Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Zdravotní pojišťovny: Na biologickou léčbu dáváme miliony

( Marcela Jurčíková | přečteno: 15186x )

Ze stovek tisíc pacientů s lupénkou má naději na biologickou léčbu jen zlomek. I když je velmi účinná – podle klinických studií dokáže až u 80 % pacientů zlepšit stav o tři čtvrtiny – je také velmi drahá. „Biologickou léčbu podporujeme, ale chceme, aby ji dostávali jen opravdu potřební,“ vzkazují proto zdravotní pojišťovny svým pacientům.

shutterstock.com

„Proč nedostanou lidé s lupénkou biologickou léčbu, když tak zabírá?“ ptali jste se nás poté, co jsme na stránkách Ordinace.cz zveřejnili životní příběhy pacientů. Biologická léčba ale není určena pro každého pacienta s lupénkou. „Indikaci biologické léčby pojišťovny dovolují pouze u pacientů, u kterých místní a systémová terapie neúčinkovala, nebo nebyla tolerována. Přesto je takových pacientů mnohem víc, než biologiky současně léčených cca 800,“ říká prof. Arenberger.

Proč tedy není biologická léčba dostupnější? A kolik se do ní vůbec investuje – to byly také otázky, které jsme položili zdravotním pojišťovnám. Zde jsou jejich odpovědi:

Kolik vašich pojištěnců trpí lupénkou a jakou část z nich postihla její těžká forma, které by teoreticky mohla pomoci biologická léčba?

VZP: Lupénka postihuje zhruba 2 % populace, to znamená cca 200 000 lidí. Na základě vykázaných diagnóz nelze říci, kolik z toho je těžkých případů.

Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra České republiky: Odhadem lze říci, že s lupénkou se léčí cca 1,7 % našich klientů.

Revírní bratrská pojišťovna: Ze 415 tisíc našich pojištěnců podstupuje léčbu lupénky 3781, z toho 759 trpí její těžkou formou.

Zaměstnanecká pojišťovna Škoda: Je to kolem procenta všech našich pojištěnců. Těžká forma, která si vyžaduje biologickou léčbu, se týká opět cca procenta z nemocných. Jedná se o dospělé pojištěnce, u kterých nefunguje ostatní terapie, jako je lokální léčba nebo fototerapie.

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna: Spočítat, kolik občanů naší země trpí lupénkou, je nemožné. Mnozí se neléčí vůbec, mnozí se léčí sami. Podle odhadu trpí psoriázou 2 až 7 procent evropské populace. Těžkou až středně těžkou lupénkou, včetně postihu kloubů, trpí 15 až 25 procent z nich.

Jakému počtu z těchto pacientů hradíte biologickou léčbu lupénky a jakou roční celkovou částku jejich terapie představuje?

Máte lupénku a chtěli byste víc informací o nemoci i její léčbě? Prohlédněte si nabídku, kterou jsme pro Vás připravili.

VZP: Biologická léčba je určena pro těžkou formu psoriázy. V současné době je v aktivní léčbě cca 520 pojištěnců VZP a roční úhrada představuje částku cca 136 milionů Kč.

Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra České republiky: Kromě psoriázy biologickou léčbu volí lékaři i v případě jiných závažných onemocnění, např. psoriatická revmatitida, Bechtěrevova nemoc, Crohnova nemoc. Loni bylo biologickou léčbou (v uvedených případech) léčeno celkem 746 pojištěnců a tato léčba stála celkem 203 791 344 Kč. Pro porovnání, v roce 2009 bylo léčeno 631 pacientů a léčba stála o cca 25 milionů Kč méně.

Revírní bratrská pojišťovna: Biologickou léčbu absolvuje 40 pojištěnců při celkových ročních nákladech 10 704 tisíc Kč.

Zaměstnanecká pojišťovna Škoda: V současné době hradíme biologickou léčbu 8 pojištěncům a celkové náklady na jejich léčbu za prvních 10 měsíců letošního roku přesáhly částku 1,5 milionů Kč.

Jaké jsou rozpočtové plány pro biologickou léčbu těžké formy lupénky na rok 2012?

VZP: O rozpočtových plánech pro rok 2012 nelze v tuto chvíli přesně hovořit, základem bude úhradová vyhláška a zdravotně pojistný plán.

Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra České republiky: V příštím roce předpokládáme nárůst prostředků, směrovaných do Center specializované péče, o 2,8 % oproti letošnímu roku.

Revírní bratrská pojišťovna: Nemáme stanoven zvláštní rozpočet. Náklady na péči vyplývají z reálných potřeb naší klientely v příslušném období.

Zaměstnanecká pojišťovna Škoda: Finanční prostředky vyčleňujeme na celou biologickou léčbu, nerozdělujeme ji na jednotlivé typy. Všem centrům, kde se naši pojištěnci léčí, jsme začátkem roku sdělili výši prostředků z předchozího roku a požádali o informace o nově zařazených, nebo naopak těch, kteří léčbu ukončili. V současné době již víme, že náklady na biologickou léčbu oproti roku 2010 stouply o více než 20 %. Obdobný nárůst je také u biologické léčby lupénky.

Jaké aktivity České Dermatologické společnosti, poskytovatelů péče i pacientů byste uvítali vzhledem ke zvýšení dostupnosti biologické léčby vašich pojištěnců?

Revírní bratrská pojišťovna: Vzhledem ke značným nákladům tohoto typu léčby bychom uvítali zodpovědný přístup všech vámi uvedených skupin a aplikaci této terapie výhradně v řádně odůvodněných případech.

VZP:  S odbornou společností pravidelně jednáme a dlouhodobě úzce spolupracujeme. Vítáme, pokud odborníci vedou registr léčených pacientů. Každoročně žádáme odborné společnosti o vyhodnocení účinnosti terapie. Očekáváme, že budou nadále postupovat racionálně. Výsledkem dodržování správných indikací jsou prokazatelné léčebné výsledky, které lze ilustrovat tím, že u 78 procent pacientů dochází téměř k zahojení kožních projevů.

Zaměstnanecká pojišťovna Škoda: Především bychom byli rádi, kdyby došlo ke společnému rozumnému medicínskému a ekonomickému konsenzu při respektování potřeby této péče pro nemocné.

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna: Dle statistik došlo za posledních 5 let k 10 až 12-ti násobnému navýšení nákladů spojených s biologickou léčbou. Aby mohlo dojít k navýšení  procenta proléčenosti pacientů s těžkou až středně těžkou lupénkou, přichází v úvahu navýšení úhrad, snížení cen biologik, nebo výroba a aplikace biosimilars.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece
Neumim zobrazi vpravo jansencilag

Mohlo by vás zajímat

Jak se léčí kožní nemoci?

MUDr. Ilonou Procházkovou, Dermatovenerologická klinika, 25. dubna 2002

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce