Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Proč jím biopotraviny

(Mgr. Jana Urbanová | přečteno: 10307x )

Protože to tak cítím, je moje první intuitivní odpověď. Je to tak, ale současně vím, že to jako odpověď nestačí a dokážu najít další "rozumné" důvody. Nejsem žádný fanatik, který se živí zrním a klíčky, jak si ještě dnes mnozí vyznavače biostylu představují. Jsem žena, matka, mám ráda kvalitní jídlo, smysluplnou práci, pohyb a přírodu a přemýšlím o svém počínání na Zemi.

shutterstock.com
S tzv. zdravou stravou jsem začala koketovat již na vysoké škole (studovala jsem přírodovědu), kdy jsem se dostala z vlivu své klasicky česky se stravující rodiny (maso na všechny způsoby, omáčky, knedlíky, brambory, buchty atd.) a lékaři mi diagnostikovali zvýšený cholesterol. V zájmu svého zdraví jsem se tehdy pro většinu svých přátel stala lehce divnou a nepochopitelnou, což vlastně u některých trvá dodnes.

Jak se liší biopotraviny od těch "obyčejných"


Jsou to potraviny jako každé jiné, a přesto se něčím odlišují. Především jsou to produkty tzv. ekologického hospodaření. Lze říci, že jsou zdravější, protože se při jejich výrobě nepoužívají chemické prostředky jako např. umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy (GMO). U zvířat chovaných na bioprodukci se preventivně nepodávají antibiotika. Často se dočtete, že biopotraviny mají více vitamínů, minerálů, lepší chuť, že jsou známkou zdravého životního stylu a vztahu k přírodě.


Důvod první: Dát to nejlepší svému dítěti


Můj zájem o biopotraviny vzrostl s příchodem naší dcery na svět. Přiznávám, že tyto potraviny mě lákaly už předtím, ale sebe a své zdraví člověk lehce ošidí, kdežto jako zodpovědná novopečená máma jsem chtěla dát svému dítěti to nejlepší. Věřím, že dobrý základ je důležitý a v dnešní době modernizace a chemizace všeho, včetně jídla, jsou pro mě biopotraviny zárukou zdravějšího a hodnotného jídla a nejen prázdnou výplní žaludku a střev. Vím, že jíst biopotraviny není stoprocentní zárukou zdraví a dlouhého života. Svá těla ale potřebujeme funkční celý život den co den, a proto bychom je neměli příliš zatěžovat umělou stravou a chemií a naopak jim dodat co nejpřirozenější a energeticky nejhodnotnější stravu.

S příchodem příkrmů naší holčičky jsme tedy začali nakupovat biozeleninu, a biopotraviny vůbec, ve velkém. Právě to, že biopotraviny neobsahují chemické látky, škodlivá "éčka", zbytečné přídatné látky a další umělé složky, je pro mě hlavním důvodem, proč jim dávám přednost. Musím totiž přiznat, že nejíme výhradně biopotraviny. Když mám ale možnost výběru, dám jim rozhodně přednost.

Důvod druhý: Výroba biopotravin je šetrná vůči životnímu prostředí a "přirozená"


Dalším důvodem, proč jíst biopotraviny, je pro mě způsob jejich výroby. Mám ráda matičku Zemi a její stav mi není lhostejný. Proto je mi šetrný způsob hospodaření sympatický. Ekologický zemědělec má vztah ke krajině, v níž hospodaří, a musí s ní umět spolupracovat. Bioprodukty jsou pěstovány bez použití chemických látek a zvířatům musejí ekozemědělci zajistit podmínky odpovídající jejich přirozeným potřebám. Pár ekozemědělců znám a vím, že pracují s láskou (věřím, že se to odráží i na kvalitě jejich produktů). Mě pak těší, že koupí jejich výrobků podpořím jejich práci a zodpovědný způsob chování k přírodě.

Např. maso v obchodě nekupuji, ani biomaso. Kupuji ho od místního zemědělce, i když nemá značku bio. Ale vím, že krávy jsou celoročně na pastvě, nemusejí podstupovat dlouhý transport na jatka a že je s nimi slušně zacházeno (při srovnání se zvířaty z velkochovů). Také jsem objevila systém "biobedýnek", takže zeleninu odebíráme rovněž od lidí, které známe a víme, jak hospodaří.

Ekozemědělství a potraviny bez chemie chápu i tak, že jde o něco přirozeného, něco, co tu bylo odjakživa a našim předkům fungovalo, jen jsme na to nějak pozapomněli a teď se k tomu složitou cestou navracíme a nazýváme to módně biopotraviny.

Důvod třetí: Ta chuť!


V neposlední řadě je také důvodem k nákupu biopotravin chuťový požitek. Ony opravdu chutnají lépe, opravdověji. Když si zvyknete na jogurt bez různých zahušťovadel a ochucovadel, tak vám ten "normální" přijde divný. Zelenina pěstovaná bez postřiků a umělých hnojiv chutná daleko výrazněji a živěji. I takové uměle neurychlené kuře chutná prostě jinak. Biosušenka je pamlsek. Po té "běžné" vám pak zůstává takový divný ocas v puse.

Ale je to o zkušenosti a zvyku. Pro spousta lidí jsou biopotraviny něčím nedobrým, neboť mýtus, co je zdravé, nemůže být dobré, a naopak, je stále platný.

Důvod čtvrtý: Jít s dobou?


V současné době je nákup biopotravin také módní záležitostí. Tento důvod mohu rovnou vyloučit, neboť obecně módní trendy nesleduji a neznamenají pro mě hodnotu.

Biopotraviny "zákeřně" mění myšlení


S tzv. "biostravou" jde ruku v ruce také jiný způsob života. Když nad tím totiž začne člověk přemýšlet, tak dojde nejen ke třídění odpadu, ale i k ekologicky šetrným přípravkům pro úklid domácnosti či biokosmetice. Takže i my doma používáme ekologické prostředky a z většiny i přírodní kosmetiku netestovanou na zvířatech. A opět platí to, že když si člověk zvykne např. na mycí olej s éterickým olejem, tak už se pak sprchovým šamponem z reklam myje nerad, protože ta chemie je tak nějak cítit.

Jsou drahé?


Častým argumentem proti biopotravinám bývá to, že jsou drahé. Ano, jsou o něco dražší, ale je to relativní. Záleží na tom, jak tyto investice chápeme. Pro nás je nákup biopotravin rozhodně dobrou investicí. Investicí do základních kvalit našeho života – zdraví a prostředí, ve kterém žijeme. Ušetříme holt někde jinde. A tak se dostávám zpět. Na otázku, proč jím biopotraviny, odpovídám: "Protože to tak hlavně cítím."



Pokud jste nadšení příznivci bioproduktů či jejich zarytí odpůrci, podělte se o své zkušenosti s ostatními v diskusi nebo nám svůj příběh napište!
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Osteoporóza a výživa

Jedním z faktorů, který hraje roli v prevenci osteoporózy, je výživa. Chceme-li omezit riziko vzniku této choroby, nebo zpomalit její průběh, musí naše strava obsahovat nejenom dostatek vápníku, ale i dalších látek, důležitých pro zdravé kosti.

Výživa při vysokém krevním tlaku

Zdravým způsobem života mohou osoby s vysokým krevním tlakem samy velkou měrou přispět ke zlepšení své nemoci. K nejdůležitějším opatřením přitom patří snížení tělesné hmotnosti a správná výživa. Mezi vysokým tlakem a nadváhou existuje přímá souvislost - s přibývající tělesnou hmotností stoupá krevní tlak.

Mléko - ano či ne?

Mléko a mléčné výrobky patří mezi základní potraviny nezbytné pro kvalitní výživu člověka všech věkových kategorií. Mléko je potravina, nikoliv nápoj, a jako potravinu je třeba ho podávat. Mléko nemůže nahradit pití nápojů, protože má syticí účinek a nedá organismu dostatek tekutin, člověk se mlékem dřív nasytí než napije. To neplatí pro mateřské mléko a kojení.

Výživa

Lidská výživa je pro odborníka mnohem složitější problém než pro laika. Odborník totiž ví, že neexistují jednostranná, jednoduchá řešení. Byť to někdy vypadá na první pohled jako rozumný krok, má své souvislosti, které nemusí být z dlouhodobého hlediska optimální...

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce