Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Inkontinence moči

( Redakce | přečteno: 180951x )

Moč se vylučuje po uvolnění svěrače močové trubice a stažení svalů močového měchýře. Porucha tohoto mechanismu je spojena s inkontinencí.

shutterstock.com

Jak může pomoci lékař

I když Vás může močová inkontinence uvádět do rozpaků, je třeba o ní informovat včas informovat svého lékaře. Mohlo by se jednat o příznak jiné nemoci, jejíž zanedbání způsobí problémy daleko větší. Úspěch léčby závisí zejména na příčině inkontinence. Léčení, které je účinné u jednoho pacienta, nemusí být stejně účinné u jiného. Lékař se Vás nejdříve podrobně vyptá na vznik, trvání a charakter obtíží. Na základě popisu obtíží je možné určit přesný charakter inkontinence.

Vlastní vyšetření spočívá v prohlédnutí břicha, pánve a konečníku a pečlivém neurologickém vyšetření. U žen by mělo být provedeno základní gynekologické vyšetření. Při inkontinenci se většinou provádí i vyšetření konečníku k posouzení dostatečnosti svěrače. U mužů je tímto způsobem vyšetřena prostata. Muž se změnami prostaty bývá odeslán k odbornému urologickému vyšetření.

Dalším vyšetřením je ultrazvuk. Umožňuje prohlédnutí základních poměrů v pánvi – močový měchýř, prostatu, dělohu, močovody a ledviny. Může být zjištěna tzv. retence moči v močovém měchýři, tj. množství, které zůstává v měchýři bezprostředně po vymočení. Pokud je toto množství větší, je nutná další léčba.

Před vlastní léčbou je důležité vyloučení přítomnosti močové infekce. Pokud je močová infekce přítomna, musí se léčit. Často se totiž stává, že po vyléčení zmizí i problémy s mimovolním únikem moči.

Vyšetřené nazývané uroflowmetrie zjišťuje rychlost průtoku moči močovou trubicí. Umožňuje posoudit přítomnost překážky ve výtokové části měchýře nebo sníženou schopnost vyprazdňovaní. Uroflowmetrie se provádí při podezření na zbytnění prostaty nebo zúžení močové trubice. Jediné co při něm musíte podstoupit, je klidně se vymočit do předem určeného místa.

K posouzení zdatnosti svalů pánevního dna Vám může lékař předepsat tzv. EMG vyšetření. Jedná se o tzv. elektromyografii. Měří se při ní elektrická aktivita svalů pánevního dna v průběhu močení. Přístroj tyto hodnoty snímá pomocí malých jehliček zavedených do oblasti hráze po způsobu akupunktury.

Pokud je pomocí těchto a dalších vyšetření zjištěna příčina inkontinence, může být zahájena odpovídající léčba. Jednotlivé typy zahrnují široké spektrum léčebných zákroků. Mohou se týkat jednoduchých poučení od nácviku posilování svalů pánevního dna, až po větší operační zákroky. Každá metoda má své přesné místo. Způsob léčby závisí na volbě lékaře a souhlasu pacienta.

kapitola
Diskuse k článku
Marie Suchá
7x

Dobrý den, ráda bych se podělila o svoji zkušenost se stresovou inkontinencí. Trpěla jsem jí přes 10 let a na operaci jsem nechtěla, protože jsem na ni neslyšela moc pozitivní názory. Nyní je u nás v M.L. přístroj Biocon 2000, který mi velice pomohl. Dá se říci, že již inkontinecí netrpím. Absolvovala jsem 10 sezení a nyní budu chodit jen jednou za 6-8 týdnů na 1 sezení, aby mi svaly neochabovaly. Je to radost být zase normální zdraví člověk.

Eva Wagnerová
10x

Pani Suchá, mohla byste sdělit podrobnosti k přístroji - kde se nachází a jak se dostat k možnosti jej využít. Děkuji. Wagnerová

Pavel T.
13x

Dobrý den. Jsem muž a je mi 30let, před 2 roky jsem měl problémy s prostatou (bolesti, časté močení,...) To mi lékař vyléčil. Nyní tyto potíže nemám, proud moči normální, vše v pořádku, akorát po každém vymočení mi následně vždy unikne trocha moči. Můžu na záchodě čekat třeba i pár minut, stejně když pak odejdu tak po chvíli cítím, že mi opět pár, někdy i více, kapek uniklo. Měl bych opět navštívit lékaře nebo se to dá řešit i jinak, např. nějakým cvičením? Je to totiž pro mne dost trapné. Děkuji.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 18. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Inkontinence moči

Moč se vylučuje po uvolnění svěrače močové trubice a stažení svalů močového měchýře. Porucha tohoto mechanismu je spojena s inkontinencí.

Gynekologické vyšetření

Gynekologické vyšetření zahrnuje vyšetření zevních a vnitřních pohlavních orgánů ženy. Mezi zevní pohlavní orgány patří zevní rodidla.

Ultrazvukové vyšetření malé pánve

Ultrazvuk malé pánve je nebolestivé vyšetření orgánů v malé pánvi. Mezi vyšetřované orgány patří močový měchýř, slepé střevo, děloha, vaječníky a u mužů prostata.

Inkontinence žen pohledem gynekologa

MUDr. Jaromír Mašata, Gynekologicko-porodnická klinika, 30. května 2002

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce