Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Biologická léčba: moderní, účinná, ale velmi drahá

( Renata Vyšínová | přečteno: 77928x )

Biologická léčba je nadějí pro nemocné s rakovinou, s lupénkou, ale i pro další pacienty se závažným onemocněním. Protože nemá tak významné vedlejší účinky a v mnoha případech prokázala velmi dobré výsledky, mluví se o ní jako o zázraku.

shutterstock.com

Odborníci vidí v biologické léčbě naději hlavně pro budoucnost. Zatím se uplatňuje zejména v onkologii, revmatologii, dermatologii, gastroenterologii, neurologii. O tom, jak se liší od klasické léčby a proč se jí nedostává všem pacientům? To jsou otázky, na které odpověděl MVDr. Michal Kostka,  Vice Chair Mezinárodního centra klinického výzkumu při Fakultní nemocnici u sv. Anny v Brně.

V čem se biologická léčba liší od běžných druhů léků?

„Biologická léčba je zacílená, upravuje a využívá biologické odpovědi organismu. Její účinná látka je buď vyrobena živým organismem, nebo z živého organismu vychází.  Pro biologické léčivé přípravky jsou výchozími materiály jakékoliv látky biologického původu, jako jsou mikroorganismy, orgány a tkáně buď rostlinného, nebo zvířecího původu, buňky nebo tekutiny (včetně krve nebo plazmy) lidského nebo zvířecího původu a biotechnologické buněčné konstrukty (buněčné substráty, včetně primárních buněk)."

Mnoho lidí si myslí, že biologická je vlastně „bio“, tedy šetrnější, zdravější. Je to tak?

"Víme stále víc o strukturách a pochodech na povrchu i uvnitř buňky. Díky tomu je možné zacílit biologickou léčbu na takové molekuly a pochody, které jsou typické pouze pro nemocné buňky a v buňkách normálních tkání se buď nevyskytují vůbec, nebo jen v malé míře. Biologickou léčbu sice rovněž doprovází řada nežádoucích účinků, ve srovnání s klasickou léčbou je jich ve většině případů daleko méně a méně významných, což platí především pro onkologii."

Biologická léčba je velkou nadějí pro nemocné, i když ji zatím nedostávají všichni, kterým by pomohla.

Kdy a proti čemu lékaři použili první biologickou léčbu?

"Jedna z vůbec prvních skupin biologických léčiv zavedených do klinické praxe byly inzulíny – v roce 1982 humulin a poté další. Následovaly interferony, nejprve k léčbě chronických virových hepatitid, dále se začaly používat v léčbě roztroušené sklerózy nebo některých chorob imunitního systému. Erytropoetin, který se dostal do klinické praxe v roce 1988 pro léčbu anemií, tedy nedostatku červených krvinek při chronických selháních ledvin. První protilátkou povolenou pro léčebné účely, byl v USA rituximab v roce 2002.  Od té doby se mnohé změnilo a biologické preparáty jsou nejdynamičtěji se rozvíjející oblastí farmaceutického trhu."

Jaké vedlejší účinky biologika mají nejčastěji?

"Každá léčba s sebou přináší riziko vzniku nežádoucích účinků. Při použití biologické léčba se objevují zejména méně vážné a krátkodobé nežádoucí účinky, typické nežádoucí účinky, které lze uvést jako příklad, zahrnují:

  • tzv. chřipkové příznaky – horečka, bolesti hlavy a svalů, případně i zimnice
  • alergické reakce v místě vpichu (podání přípravku) jako jsou bolestivost, zarudnutí, otok; celková alergická reakce se objevuje vzácně
  • zvýšené riziko infekcí – může se objevit zejména při dlouhodobé léčbě autoimunitních chorob."

Proč pro biologickou léčbu musí pacient do specializovaných center?

"Vzhledem k vysokým nákladům biologické léčby a také možným rizikům se může tato léčba použít jen v přesně definovaných situacích. Pacienti jsou léčeni pouze v centrech, která mohou tento typ léčby používat a sledovat tzv. Centra pro biologickou léčbu. Nelze ji tedy použít u všech pacientů s chorobami, které lze touto léčbou léčit. Příjemcem biologické léčby může být libovolný pacient s daným nádorovým nebo autoimunitním onemocněním, který navíc splňuje konkrétní kritéria pro použití biologické léčby u své diagnózy. Mezi podmínky patří, že má např. podtyp nádoru, u kterého je známo, že na konkrétní biologickou léčbu reaguje, vyčerpání jiných možností léčby, případně výskyt nežádoucích účinků u předchozí léčby, které použití konvenčních metod léčby znemožňují."

Proč je biologická léčba tak drahá, že ji nedostanou všichni pacienti?

"Náklady na biologickou léčbu v posledních letech zaznamenaly dramatický nárůst. Zatímco například v roce 2005 se jednalo v případě VZP o 400 pojištěnců a výdaje na jejich léčbu činily 80 milionů korun, v roce 2009 to bylo již 3100 pacientů a náklady na jejich léčbu činily 906 milionů korun. Důvodem nárůstu je mimo jiné i rozšíření indikací, u nichž lze biologickou léčbu použít, stejně jako vývoj nových přípravků a růst jejich úhrad."

Je tedy jasné, že v současných podmínkách a při omezených zdrojích není možné zajistit biologickou léčbu všem pacientům, kteří by z ní mohli profitovat.

„Snahou regulačních úřadů je zajistit pokles cen biologických preparátů, což by umožnilo přístup širší vrstvy pacientů k této léčbě. Výrobci léčiv argumentují tím, že potřebují, aby se jim vrátily prostředky investované do vývoje těchto nových preparátů, které jsou i vzhledem ke specifikům, náročnosti vývoje biologických preparátů a řadě opatření, které je při jejich vývoji třeba dodržovat, nemalé,“ doplňuje jeho slova i Mgr. Lenka Součková, PhD., vedoucí oddělení klinických studií Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně a dodává: "Tato otázka bude i nadále jistě předmětem řady diskuzí a jednání mezi zástupci regulačních úřadů, zdravotních pojišťoven, výrobců biologických preparátů, vybraných skupin pacientů a také odborné veřejnosti."

O tom, že vývoj nového léku trvá asi patnáct let a stojí víc něž miliardu dolarů, se dočtete v tomto článku.

Diskuse k článku
lotty
5x

Dobry den kolik by stale biolecba rakoviny v krku.? Chemosku pacient nedava...Dekuji Lott

Monika Janostakova

Dobry den mam pozitivni helicobactera dnes prvni den v lečbe dale pozitvni pruritus,urtica pri defektu DAO histaminova intolerance zacinam upravovat jidelnicek ale take zvazuje moje osetrujci lekarka po vylouceni vsech inf.pricin zvazit biologickou lecbu ??? Co to pro me znamena dekuji predem za odpoved

Zdena
4x

Dobrý den chci se zeptat jestli je biologická léčba na kronovou nemoc a jestli se to dá vilecit děkuji moc za odpověď


Celkový počet příspěvků v diskusi: 3. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

LDL-aferéza

LDL-aferéza je přístrojová léčebná metoda, která umožňuje selektivní odstranění cholesterolu z krve pacienta. Je v současné době nejúčinnější a přitom bezpečnou metodou léčby zvýšené koncentrace cholesterolu v krvi - hypercholesterolémie.

Toxoplazmóza

Původce onemocnění: Toxoplasma gondii. Parazit se složitým vývojovým cyklem a řadou morfologicky odlišných stádií. Infekčním stádiem je oocysta, která se vytváří pouze ve střevě nakažené kočky (event. jiných kočkovitých šelem) a je vylučována trusem.

Závislost na hrách způsobuje obezitu, ale i problémy se srdcem

Dětí, které tráví hodiny u počítače, je stále víc. Bohužel si tím škodí psychicky i fyzicky. Lékaři varují, že pravidelné vysedávání před monitorem má vliv na vznik obezity, ale i na problémy se srdcem.

Káva

Matečnou rostlinou kávového semena jsou různé druhy kávovníků. Semeno se zbaví dužiny, suší se a praží při 200 - 250 °C. Při pražení káva dostane typické aroma známé všem, kteří mají kávu rádi.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce