Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Šalvěj

( Redakce | přečteno: 21269x )

Šalvěj lékařská získala svůj přívlastek pro široké léčebné využití zejména ve středověké medicíně. Příznivé účinky jsou však známy již mnohem déle.


Šalvěj lék pro rytíře

Šalvěj lékařská získala svůj přívlastek pro široké léčebné využití zejména ve středověké medicíně. Příznivé účinky jsou však známy již mnohem déle. K léčivým rostlinám patřila šalvěj již ve starověkém Římě. K nám se tato bylina dostala až teprve v 9. století, kdy začala být hojně využívána k přípravě léků i chutných pokrmů.

Šalvěj lékařská patřila ve středověku k běžné výbavě kuchyně. Dnes se při přípravě pokrmů používá spíše vzácně. Jako koření je možné použít jak čerstvé listy, tak i drť ze sušené šalvěje. Ve staročeské kuchyni se šalvěj používala stejně jako dnes petrželka. Nejvhodnější je toto koření k ochucení masitých pokrmů. K okořenění bylinkového másla je vhodné použít šalvěj ve směsi s bazalkou nebo rozmarýnem.

Jak šalvěj působí

Látky obsažené v extraktu z šalvěje lékařské působí proti drobnému krvácení, lokálně potlačují zánětlivé projevy na kůži a na sliznicích. Při vnitřním užívaní mohou pomoci při léčbě křečových stavů a zvýšeného svalového napětí.

Kde ji nejčastěji najdete

Šalvěj lékařská pochází z oblasti Středomoří. Je zvyklá na slunné a vlhké prostředí. Pokud je pěstována u nás, vyžaduje proto stejně příznivé podmínky. Sbírá se šalvějová nať nebo list. Sušení by mělo probíhat při teplotě okolo 30° C.

Kdy šalvěj potřebujeme

Šalvěj tvoří pouze doplněk vyvážené každodenní stravy. Posloužit může zejména při lehčích křečových stavech nebo jako zevně používaný extrakt ke zmírnění zánětů na sliznicích a na kůži.

Upozornění

Silice obsažené v extraktu z šalvěje lékařské mohou ve vyšších dávkách vyvolat křeče. Výjimečně se mohou vyskytnout i alergické reakce jak při zevním, tak při vnitřním použití.

K čemu se šalvěj používá

V 16. století se s pomocí šalvěje zastavovalo krvácení z ran, používala se proti křečím, třesu rukou i nohou. Dokonce měla i usnadnit početí.

Extrakt z šalvěje lékařské se používá zevně při zánětech dutiny ústní a zvýšené krvácivosti dásní. Vnitřně se využívá při zánětech trávicího ústrojí a k potlačení zvýšené potivosti.

Jednotlivá dávka ve formě čajového extraktu je 1,5 g sušeného listu. Jako součást čajových směsí je šalvěj lékařská využívána k léčbě průjmů a dlouhodobého kašle.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Petr

pro toho kdo by ji chtěl pěstovat http://zaridit.cz/rady/index.php?a=data/00000000-salvej

václav.smutný

Preventan od farmaxu obsahuje šalvěj. Více na farmax.cz


Celkový počet příspěvků v diskusi: 2. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Vrba bílá

Vrbu lze užívat při nemocech z nachlazení, ale také jako účinné antirevmatikum. Pomáhá při zánětech trojklaného nervu. Z dalších indikací můžeme jmenovat choroby ledvin a močového aparátu, záněty v trávicím ústrojí, zklidnění psychiky u lehčích psychických rozladění, hnisavé kožní defekty a vyrážky.

Echinacea

Echinacea je rostlina domácí na prériích Severní Ameriky, ale dá se vypěstovat i u nás. Odpradávna ji používaly k léčbě staré indiánské kultury a daly jí jméno sluneční klobouk...

Ženšen neboli všehoj ženšenový

K nejznámějším exotickým bylinám patří ženšen, původem z Číny. V překladu ženšen znamená "síla země v podobě člověka". Tvar kořene totiž připomíná lidské tělo.

Jitrocel kopinatý

Pro období podzimu jsou typická onemocnění horních cest dýchacích provázená kašlem, někdy i zvýšenou teplotou. I když existuje léků na kašel celá řada, mnozí z nás sáhnou po osvědčené medicíně našich babiček - jitrocelovém sirupu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce