Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Celiakie: nemoc, která vás naučí číst obaly potravin

( Renata Vyšínová | přečteno: 29977x )

Časté bolení břicha, hubnutí, průjem a suchá a popraskaná kůže na rukách. To byly problémy, které řešila paní Monika několik let. „Hodně se to projevilo po porodu. Byla jsem slabá, unavená a nemohla se pomalu ani postavit. Až v nemocnici se ukázalo, že příčinou je celiakie. Nenapadlo by mne to, nikdo z rodiny nic takového nemá,“ vypráví Monika.

shutterstock.com

Její případ je skoro ukázkový. Celiakie se nejčastěji projeví právě u lidí mezi dvacátým a třicátým rokem života. Do té doby mohou být její příznaky málo výrazné, nebo nespecifické, že je pacient považuje za následky přejedení, špatné volby jídla nebo stresu. „Až endoskopie prokázala, že mým problémem je celiakie,“ vzpomíná Monika.

Příznaky celiakie

Celiakie je autoimunitní onemocnění ke kterému zdědíte dispozici. Jeho spouštěčem je bouřlivá reakce na lepek. Organismus proti němu začne tvořit protilátky, a ty pak poškozují sliznici tenkého střeva. Způsobují záněty, které likvidují klky, tedy části střeva, prostřednictvím kterých se vstřebávají tuky, bílkoviny, některé vitaminy a minerály. Lidé proto začnou hubnout, cítí se unavení a mohou trpět na chudokrevnost. Klasickým příznakem je i to, že celiatici nesnášejí čerstvé mléko – jogurty nebo podmáslí už snášejí lépe.
Klasické příznaky nemoci jsou v dospělém věku mnohdy nevýrazné nebo tak atypické, že trvá delší dobu, než je diagnostikována. Lépe to jde u dětí, kde je lépe patrné zpomalení růstu, nepřibírání na váze, bolesti břicha, průjem či stolice s vyšším objemem nevstřebaných tuků. V některých případech se na kůži objeví i puchýřky – pak jde o tzv. Duhringovu herpetiformní dermatitidu, tedy formu celiakie, která postihuje sliznici tenkého střeva jen v určitých oblastech – tedy v menším rozsahu.
Celiakie se projevuje s různou intenzitou – velmi záleží na tom, kolik lepku pacient v potravě přijímá a jak citlivě na něj tělo reaguje.
Někdy se neprokáže vyšetřením celiakie, ale jen alergie na lepek – liší se tím, že nepoškozuje sliznici tenkého střeva, ale vyvolává křeče, nadýmání, bolest břicha, únavu a bolest kloubů. Lékař musí tedy určit, zda jde o alergii, nebo celiakii a podle toho doporučit vhodnou dietu.
V souvislosti se vznikem onemocnění je potřeba říci, že celiakie je dědičná z deseti až dvaceti procent. Děti celiaků by měly být co nejdéle kojené a první jídlo s lepkem by měli dostat co nejpozději. Odborníci odhadují, že v ČR je asi padesát tisíc celiaků.

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
cavesinka
1x

Četla jsem Váš článek o celiakii. Mojí dceři se projevila už v 10 měsích, měla průjmy a hubla/,musím podotknout,, že to bylo v roce 1988/. Nikdy jsem se s touto nemocí do té doby nesetkala, byla ńa dětské klinice asi 6 neděl a od té doby drží bezlepkovou dietu. V té době se ovšem nedalo sehnat prakticky nic, co by bylo vhodné na jídlo. Ale za těch 24 let jsme si zvykli, dájí se sehnat různé bezlepkové potraviny jak ve zdravých výživách , tak i na internetu, Je pravda, že to je velice drahé. Naše dcera nebyla nikdy ošizená o vánoční cukroví, knedlíky, různé buchty atd. Když si koupíte vhodnou bezlepkovou mouku tak uděláte prakticky všechno. Je pravda, že se to musíte naučit, protože mouka se chová jinak než ta lepková. To co mě trápí, je to, že lékaři při takových potížích jaké popisujete málokdy si vzpomenou na celikaii a neudělají patřičné testy. Moje dcera jezdila na všechny školní výlety, vystudovala gymnázium a teď dodělává výsokou školu, kdy pět let byla mimo domov a musela se stravovat sama. Proto je dobře, že tuto dietu musela držet od mala, protože si na to zvykla a už ví co může a co ne. Přeju všem, kteří se dozví, že mají tuto nemoc, aby nepropadali panice a věřili, že se dá připravit mnoho jídel a pečiva bez lepku. Ještě chci napsat, že nejlepší bezleková mouka je Jizerka, uděláte z ní všechno.

micka

Zdravím všechny celiaky i ty ,kteří tuto nemoc možná mají jen o ní nevědí.Můj partner tuto nemoc zjistil ve svých 38letech.Celá rodina z toho byla zoufalá,vůbec jsme si nedovedli představit jak mu budeme vařit.Za sebe můžu říct,že velikou mopoc jsem našla na internetu,protože celiaků je opravdu v české republice spousta a díky všem kdo se podělí o vyzkoušené a opravdu výborné recepty.I když se celiakie už nikdy můj přítel nezbaví dnes si v klidu vychutná bezlepkové buchty,vánoční cukroví,vánočku,svíčkovou a spoutu dalších běžných potravin.Dnes třeba v Globusu koupíte vynikající sekanou či lahodné salámy či párečky na kterých si bez obav můžete pochtnat.zdravím všechny .

Jakub

Zdravím všechny "pozitivní" celiaky i ostatní. Já si myslel, že po lupénce, snížené funkci jedné plíce,cholesterolu aj. již nic nezmění život k horšímu. Bohužel diagnoza zní :máte Duhringovu herpetiformní dermatitidu-celiakii. Dle popsaných příznaků, jsem tím trpel nejméně již 5 let. V 55 svět nekončí, ale mám pocit ,že jako dálkový řidič si stravování moc nedovedu představit.Je to takový rytuál odpočinek / jídlo relax v restauracích svítících do temné noci.O snídaní v podobě teplé polévky ani nemluvě. No vypádá to na hledání jiného zaměstnání ale v této době a věku................................


Celkový počet příspěvků v diskusi: 3. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Jak se vyznat ve značení potravin číslem E - 1.část

Potravinářská legislativa má dva hlavní úkoly. Je to jednak ochrana spotřebitele před zdravotními riziky, jednak ochrana spotřebitele před ekonomickou újmou, která může být spojena se spotřebou potravin. Je zajímavé, že oba požadavky v sobě zahrnují i kódy "čísel E"...

Jak se vyznat ve značení potravin číslem E - 2.část

Podívejme se ale na druhou funkci kódu čísel E a to funkci informační. Potravinová legislativa ukládá výrobcům také povinnost informovat své spotřebitele, jaké suroviny byly pro ten který výrobek použity...

Mnoho lidí vůbec netuší, že má celiakii

Celiakie čili nepřiměřená reakce organismus na lepek se nejčastěji zjistí již v dětství, ale mnoho lidí to netuší a přijdou na to až v dospělosti.

Syntetická barviva v potravinách

Barviva hrají velmi důležitou roli při výrobě průmyslových potravin. Barva potraviny často utváří první dojem spotřebitele. Většina lidí v samoobsluze nesáhne pro bezbarvou pomerančovou limonádu, zejména je-li vedle ní vystavena limonáda krásně oranžová. Dalším pádným důvodem pro použití barviv je snaha přesvědčit spotřebitele o tom, že výrobek obsahuje maximum přírodních složek.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce