy, stravujeme se na pochybnějších místech a dny trávíme stále na přímém slunci by nám neměli v zavazadle chybět tito pomocníci.

Klíč k určování letních průjmů

Definovat průjem dokáže asi každý z nás, neboť neexistuje člověk, který by ho alespoň jednou v životě neprodělal.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce
Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.