Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Uzeniny prý zvyšují riziko nemocnění rakovinou slinivky

( ČTK | přečteno: 7294x )

Denní konzumace dvou slabých plátků slaniny zvyšuje riziko onemocnění rakovinou slinivky břišní o 19 procent. S vyšší konzumací se toto riziko dále zvyšuje. Vyplývá to ze studie, kterou zveřejnil odborný časopis British Journal of Cancer. Rakovina slinivky břišní je často diagnostikována v pozdním stadiu a naprostá většina pacientů do roka umírá.

shutterstock.com

Výsledky rozsáhlé studie jsou jednoznačné v případě uzenin, a to už pro konzumaci 50 gramů denně, což odpovídá jednomu párku nebo dvěma plátkům slaniny. Naopak nepřesvědčivě výzkum dopadl v případě srovnání konzumace červeného a bílého masa.

Výsledek je založen na rozboru 11 dílčích studií, v nichž byly porovnány údaje o 6643 pacientech s rakovinou slinivky břišní.

V případě srovnání vlivu různých druhů masa se sice ukázalo, že denní konzumace 120gramových porcí červeného masa zvyšuje onemocnění o 29 procent, ale jenom u mužů, nikoli u žen.

Jednoznačným závěrem autorů studie je, že se nedá pochybovat o negativním dopadu konzumace uzenin pro celou populaci a červeného masa pro muže.

Pouze pět procent lidí s rakovinou slinivky přežívá víc než pět let po zjištění nemoci. Obecně je v populaci výskyt tohoto druhu rakoviny nižší než u jiných druhů. V Británii se riziko výskytu choroby uvádí na jednoho ze 77 mužů a jednu ze 79 žen. Statistiky týkající se ČR hovoří o 20 pacientech na 100.000 lidí.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

LDL-aferéza

LDL-aferéza je přístrojová léčebná metoda, která umožňuje selektivní odstranění cholesterolu z krve pacienta. Je v současné době nejúčinnější a přitom bezpečnou metodou léčby zvýšené koncentrace cholesterolu v krvi - hypercholesterolémie.

Po šedesátce je třeba manažera v první linii vystřídat

Rozhovor Dr. Vladimíra Finsterleho s MUDr. Janem Burianem, bývalým ředitelem FN Brno.

Závislost na hrách způsobuje obezitu, ale i problémy se srdcem

Dětí, které tráví hodiny u počítače, je stále víc. Bohužel si tím škodí psychicky i fyzicky. Lékaři varují, že pravidelné vysedávání před monitorem má vliv na vznik obezity, ale i na problémy se srdcem.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce