Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Cirhóza jater

( Redakce | přečteno: 285841x )

Cirhóza jater je častá nemoc, která nepostihuje pouze alkoholiky, ale i abstinenty a děti. Pokud je cirhóza včas léčena, můžeme předejít řadě závažných, život ohrožujících komplikací.

shutterstock.com

Na co se často ptáte?

Je cirhóza dědičná?
Cirhóza vzniká při mnoha vrozených i získaných onemocněních. Vrozené nemoci disponující k rozvoji cirhózy (např. hemochromatóza, autoimunitní hepatitida, Wilsonova choroba, atd.) tvoří pouze menšinu z celkového počtu onemocnění. Vrozená může být i citlivost na některé chemické látky nebo viry. Naprostá většina cirhóz je však získaných a tedy do značné míry ovlivnitelných pomocí preventivních opatření.

Lékař mi oznámil, že mám steatózu jater? Znamená to, že mám cirhózu?
Steatóza je předstupněm jaterní cirhózy. Je to tzv. tuková přestavba jaterní tkáně. Toto stádium je ještě vratné, poškozené jaterní buňky se mohou obnovit. Pokud je příčinou steatózy nadměrná konzumace alkoholu, je možné Vaše játra úplně vyléčit pouhou abstinencí. Pokud by konzumace alkoholu trvala, dojde k rozvoji nevratného poškození jater - cirhózy. Játra postižená cirhózou, tj. vazivově přestavěná, se již neobnoví ani přísnou abstinencí.

Jaký druh alkoholu je nejméně nebezpečný?
Z hlediska rozvoje cirhózy je rozhodující množství konzumovaného alkoholu. Riziková denní dávka pro rozvoj cirhózy je 50 g čistého alkoholu u mužů a přibližně poloviční množství u žen. Pro ženy to tedy znamená přibližně jednu skleničku vína nebo jedno pivo denně.

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Petra
4x

Dobrý den, moje matka má cirhozu jater je jí 51 let alkohol nepije a lékař ji doporučuje biopsii ale ta to odmítá jaká jsou rizika? děkuji za odpoved

elis
8x

Myslím.že se tvoje maminka vůbec nemusí bát. Je mi 30 let a před dvěma lety jsem byla na biopsii. Nastoupila jsem do nemocnice, den předem jsem už moc nejedla pak jsem dostala tabletku byl to nějaký oblbovák protože jsem se na všechny kolem usmívala. Lehla jsem si na sále na bok a dostala injekci do ruky . Za krátko mi zavedli jehlu mezi žebra vůbec nic jsem necitila ale přitom vnímala jak se lékaři baví poslouchala jsem na slovo. Opravdu to nic nebylo a druhý den mne pustili domů. Pak asi za měsíc byl výsledek. Myslím že mnohem nepříjemnější bylo když jsem šla na gastroskopii to je ta hadice až na konec žaludku. Tohle vyšetření přesně ukáže o co opravdu jde a kde je příčina všech obtíží, žádné sono to nenahradí. Tak at se maminka nebojí.Chceme se přeci uzdravit viď?

Alka
1x

Mé matce přišli na cirhozu v prosinci a za 6 týdnů zemřela, jícnové varixy neměla ale i tak ji tato nemoc zabila -možná taky přístup lékařů... Nedostala vůbec žádnou šanci. A transplantaci jí zamítli, protože cirhoru měla údajně z alkoholu, ovšem biopsii ji nikdo neudělal.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 63. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Cirhóza jater

Nejčastější příčinou cirhózy u nás je alkoholismus a dále chronický zánět jater v důsledku infekce virem hepatitidy B nebo C.

Otrava alkoholem

Zatímco dříve zahrnovala otrava alkoholem obecně otravu etylalkoholem nebo otravu metylalkoholem, v dnešní době je otrava metylalkoholem pouze sporadická...

Závislost na alkoholu

Za rizikové pití považujeme u zdravých osob již dávky mezi 20 až 40g čistého alkoholu denně.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce