Fruktooligosacharidy

( Redakce | přečteno: 24896x )

Fruktooligosachardidy nejsou významné jako výživa pro naše tělo, jako spíše potrava pro bakterie v našich střevech. Jsou to složité cukry sloužící jako zdroj energie pro střevní bakterie.


Potrava pro bakterie

Fruktooligosachardidy nejsou významné jako výživa pro naše tělo, jako spíše potrava pro bakterie v našich střevech. Jsou to složité cukry sloužící jako ideální zdroj energie pro mnoho přátelských střevních bakterií. Tím, že posilují právě je, je zároveň zvýhodňují v konkurenčním boji s jinými často škodlivými střevními bakteriemi.

Jak fruktooligosacharidy působí

Přátelské střevní bakterie (např. známy Lactobacilus bifidus) štěpí složité molekuly fruktooligosacharidů na jednodušší mastné kyseliny. Ty vytvářejí nepříznivé kyselé prostředí pro mnoho nežádoucích bakterií, které by v případě pomnožení dokázaly způsobit nepříjemné průjmy a záněty střevní stěny. Mastné kyseliny slouží rovněž jako přirozená výživa pro okolní střevní tkáň. To zvyšuje její vitalitu i odolnost vůči infekci.

Kde je najdete

Fruktooligosacharidy se vyskytují v mnoha potravních doplňcích sloužících k podpoře přirozené střevní mikroflóry (bakteriálního osídleni střeva). Přirozeně se tyto látky vyskytují v mnohých rostlinách. Největší poměrné množství je obsaženo v chřestu, pórku, cibuli, česneku nebo artyčoku. Nezanedbatelným zdrojem je rovněž kořen čekanky.

Výsledky studií

Řada klinických studií prokázala příznivý vliv fruktooligosacharidů na střevní mikroflóru. Na skupině dobrovolníků bylo například zjištěno, že již patnácti denní podáváni fruktooligosacharidů vede ke zvýšení poměrného množství laktobacilů ve stolici na desetinásobek. Počet škodlivých mikroorganismů způsobujících při přemnožení těžké průjmy a infekční onemocnění naopak významně poklesl.

Na pokusech s laktobacily pěstovanými mimo tělo bylo prokázáno, že v přítomnosti fruktooligosacharidů vytvářejí látky, které potlačují růst mnoha nebezpečných bakterií (např. salmonel, shigel, campylobakterů, atd.). Přestože fruktooligosacharidy působí příznivě především na růst laktobacilů, pravděpodobné je i příznivé ovlivnění ostatních příznivých kmenů střevních mikroorganismů.

Upozornění

Na přípravky obsahující fruktooligosacharidy může vznikat přecitlivělost projevující se zejména zažívacími obtížemi, poruchou vyprazdňování a kožními alergickými reakcemi.

K čemu jsou tedy dobré

Fruktooligosacharidy fungují v našem střevě jako zdroj živin pro řadu mikroorganismů. Vytváří ideální životní podmínky pro mnoho přátelských bakterií. Podporuje jejich růst a dělení a nepřímo tak brání nežádoucímu pomnožení ostatních (nepřátelských) bakterií. Pomáhá tak mimo jiné předcházet infekčním průjmům.

Účinek podporující růst přátelských střevních bakterií se nazývá probiotické působení. Jeho důsledkem je zlepšení činnosti střeva a posílení imunitního systému. Díky tomuto působení chrání střevo před vznikem zánětů i nádorovým postižením.

Užívaní fruktooligosacharidů jako potravních doplňků nebo ve stravě s vyšším obsahem této látky je vhodné zejména při prevence nebo léčbě infekčních průjmovitých onemocnění, na podporu obranyschopnosti našeho organismu. Zejména před obdobím, kdy je zvýšené riziko chřipkových onemocnění nebo při celkovém oslabení organismu.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.oscillococcinum.cz/?utm_source=ordinace.cz&utm_medium=banner&utm_campaign=oscillo-2019-podzim&utm_content=300x300_kreativa_zima_ocsillo

Anketní otázka

Zatím hlasovalo 317 lidí
Inzerce
Inzerce
Inzerce

Mohlo by vás zajímat

Rozmarýn

width="80" height="80" alt="rozmarýn" />Rozmarýn byl hojně používán už v dobách středověku kdy sloužil jako koření, prostředek na zahánění zlých duchů, jako kadidlo a také jako univerzální léčivá rostlina.

Koenzym Q10

Koenzym Q10 je jednou z nejdůležitějších látek, vyskytujících se v živočišných buňkách. Je nezbytný pro oxidoredukční reakce a funguje jako reaktivátor buněčné energie.

Listnatec ostnitý

Větvičky listnatce byly používány jako metlička k čištění řeznických špalků. Odtud i jeho anglické synonymum - Butcher's Broom (řeznický smeták).

Jablečný ocet

Ocet všichni dobře známe. Neobejde se bez něj snad žádná kuchyně. Jablečný ocet ale užijeme nejen v kuchyni. Používá se již po staletí jako tradiční léčebný a podpůrný prostředek.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce
Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.