Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Alergická rýma může způsobit i astma

( Renata Vyšínová | přečteno: 30819x )

Kašel, záněty vedlejších dutin nosních, záněty středouší, ale i průduškové astma, to jsou komplikace alergické rýmy. Proto byste ji měli začít včas léčit a ideálně se poradit s lékařem.

shutterstock.com

Proč jít s alergií co nejdříve k lékaři?

„Mnoho lidí příznaky alergické rýmy podceňuje a k lékaři se vydají, až když opravdu musí. Nejčastěji jde o případy chronických a opakujících se zánětů vedlejších dutin nosních a při komplikaci nejzávažnější - průduškovém astmatu. Spolu s astmatem se mohou objevit či prohloubit alergické projevy v kůži – atopický ekzém nebo potravinová alergie,“ říká MUDr. Ester Seberová, Alergologická ambulance, Plzeň.

Co je alergická rýma?

Traduje se, že léčená rýma trvá týden a neléčená sedm dní. To ale neplatí v případě rýmy alergické, která, pokud není léčena, může způsobit vážné zdravotní potíže. Alergická rýma je jedním z nejčastějších chronických alergických onemocnění horních cest dýchacích, které podle kvalifikovaných odhadů postihuje asi dvacet procent lidí na celém světě. „Mnoho z nich si přitom nepřipouští, že by jejich rýma mohla být chronické povahy, a proto se neléčí vůbec anebo nesprávně pomocí volně prodejných léků – např. nosních kapek proti rýmě,“ MUDr. Ester Seberová.

Jak se alergická rýma projevuje?

Alergickou rýmu můžeme rozdělit podle typů příznaků na celoroční a sezónní, nebo podle délky trvání na chronickou a občasnou. O chronickou rýmu se jedná tehdy, pokud se příznaky objevují déle než jeden měsíc.

Nejčastější projevy alergie:

  • Sezónní alergici trpí především akutními obtížemi, jako jsou svědění, kýchání nebo zvýšený výtok z nosu.
  • Celoroční alergici mívají poruchy nosní průchodnosti, tedy ucpaný nos. Až 70 % pacientů má navíc i alergický zánět spojivek, který se nejčastěji projevuje pálením a slzením očí.
  • U některých alergiků se mohou v době alergické reakce objevit i poruchy čichu, bolesti hlavy, únava, ospalost a další celkové příznaky, které jsou mnohdy podobné chřipce. 

Vznik alergické rýmy

Projevy alergické rýmy přichází většinou nečekaně. Stačí krátký kontakt s alergenem a během několika minut se rýma spustí. Stejně rychle, jako se příznaky objeví, mohou při odstranění alergenu odeznít.

Alergeny se nejčastěji vyskytují ve vdechovaném vzduchu. Jejich nosiči jsou pylová zrna a spory plísní. V tomto případě se jedná o tzv. venkovní alergeny. Mezi vnitřní řadíme roztoče a různé částečky zvířecích či hmyzích těl.

Chronická rýma je spojena i s nespecifickou dráždivostí nosní sliznice. To znamená, že stejné potíže vznikají působením také jiných dráždivých podnětů - např. cigaretový kouř, parfém, intenzivní vůně, změny teploty vzduchu atd.

Jaký může mít alergická rýma vliv na zdraví a každodenní život, to se dočtete

partner_1.png

kapitola

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Alergie
Partner rubriky Alergie

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Atopický ekzém

Je chronické svědivé zánětlivé kožní onemocnění alergického původu, postihuje cca 10-15% populace. Jedná se o přehnanou reakci organismu, resp. imunitního sytému na zevní a vnitřní vlivy...

Podávání Lactobacilla chrání před atopickým ekzémem

Atopický ekzém, alergickou rýmu a bronchiální astma řadíme mezi tzv. atopická onemocnění. Jejich výskyt v ekonomicky rozvinutých zemích neustále roste. Lékaři zatím s jistotou nevědí, čím je to způsobeno, někteří z nich se však domnívají, že na vině je nižší výskyt mikrobiálních infekcí u malých dětí.

Alergie

Když se řekne alergie, vybaví se každému buď uslzený, usmrkaný a kýchající člověk v pylové jarní a letní sezóně.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce