Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Stres je nejčastějším spouštěčem migrény

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 1473x )

Migréna je typická civilizační choroba, která dokáže vydatně potrápit. Má nepříznivý vliv na kvalitu života, zejména pro svoji četnost a nepředvídatelné nástupy. Může mít několik různých spouštěčů, k těm nejčastějším patří stres. Touto migrénou trpí častěji ženy než muži.

shutterstock.com

Migréna je velmi častým zdravotním problémem, s nímž se ve své ordinaci setkává běžně každý praktický lékař. V celé české populaci jí trpí 12 % lidí, přičemž ženy jsou postiženy 2-3x častěji.  Jedná se o náhle vzniklou, pulzující a středně či silně intenzivní bolest hlavy postihující levou nebo pravou stranu hlavy. Bývá provázena světloplachostí, nesnášenlivostí hluku,nevolností či zvracením a trvá od 4 do 72 hodin. Pokud přesahuje frekvence bolestí více než 15 dnů v měsíci, hovoříme o tzv. chronické migréně.

Čtěte také: Bolí vás hlava? Veďte si deník

Migrační fáze

Prodromální stadium – trvá cca hodinu a provází ho zívání, deprese, lítostivost, bolest břicha, napětí ve svalech, změna chuti, chuť na sladké, nutkání pít bez pocitu žízně. 

Aura – výskyt jen u 20 % migreniků, trvá cca jednu hodinu. Je provázena pocitem slabosti, poruchou čichu a vyjadřování, nejasným cik-cak nebo dvojitým viděním, výpadky zorného pole (tzv. skotomy), obrnou očních svalů.

Vlastní záchvat – individuální průběh a trvání – od tří hodin až do tří dnů, může se opakovaně vrátit i několikrát během jednoho týdne. Charakteristická je pulzující krutá bolest ve spánku, za uchem, či v týlu, která se šíří do celé poloviny hlavy nebo se může koncentrovat v okolí oka jako tzv. cluster headache. Často je přítomna nauzea, zvracení, závratě, pocit otupělých končetin, světloplachost. 

Postdromální stadium – odeznívá bolest, přichází pocit úlevy, ale i vyčerpání. Migrenik upadá do osvěžujícího spánku. Několik dní přetrvává citlivost na dotyk a tepelné podněty, důležité je doplnit tekutiny a minerály, zejména pokud bylo přítomno zvracení.

Čtěte také: Menstruační migréna trápí nejednu ženu

Migréna a stres - vztah potvrzen

Stres je jedním z nejčastějších a nejrozšířenějších spouštěčů migrény. Jde o reakci nervového systému na širokou škálu fyziologických a/nebo psychologických podnětů. Řada studií ukázala, že subjektivní hodnocení stresu je v případě migreniků podstatně vyšší než u ostatních lidí stejného věku. U 50–70 % migreniků se projevují významné souvislosti mezi každodenním prožíváním stresu a migrénou. Stres může záchvatu migrény předcházet i několik dní předem.

Ačkoliv se výsledky v různých studiích odlišují, provedené výzkumy se shodují, že stres hraje roli při vzniku bolestí hlavy, zvyšuje frekvenci jejich výskytu a prodlužuje délku trvání potíží. 

Může se jednat o pravidelné každodenní stresy, někteří lidé však mají naopak migrénu, když stresové situace opadnou. Může to být proto, že mozek je zvyklý na neustálý stres a náhlá změna pak způsobí bolest hlavy.

Bylo rovněž prokázáno, že osoby, které trpí migrénou, vnímají náročné situace mnohem citlivěji. Za špatné považují i okolnosti, které člověk běžně jako stresující nevyhodnotí. Pokud máte chronickou migrénu, pravděpodobně budete mít vysokou hladinu stresu. Stres je jednou z hlavních příčin rozvoje migrény a migréna může zároveň působit jako stresor, což vede k bludnému kruhu narůstající frekvence záchvatů.

Čtěte také: Jak přežít migrénu během cestování

Léčba migrény

Předpokladem účinné léčby je správná diagnostika. Někdy stačí úprava životního stylu a vyloučení spouštěčů, které záchvat vyvolávají. Ve většině případů se ale nevyhneme medikamentům. Tzv. akutní léčba směřuje k rychlému utlumení bolesti, zasahuje do již probíhajícího záchvatu. Na lehčí formu zpravidla stačí běžná analgetika, léky proti bolesti. Jejich příliš časté užívání ovšem může vést k návyku a k rozvoji chronických každodenních bolestí hlavy. U těžkých záchvatů jsou účinné léky ze skupiny tzv. triptanů, které uleví migrenózním bolestem, ale nezmírní bolesti jiného původu.

Tam, kde je počet záchvatů vyšší než 3-4x do měsíce nebo tam, kde je akutní léčba neúčinná, se přistupuje k nasazení léčby preventivní. Cílem je redukce počtu i intenzity záchvatů alespoň o 50 %. Pro pacienta to znamená každodenní užívání léků, což vyžaduje trpělivost i určitou ukázněnost. K dispozici máme léky různých skupin: betablokátory, antidepresiva, antiepileptika, léky obsahující magnézium či extrakt z gingko biloby. Účinnost léčby hodnotíme nejdříve po dvou měsících.

Novou nadějí pro pacienty jsou injekční preparáty biologické léčby, které umí zásadně omezit počet záchvatů, případně zkrátit jejich trvání nebo zmírnit intenzitu, aniž by měly další negativní dopad na zdraví pacienta.

Pro efektivní léčbu migrény je velmi důležitá úprava životosprávy. 

Jak zvládat stres?

Nenechte stres vymknout kontrole. Pokud dokážete identifikovat pravidelné spouštěče stresu a migrény, možná budete schopni provést některé změny, abyste se jim vyhnuli nebo snížili jejich dopad.

Zde je několik tipů:

  • Začněte si psát deník. Nechte své emoce a myšlenky proudit, abyste se s nimi mohli vypořádat, místo abyste nechali stres narůst.
  • Úprava jídelníčku. Jako prevence se při bolestech hlavy doporučuje snížit přísun potravin s vysokým obsahem soli. Vhodné je též omezit konzumaci ořechů a červeného vína.
  • Pitný režim. Pro naše buňky není důležitá jen kvalitní strava, ale také dostatečné zavodnění. Za optimální se považuje příjem tekutin v množství 40 ml/kg tělesné hmotnosti na den.
  • Dostatek spánku. Během odpočinku organismus nabírá síly na další den. Pokud mu ho nedopřejeme dostatek, snáze se dostaneme do nepohody a budeme vnímavější vůči stresu. Nastavte si pravidelnou rutinu před spaním a dodržujte ji.
  • Pohyb. Sport, chůze, aktivní odpočinek – při tom všem se v našem těle vyplavují tzv. endorfiny neboli hormony štěstí, které navozují pocity spokojenosti.
  • Zorganizujte se. Vytvořte si plán, který budete každý den dodržovat. Proveďte některé úkoly předem, abyste se necítili zahlceni velkými projekty. Vytvořte si seznam úkolů, které je nyní nejdůležitější udělat a které mohou počkat. Stanovte si priority. Soustřeďte svou energii na to, co pro vás znamená nejvíce. Naučte se říkat NE.
  • Relaxace. Je důležité postarat se o sebe a udělat si čas na odpočinek a své koníčky. Jóga u mnoha lidí uvolňuje stres. Naučte se meditovat, abyste uklidnili stres a zvládli bolest. 

Vyhledejte pomoc, pokud ji potřebujete

Pokud pokračující stres způsobuje chronické migrény, možná budete potřebovat radu nebo léky. Najděte si terapeuta, který vám pomůže lépe to zvládnout. Pokud užíváte léky na migrénu, řiďte se pokyny lékaře. Biofeedback a kognitivně behaviorální terapie jsou dvě techniky, které vám mohou pomoci lépe zvládat chronický stres a bolest. Mohou dokonce pomoci předcházet bolestem hlavy.

Pacienti, u kterých jsou rozhodujícím faktorem nemoci nejen nahromaděný stres, ale také nevyřešené problémy v zaměstnání či v rodině, musí vyhledat i pomoc psychoterapeuta. Nejdůležitější totiž je, aby si uvědomili příčinu bolesti. Ta tkví ve způsobu myšlení, chování a rovněž v tom, jak odpočívají, a ve zvládání náročné situace. Psychoterapie a změna životního stylu sice nepřinášejí výsledky ihned jako polknutí tablety, zato je však jejich pozitivní vliv zásadní a dlouhodobý.

Zdroj: webmd.com

Komerční sdělení
2022_Magniflex_Ordinace_Bannery_1900x500px_Bolesti hlavy.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Bolesti hlavy
Partner rubriky Bolesti hlavy

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

Migréna

Nevolnost, zvracení, světloplaschost, větší citlivost na zvuky, zápachy - to může proovázet migrénu.

Pomoc při migréně

Záchvaty migrény jsem úspěšně zvládala včasným užitím Ergofeinu, později v kombinaci s Alnagonem. Ergofein se nedodává a Alnagon je přísně dokladovaný receptem. Jakou pro mne můžete mít radu? Migrénu mívám v posledních letech velmi často (každý týden). Jitka

Bolesti hlavy

Bolesti hlavy jsou jako bolesti v zádech nebo bolesti břicha velmi všeobecným příznakem a mohou být způsobeny celou řadou nejrůznějších příčin.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce