Odborníci v oblasti výživy často pracují s termíny „zdravá výživa“, „správná výživa“, příp. „vyvážená a pestrá strava“. Laik však často neví, co si pod těmito pojmy má vlastně představit. Pokusme se tedy tyto termíny blíže vyjasnit a podívat se na naší výživu z úhlu současných znalostí o výživě a složení potravin.
Úpal a první pomoc při něm
Úpal je poškození organismu způsobené nahromaděním tepla v těle. K úpalu dochází, když organismus není schopen za pomoci termoregulace odvést z těla dostatečné množství tepla. Tělesná teplota může překročit 40 C a tím poškodit různé orgány v těle. Projevuje se bolestí hlavy, zvýšenou tělesnou teplotou až horečkou, zrychleným tepem, poklesem krevního tlaku, pocitem na omdlení, nevolností až zvracením, svalovými křečemi, zmateností, poruchami vědomí, suchou, kůží bez potu. Může vyústit až v šokový stav nebo otok mozku. Přispívá k němu horké prostředí s vysokou vlhkostí vzduchu, nesprávně zvolené oblečení, porucha štítné žlázy (nadměrná činnost - nadměrná tvorba tepla). Léčí se studenou sprchou či koupelí, pobytem ve větrané místnosti či ve stínu. Podáváním studených obkladů, a hlavně dostatkem tekutin. Je nutné snížit teplotu na 38,5 °C. Do příjezdu lékaře musíme kontrolovat životní funkce a tělesnou teplotu.