Ahoj Jitko,nezlobím se,že se ptáš,naopak,je to to nejlepší,co můžeš v danné situaci dělat.Kdo se neptá,nic se nedozví.A rozhodně to není žádná ostuda,to platí i v běžném životě.Já jsem taky začínal tak,že jsem měl předepsanou jednu tabletku Neurolu večer.Ale s tím,že když se přes den nebudu cítit dobře,mohu si vzít další.Takže bych Ti radil,aby sis ráno klidně vzala taky celou.0,25mg je nejslabší dávka a je to opravdu taková berlička,která Tě pomůže uklidnit.A každopádně bych ho bral hned po probuzení,(i když nejideálnější je brát lék po jídle).Ono už jen to vědomí,že pro zlepšení stavu člověk něco udělal,ho trochu uklidní,i když je pořád v napětí a čeká zlepšení.Lék obyčejně zabere asi tak do hodiny po požití,ale může to trvat i o něco déle,je to individuální.Nebuď vystrašená,musíš se smířit s tím,že Tvůj život teď řídí tahle nemoc a podvolit se tomu,protože čím víc budeš čekat na rázné zlepšení,tím hůř to půjde.Psychika je mrcha,někdy nám pomůže v dobrém,ale v našem případě to zatím máme v mozku zakódované naopak.Udělala jsi velice dobře,že ses rozhodla pro návštěvu psychiatra,je to jeden ze zásadních kroků ke zlepšení.Ale z druhé strany nečekej nějaké okamžité zázraky,on Ti určitě poradí,jak se s tím vyrovnávat,ale to hlavní vždycky zůstane na tobě.Přeji Ti,abys našla odborníka,který Tě pochopí a pomůže a samozřejmě,aby to bylo v co možná nejkratší době.A pochopitelně,kdykoli budeš potřebovat (a to platí pro všechny) napiš sem,rád každému odepíšu a předám svoje zkušennosti.Jano,pocit,že jsi slaboch je normální.Taky jsem ho měl ze začátku léčení.Je to dáno i sníženým sebevědomím,které je při našich potížích normální.Ale,že jsi slaboch,vůbec není pravda,naopak,kdo bojuje jako my s takovýmto nepřítelem,je silný,byť se mu to tak nejeví.Říkáš si,že nic nevydržíš,že jsi toho nedávno zvládala mnohem víc a že ještě nejsi tak stará,abys měla takovéto problémy?Je to úplně normální,protože ještě nejsi úplně smířená s tím,co se s Tebou děje.Časem to přehodnotíš a uvidíš kolik lidí se ve Tvém okolí zabývá banalitami,které jsou pro ně neřešitelným problémem a Ty si budeš v duchu říkat:"A co by jste dělali na mém místě?" To není sebelitování,to je právě to uvědomování si,co prožívám já,oproti těm,kteří tyto problémy nemají.To,co píšeš o Tvých myšlenkách v tramvaji,tak to mám dodnes taky.Říkám si,jak všichni ti lidé okolo mne vypadají vyrovnaní (většinou),ale třeba má někdo z nich podobné potíže jako já,jen to na něm,stejmě jako na mne není vidět.Žít šťastně,se při těchto potížích nedá,protože kolem sebe budeš pořád vidět lidi,kteří se baví,smějí,vtipkují a je jim relativně dobře a Tobě to strašně poleze na nervy.To není výraz sobectví,nebo Tvé zloby či závisti,to je úplně normální stav,který tato nemoc vyvolává.Nemusíš se za to sama před sebou stydět,prostě to ber tak,že Tobě není dobře a je naprosto přirozené,že v takovém případě se člověk těm ostatním nemůže vyrovnat.Už jsem to tady jednou napsal,přesto to zopakuji - ber to prostě tak,jako kdybys měla obyčejnou chřipku a přišla Ti návštěva.Všichni se budou bavit,ale Tobě moc do řeči nebude.V naší nemoci musíme i sami k sobě přistupovat s určitou tolerancí a pokorou.Co se týká nutkavých myšlenek,tak s tím nemám žádnou zkušennost,ale každopádně to konzultuj s lékařem.Přeji Ti a samozřejmě všem ostatním,aby bylo líp a líp a líp.František.
Přidat nový komentář