Milá Jitko,vůbec si neber do hlavy,že bys mne jakkoli otravovala.Jsme tu proto,abychom se navzájem podpořili,abychom si poradili,abychom se podělili o svoje pocity.Je naprosto v pořádku,že jsi napsala.Těší mne Tvoje důvěra v moje zkušennosti.Kdykoli budeš mít pocit,že prožíváš něco,s čím zápasíš,klidně napiš,rád se s Tebou a stejně tak s kýmkoli dalším podělím o svoje názory a prožitky.Všechno,co prožíváš v souvislosti s léčbou,včetně všech těch myšlenek,které se Ti honí v hlavě,je důsledkem toho,že se necítíš plnohodnotmě zdravá.Nebo - li,víš,že máš nějaké psychické potíže a to je v Tobě zakódované.Sama pociťuješ určité zlepšení,lepší náladu atd. ale ještě to stále není to pravé ořechové.Píšeš,že se do spousty věcí musíš nutit,mám tu samou zkušennost,někdy cítím obrovskou nechuť něco dělat,ale prostě není zbytí,MUSÍM to udělat.A pak zjistím,že jsem to zvládnul úplně v pohodě a ještě mně to vlastně povzbudí.Čili - je to běžný jev při léčbě.Tvůj problém je asi v tom,že jsi v domácnosti,to jsi vystihla velice dobře.Co třeba nějaké kamarádky,se kterýma by ses scházela,takové to ženské povídání,když tady čtu,jak komunikujete navzájem s Kačkou,cítím z toho takovou tu ženskost,to ženské pochopení mezi Vámi.A třeba by zrovna tohle Tobě taky pomohlo.Sejít se někde s nějakou kámoškou na kávě a popovídat si o čemkoli.Ty potřebuješ vyhnat z hlavy všechny ty myšlenky o mánii,o tom že Tvoje chování není standartní,že se ke všemu musíš nutit.Rozumově víš,že jsou to všechno věci,kterými se Tvoje nemoc jenom projevuje,ale jak jsem napsal na začátku,v té hlavě to pořád je.A další věc,nesoustřeď se na to,co bude.Žij tím,co je.Totiž ty myšlenky,že se nudíš,že nemáš co dělat,že teď sice vypereš,ale co budeš dělat potom,Tě systematicky ničí.Nemysli na to,prostě vyper a pak se uvidí.Zkus si třeba některé věci naplánovat.Např:Dneska budu žehlit v 10.hodin.A než bude deset,tak si třeba jen tak dojdi ven,nebo si zacvič,nebo si něco přečti.Zkrátka naplánuj si nějakou povinnost a mezi tím se věnuj něčemu,co Tě naplňuje duševně.Nebo si třeba zkuste dát s manželem schůzku před nějakým obchodem,kam půjdete společně nakupovat,třeba až on půjde z práce,tak se domluvte že např.ve čtyři se sejdete tam a tam.Já vím,že to vypadá směšně,ale věř,že je to účinné.Někdy se člověk při našich potížích musí chovat jako malé děcko,aby sám sobě pomohl ke zlepšení.To,že jsi ráno nervózní a pak se uklidníš,je normální.Nevíš totiž,co od toho dne můžeš čekat a když zjistíš,že jde vše normálně,bez větších potíží,tak se postupně zklidňuješ.Možná by Ti opravdu pomohlo,kdyby sis našla nějaké zaměstnání,třeba jen na půl úvazku anebo nějakou práci z domova.Mám zkušennost,že když je člověk v zápřahu,nemá čas se zabývat sám sebou a cítí se tudíž mnohem líp.Mohu za sebe říct,že pokud jak se říká jezdím po zadku,cítím se skoro normálně,ale pak přijdu domů,sednu si ke kávě,zapnu si televizi a najednou se mi začnou honit hlavou myškenky typu:zas mi nějak buší srdce,celej den mi bylo dobře a teď je mi zas hůř,atd.Přitom jsem relativně v klidu,žádná zátěž.A to je právě ono,zjistil jsem,že mnohem snadněji moje léčba probíhá,pokud mám nějakou činnost.Že jsi neprožila takovou ataku jako třeba já,je dobře.Ten stav je strašně skličující,ale nebudu Tě tím dál unavovat.U každého,se může ataka projevit jinak,ale já si myslím,že u Tebe se neprojevila vůbec.A to je pozitivní.Ty máš zkrátka plnou hlavu myšlenek,které Tě pořádně ubíjejí,je to takový Tvůj strašák.Řekl bych,že jsi někdy až přemotivovaná,že bys strašně chtěla,aby to bylo zase jako dřív,ale ono se to o to víc nedaří.Víš,on si člověk někdy může tisíckrát říkat,že ví,že to chce čas,že musí být trpělivý,ale ta touha po tom rychlém zlepšení,tam někde v koutku je a ta všechnu tu vůli po trpělivosti dokáže přebít.Lidská duše,je nevyzpytatelná a stejně tak jak rychle a z nenadání přišly naše potíže,můžou zase pominout.Nikde není napsáno,že ten zlom nemůže přijít třeba už zítra,nebo ještě dnes.Tak snad jsem Ti alespoň trochu pomohl,přeji Ti,aby jsi si dnešní krásný jarní den užila co možná nejlépe a samozřejmě i dny příští.Totéž všem ostatním.Všechny zdraví František.
Přidat nový komentář