Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

5 rad, které vám pomohou přestat kouřit

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 687x )

Děsivé statistiky o kouření cigaret a jeho následcích jsme všichni slyšeli a četli několikrát za život. Přesto v České republice pravidelně kouří až pětina obyvatel. Většina z nich však minimálně jednou za život chtěla či zkoušela přestat. Kouření ale není jen zlozvyk, jedná se o fyzickou a psychickou závislost, které je těžké se zbavit. My pro vás ovšem máme pět rad, které vám mohou celý proces ulehčit.

Dobrá rada
shutterstock.com

Mějte své důvody stále na očích

Přestat kouřit můžete chtít ze spousty důvodů. Může vám jít hlavně o zdraví, může si to přát váš partner nebo chcete jednoduše ušetřit peníze. Všechny zmíněné i ty nezmíněné důvody jsou dost dobré, ale není výjimkou, že se na ně v krizových situacích lehce zapomíná. Proto doporučujeme si napsat seznamů důvodů, které vás k tomuto kroku vedou, a mít jej stále na očích. Napište si ho do diáře, na ledničku, na vchodové dveře a do telefonu. Když si budete denně připomínat, proč to celé podstupujete, bude Vás to spíše motivovat a o to větší šanci na úspěch máte.

Čtěte také: Co se stane s tělem, když přestanete kouřit?

Myslete v číslech

Člověk má tendence emoce a pocity strkat do nejzazších koutů mysli. Jakmile přestanete kouřit, stává se, že po pár týdnech už nevíte, jak jste se cítili a co vás k tomu všemu vlastně vedlo. Kromě toho, že budete mít na očích důvody, proč přestáváte kouřit, může Vám pomoci i pár statistik. Například to, kolik měsíčně ušetříte peněz a času. Dokonce existují i nejrůznější aplikace, do kterých pouze zadáte vstupní data a které následně běží na pozadí a počítají vám ušetřené peníze, čas či počet nevykouřených cigaret. Průběžně tak můžete sledovat, jak pokračujete a stále se zvětšující čísla Vás mohou potěšit a motivovat.

Čtěte také: Odradit děti od kouření je potřeba včas

Jen jedna cigareta neexistuje

Jakmile s kouřením skoncujete, je pravděpodobné, že již po měsíci dosáhnete bodu, kdy nebudete na cigaretu mít chuť. Takové momenty však často vedou k tomu, že si lidé jednu cigaretu nakonec dají. Ať už proto, že chtějí zkusit, jak bude po takové době chutnat nebo proto, že si jednoduše myslí, že tím nic nezkazí. Pravda je však taková, že neexistuje nic takového jako jedna cigareta. O to více to platí pro čerstvého nekuřáka. Vězte, že pokud si dáte jednu, za pár týdnů si dáte další a pak další a než se nadějete, bude váš zlozvyk zpět a ještě silnější. Odolejte tedy nutkání dát si tu „jednu“ cigaretu, která vám dost pravděpodobně zničí veškeré snažení.

Čtěte také: Jak nejúčinněji přestat kouřit? Radikálně!

Nestyďte se říct si o pomoc

V současnosti existuje hned několik odborných metod, které pomáhají v boji s kouřením. Jednou z nich je metoda biorezonance, což je terapie založena na práci s frekvencí nikotinu. Důležité je si ale umět říct, že potřebujete pomoc. Ne vždy je možné skoncovat s kouřením na vlastní pěst a pokud za sebou již máte neúspěšné pokusy, je pro Vás odborný a prověřený přístup to pravé.

Čtěte také: Biorezonance jako metoda při odvykání kouření

Dejte si do těla

S nekouřením je často spojena i určitá změna životního stylu. Mnoho lidí se během tohoto procesu snaží lépe jíst či sportovat. Sport zde přitom působí nejen jako rozptýlení, ale vyplavují se Vám díky němu endorfiny, které jsou známé jako hormony štěstí. Pokud se tak budete cítit „pod psa“, doporučujeme na sebe hodit sportovní úbor a dát si do těla. Zaženete tak černé myšlenky a s těmi třeba i chuť na cigaretu.

Chcete přestat s kouřením? Víme, že to není jednoduché a my vám s tím pomůžeme. Nabízíme velké množství přípravků, které vám odvykání usnadní. Nakupte online na Lékárna.cz.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Vydržíme nekouřit?

MUDr. Evou Králíkovou, CSc.,Ústav hygieny a epidemiologie, 3. ledna 2002

Kdo se rozhodne přestat kouřit, nemusí se bát kil navíc

Hubnutí můžeme podpořit zařazením léku zvyšujícího pocit sytosti a vydanou energii.

Tabák

Většina kuřáků se domnívá, pokud si je ochotna připustit škodlivost kouření, že nikotin je z celé cigarety nejškodlivější.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce