Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Cesta k novému léku: patnáct let a miliarda dolarů

( Renata Vyšínová | přečteno: 20824x )

Nový lék na rakovinu, na Alzheimerovu chorobu, na cukrovku… Proč už dávno nejsou na trhu a jak vůbec vzniká nový lék? „ Je to cesta dlouhá a tak finančně nákladná, že pouze tři z deseti produktů na trhu vydělají tolik, aby se uhradily náklady na výzkum a vývoj,“ říká PharmaDr. Lenka Součková z Mezinárodního centra klinického výzkumu Fakultní Nemocnice u sv. Anny v Brně.

shutterstock.com

Nejčastější otázky

Sám vývoj nového léku je zajímavý, ale možná vás také napadlo několik otázek. Odpověděla na ně PharmDr. Lenka Součková z Mezinárodního centra klinického výzkumu FN u sv. Anny v Brně.

Jak úspěšný výzkum je – kolik látek se musí otestovat, než vznikne jeden lék?

Statistika říká, že na začátku je asi deset tisíc molekul, které připadají v úvahu. Během prvních pěti let výzkumu z nich zbyde asi 250. Do klinického testování jich přijde asi 20, ale k pacientům se dostane jen tři až pět z nich. Do schvalovací fáze dojde jeden.

Vývoj nového léku je velmi drahý – vyplatí se?

Farmaceutické firmy dávají do výzkumu a vývoje nových léků víc peněz, než třeba automobilový průmysl – asi 16 % ročních prodejů. Zmíněné automobilky dávají asi 5 %. Praxe potvrzuje, že jen tři nové léky z deseti vrátí prodejem náklady na svůj vývoj.

Nové léky se před schvalováním testují i na lidech. Za jakých podmínek?

Pacient musí do projektu vstupovat dobrovolně, podepíše informovaný souhlas. Samozřejmě, že může kdykoli odstoupit a už se na testech nepodílet. Samozřejmě tím není a nesmí být ohrožena jeho další léčba.

Z jakých důvodů se pacienti do klinických testů hlásí?

Většinou to je proto, že jsou v takové fázi léčby, že žádný klasický lék nezabral. Nový lék je i jejich novou šancí. Také jsou pod daleko pečlivějším a častějším zdravotním dohledem. Samozřejmě, že je jejich léčba zcela bezplatná a pokud jim lék zabere, pak mají právo dostávat ho i nadále – dokonce i po tu dobu, než bude oficiálně registrován a schválen na trhu.

kapitola

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

LDL-aferéza

LDL-aferéza je přístrojová léčebná metoda, která umožňuje selektivní odstranění cholesterolu z krve pacienta. Je v současné době nejúčinnější a přitom bezpečnou metodou léčby zvýšené koncentrace cholesterolu v krvi - hypercholesterolémie.

Toxoplazmóza

Původce onemocnění: Toxoplasma gondii. Parazit se složitým vývojovým cyklem a řadou morfologicky odlišných stádií. Infekčním stádiem je oocysta, která se vytváří pouze ve střevě nakažené kočky (event. jiných kočkovitých šelem) a je vylučována trusem.

Po šedesátce je třeba manažera v první linii vystřídat

Rozhovor Dr. Vladimíra Finsterleho s MUDr. Janem Burianem, bývalým ředitelem FN Brno.

Káva

Matečnou rostlinou kávového semena jsou různé druhy kávovníků. Semeno se zbaví dužiny, suší se a praží při 200 - 250 °C. Při pražení káva dostane typické aroma známé všem, kteří mají kávu rádi.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce