Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Tinospora srdčitá

(Doc. RNDr. Lubomír Opletal CSc. | přečteno: 14835x )

Tinospora – Guduchi, která je široce rozšířenou rostlinou na Indickém subkontinentě a v Číně, dostala v hindštině název Giloya. To v hindské mytologii znamená elixír.

tripanospora srdčitá

Věčně mládí…

Tinospora – Guduchi, která je široce rozšířenou rostlinou na Indickém subkontinentě a v Číně, dostala v hindštině název Giloya. To v hindské mytologii znamená elixír, v němž je uložena prapodstata života a nesmrtelnosti vzniklá v dávnověku, která umožňuje současnému člověku zůstat navždy mladým.

Je to krásná idea, která se zdá být pro dnešního nevěřícího člověka jen ideou. Je však nutno přiznat, že rostlina má opravdu v ayurvédské medicině široké pole působnosti a je v ní intenzívně využívána. V posledních letech se tato rostlina dostala i na evropské trhy a začíná být používána také u nás.

Funkce v organizmu

Proč se tato rostlina tak široce uplatňuje? Možná proto, že spektrum jejích obsahových látek je poměrně široké. Vzájemné interakce obsažených látek mohou příznivě působit nejen při léčbě řady onemocnění, ale působí také preventivně proti vývoji chorob. Rostlina obsahuje alkaloidy, různé typy glykosidů, diterpenoidní laktony, steroly a řadu dalších látek.

tripanospora srdčitá

Některé z těchto látek působí proti účinku histaminu, uvolňují křeče hladkého svalstva, snižují krevní tlak, hladinu krevního cukru, zasahují pozitivně do činnosti imunitního systému, chrání játra před poškozením vlivem řady různých toxických látek, zlepšují myšlenkové procesy.

Možná rizika

U této rostliny nebyla nalezena toxicita v rámci akutního testu toxicity. V pokuse na krysách byla zjištěna smrtelná dávka až při množství 3 g/kg hmotnosti zvířete. Údaje o nežádoucích vedlejších účincích a interakcích s jinými léčivy nejsou v literatuře uváděny.

Použití

Nadzemní část je používána jako obecně tonizující prostředek, při ztrátě paměti, údajně zlepšuje proces myšlení, preventivně ji lze použít proti negativnímu vlivu stresových faktorů na organizmus, zvyšuje imunitu a posiluje organizmus vůči vlivu infekčních mikroorganizmů (v Indii a Číně se využívá účinků proti lepře a malárii).

Nalézá uplatnění při zhoršeném zažívání jako hořčinný prostředek pro zlepšení trávení, stimuluje vylučování žluči, odstraňuje horečku, zlepšuje vylučování moči a léčí choroby močopohlavního ústrojí. Působí také proti alergii a snižuje hladinu krevní glukózy (použití při diabetu).

Denní dávka této léčivé drogy se uvádí 0,6-1,8 g ve formě vodného nálevu nebo odpovídajícího lihového výtažku.

Ačkolliv začala být v Evropě rostlina používána před nedávnou dobou, existuje v České republice paleta přípravků, které jsou nabízeny jako potravina pro zvláštní výživu a těší se nemalé oblibě.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Potravní doplňky na srdeční dekompenzaci

Vážení přátelé, mám tatínka, který je po infarktech, má nemocné srdce, rovněž má plicní hypertenzi. Z tohoto důvodu moc nechodí, je stále unavený. Užívá Anopyrin,Amicloton, Vasocardin, Syntophyllin, Geriatam, Magnezium. Dále používá v případě pořeby oxygenátor. V noci nemůže moc ležet protože se mu špatně dýchá i když má postel,kde se dá zvednout hlava. Většinou sedí v úšáku. Potřebuji poradit jestli by byly vhodné pro něj nějaké vitamíny nebo potravinové doplňky na posílení srdce a plic a dále potřebuji doporučit nějaké mazání proti proleženinám. Děkuji Jana Barnová

Potraviny pro zvláštní výživu

Tento pojem je v běžné praxi člověka poměrně neznámý, většina lidí si pod ním jen stěží dovede představit reálný obsah. Velmi často se používají výrazy "potravní doplňky", praxe lékárníků používá pojem "parafarmaceutika". Ani jeden z výrazů však není úplně správný, protože přesně nevystihuje tuto kategorii výrobků...

Jaký smysl mají potravní doplňky

V Lekarne.cz každý týden nacházíte nový článek o potravních doplňcích respektive látkách v nich obsažených. Z našich obecných článků zaznělo, že potravní doplňky nejsou léky...

Citronová kůra

Málokdo ví, že slupka z obyčejného citronu nebo pomeranče obsahuje cenné látky, které mohou pomoci ochránit tělo před nachlazením, zmírnit alergie nebo křečové žíly (varixy).

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce