Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Zapomínáte? Pomůže vám trénink paměti a zdravá strava.

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 1106x )

Mozek bychom si měli hýčkat, bez jeho činnosti není možný život. Veškeré koordinované a komplexní činnosti, které člověka charakterizují, jsou možné právě díky mozku.

shutterstock.com

Životní tempo se neustále zrychluje, a proto i mozek je potřeba chránit a řádně se o něj starat. Je hned několik způsobů, jak na to. Pro správný vývoj mozku a jeho dobrou kondici je důležité je mozek trénovat (zatěžovat formou různých mentálních činností) a podporovat jeho prokrvování (prostřednictvím fyzické aktivity). Prokrvení a následné okysličení mozku naopak snižuje kouření, způsobující stažení cév. Ve výživě je potřeba zaměřit se na řadu dalších nutrientů (nejen na glukózu a tekutiny), které mohou mít na náš mozek významný vliv. Jsou to např. n-3 (omega 3) mastné kyseliny, vitaminy a další ochranné látky, jako jsou antioxidanty.

Správná výživa je základ

Pokud chceme, aby náš mozek dobře fungoval, musíme myslet na správné živiny, které jsou jeho stavebními kameny. Mezi ně patří esenciální mastné kyseliny a vitaminy E a skupiny B. Tyto látky si naše tělo neumí vyrobit, proto je nutné přijímat je z potravy. Výzkumy ukazují, že nedostatek 3-omega mastných kyselin může způsobit deprese, migrény nebo mrtvici. Může však také vést k problémům s učením a duševním problémům. Málo vitaminu B se často projevuje únavou a podle některých studií může nepostačující přísun vitaminu E stát za vznikem určitých onemocnění mozku. Vynikajícím zdrojem esenciálních mastných kyselin je rybí tuk, vitamin E můžeme načerpat například ze sóji a pšeničných klíčků. Z luštěnin, ořechů a kvasnic lze získat vitaminy skupiny B. Optimální denní dávku nám mohou pomoci zajistit také doplňky stravy.

Jak můžeme pomocí životosprávy udržovat svůj mozek v dobré kondici?

  • Nekouřením
  • Dostatečným příjmem tekutin – v běžných podmínkách cca 35 ml/kg tělesné hmotnosti a den pro dospělé
  • Dostatkem ochranných látek v jídelníčku – ovoce a zelenina jsou důležitým zdrojem vitaminů i antioxidantů (vitamin C, beta karoten, polyfenoly aj.), ale například také rostlinné oleje jsou zdrojem vitaminu E, který patří k důležitým antioxidantům (látky působící proti volným radikálům, poškozujících i mozek)
  • Pravidelnou konzumací zdrojů n-3 (omega 3) mastných kyselin – působí pozitivně na správný vývoj a zdraví mozku, mezi nejdůležitější zdroje patří ryby, některé rostlinné oleje a výrobky z nich vyrobené, některé ořechy a semena (například vlašské ořechy nebo lněné semínko)

K dobré kondici mozku může přispět i tak běžná činnost, jako je sledování akčních letáků na potraviny různých obchodníků. Jejich pročítáním a zkoumáním trénujeme mozek, díky nim můžeme vybírat kvalitní potraviny za výhodnou cenu a obstaráním těchto potravin spojeným s návštěvou třeba i několika obchodů si pak zvyšujeme pohybovou aktivitu.

Pravidelný pohyb zlepšuje paměť

Pravidelný sport, který v ideálním případě provozujeme na čerstvém vzduchu, působí na mozek jako vzpruha. Během pohybu totiž dochází k lepšímu prokysličování mozku, který je lépe prokrven. To může přispívat ke zlepšení paměti a zvýšit schopnost učit se. Sport také pomáhá vylučování hormonů, které příznivě ovlivňují naši náladu a tlumí bolest. Vyplavují se taktéž látky, díky nimž si odpočine levá hemisféra, zodpovídající za logické a rozumové úkoly, a nastartuje se činnost pravé hemisféry, která má na starosti kreativní a abstraktní činnosti. Pravidelnost sportování je důležitá. Pokud jsme totiž trénovaní, umí naše tělo vyrobit těchto látek více a v kratším čase. 

Nenechte paměť zlenivět

Ke zdravému mozku nám vedle sportu pomůže také pravidelný mentální trénink. Během něho bychom se měli snažit aktivně posilovat procesy, které se v mozku odehrávají. Často se doporučuje luštit křížovky nebo sudoku, ale pomoci mohou také šachy, karty a jiné deskové hry, které nás nutí přemýšlet. Výbornou volbou je začít se učit cizí jazyk. Lidé, kteří hovoří více jazyky, jsou totiž méně často postiženi Alzheimerova nemoc. Pravidelné učení se cizí řeči může údajně zpomalit nástup této choroby až o čtyři roky. Příznivý vliv na mozek má také hra na hudební nástroj. Ačkoli je lepší začít s jazyky i hudbou ještě v dětství, ani dospělí neztrácejí schopnost učit se. Proto není nikdy pozdě s tréninkem mozku začít.

Udržujte sociální kontakty

Lidé, kteří nemají žádné přátele, jsou více ve stresu, mohou propadnout depresi a jsou často méně fyzicky i duševně aktivní. Málokdo asi vydrží cvičit pravidelně sám doma nebo se učit slovíčka, lépe se to bude dařit v kolektivu. Vyzkoušejte nové aktivity - pěší turistika, skupinové sporty, taneční nebo pěvecký kroužek, klub chovatelů. Kolektivní vzdělávání a aktivity nabízí také např. programy celoživotního vzdělávání v rámci vysokých škol např. univerzita třetího věku, přednášky pořádané společenskými či vzdělávacími agenturami, kluby seniorů či společností pro trénování paměti a mozkový jogging. Vhodná jsou ale i setkání s přáteli spojená s hraním karet, stolních her apod.

Důležitým bodem v péči o mozek je odpočinek

Pro dospělého člověka je denní minimum spánku 6 hodin. Dlouhodobá spánková deprivace může vést k podobným změnám, jaké s sebou přináší stárnutí, zejména se objevují poruchy paměti. V mozku se navíc zvedá hladina stresových hormonů, což se může odrazit na problémech s koncentrací, přemýšlením a chováním. Naopak kvalitní hluboký spánek pomáhá při učení a zlepšuje paměť. Během doby, kdy spíme, totiž dochází v našem mozku ke zpracování informací, které jsme získali během dne. Pokud chceme spát kvalitně, měli bychom se vyhnout konzumaci jídla těsně před spaním. Dobré je také omezit přísun alkoholu, kofeinu a nikotinu. Pro lepší spánek nám může pomoci například směs extraktů z chmele, mučenky a kořene kozlíku.

Nepodceňujte preventivní prohlídky

Pravidelné preventivní prohlídky mohou včas odhalit a léčit nově vzniklá či zhoršená onemocnění. Skoro 90 % cévních mozkových příhod se stane jako důsledek mozkové ischemie a nejméně třetina z nich souvisí s aterosklerózou. Zároveň poslední výzkumy ukázaly, že snižování hladin cholesterolu v krvi dramaticky snižuje výskyt mozkových příhod. Zároveň je třeba se starat o správné fungování zraku a sluchu, aby bylo možné získávat informace zvenku.

Podpůrné léky a doplňky stravy

Nejčastěji se doporučuje výtažek z jinanu dvoulaločného Ginkgo biloba , který má prokázané pozitivní účinky na mozkovou činnost a cévní řečiště. Pozor by si ale měli dát pacienti, kteří berou tzv. léky na ředění krve. Ti by měli jeho užívání předem konzultovat se svým lékařem.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Depresivní příznaky mohou předpovědět rozvoj Alzheimerovy nemoci

Příznaky deprese jsou pozorovány ve zvýšené míře u pacientů, u kterých se později projevila Alzeheimerova nemoc. To vede na základě výsledků populační studie k domněnce, že deprese může být preklinickou fází Alzheimerovy nemoci.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce