Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Únava, obezita, ale i vyšší riziko nehod. To vše způsobuje nedostatek spánku

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 590x )

Pokud patříte k těm, kteří spánek pravidelně šidí, mějte se na pozoru. Dlouhodobá nespavost či nekvalitní spánek má výrazný vliv na vaše zdraví.

shutterstock.com

Spánek je jedním z pilířů lidského zdraví. Má dvě fáze, které se střídají. Zhruba čtvrtinu času je člověk v takzvané REM fázi (fázi rychlých pohybů očí), kdy se mu zdají sny. Ta se opakuje zhruba po 90 minutách. Druhou fází je NREM, kdy se tělo regeneruje a odstraňuje toxické látky, posiluje se i imunita a paměť. Aby organismus dobře fungoval, je nutná dostatečná délka, hloubka a nepřerušovanost spánku.

Ideální je prospat sedm až devět hodin denně. Potřebné množství spánku se ale pochopitelně liší podle věku. Děti potřebují více, aby byly v bdělém stavu schopné se učit a hrát si. Spánek a správné vylučování spánkového hormonu melatoninu má podstatný význam pro vývoj dětského mozku. Podílí se na rozvoji intelektových funkcí, řeči, chování, ale i pohybových dovedností a tělesném růstu. 

Neméně významný je spánek pro dospívající a dospělé jedince. Spánek je důležitý pro regeneraci tělesných i duševních sil, paměťové procesy, imunitní reakce a hormonální a metabolické pochody včetně udržování přiměřené tělesné hmotnosti. Rovnováha některých hormonů vylučovaných ve spánku brání vzniku obezity a metabolického syndromu.
Dostatečný spánek je prevencí zvýšeného krevního tlaku, infarktů, cévních mozkových příhod, cukrovky a je ochranou i proti růstu nádorů.

Naopak špatné spaní může mít nepříznivé zdravotní důsledky a zhoršit kvalitu života. 

Důsledky dlouhodobého nekvalitního spánku

Pokud nekvalitní spánek trvá déle než 4 týdny, případně pokud se krátkodobě probdělé noci pravidelně opakují, hrozí vám již výrazné zdravotní potíže. Takovýto dlouhodobý nedostatek spánku způsobuje kolísání hmotnostivysoký krevní tlak, zvýšení dispozice pro závislosti, rozvoj úzkostí, depresí a psychických nemocí, zhoršení paměti až úplný útlum kognitivních funkcí a motorických schopností. 

Únava

Mezi nejzákladnější projevy nedostatku spánku patří únava, která může vést až k mikrospánku (krátký výpadek pozornosti). Ten je nebezpečný především pokud pracujete s nebezpečnou technikou či sedíte za volantem, protože i několikavteřinový výpadek může vést k tragické události. Někdy přichází s bolestí hlavy, závratí nebo bolestivými a slabými svaly.

Problémy s náladou

Podivné, nepředvídatelné změny nálad se také vztahují ke spánkové deprivaci. Není to jen samotnou únavou, souvisí to s hladinou hormonů, jež jsou spánkem ovlivňovány. V průběhu času může chronická nespavost vést k poruše nálady, jako je deprese nebo úzkost.  Mimochodem, funguje to i obráceně – podle studií má asi polovina pacientů trpících depresí problémy se spánkem. 

Vyšší míra stresu

Pokud spíte méně než šest hodin denně, podléháte mnohem častěji stresu a úzkostem. Je to dáno především hormonální nerovnováhou, již si nedostatkem spánku zvyšujete. Pokud se potýkáte s opačným problémem, tedy že kvůli stresu nemůžete spát, zkuste před spaním některou z meditačních technik, jež vám pomohou se uklidnit a usnout.

Výkon mozku

Lékařské studie také potvrzují velký význam spánku pro zdraví mozku. Během spánku mozek odplavuje toxiny, které vznikají v průběhu dne a jejich akumulace by mohla mozek poškozovat. Pomocí lymfatického systému se hluboká spánková stádia podílejí na odplavování toxických látek z mozku a snižují tak riziko některých degenerativních onemocnění, například Alzheimerovy choroby. Spánek také pomáhá mozkovým spojením zůstat v kondici a pracovat naplno, obzvláště pokud se člověk během dne učil a potřebuje si zapamatovat nové věci.

Přibývání na váze

Dlouhodobý nedostatek spánku škodí celému tělu, kromě mentálního zdraví se to týká také obezity. Lidé, kteří málo spí, mají v krvi méně hormonu leptinu, který zvyšuje výdej energie. To znamená, že jejich organismus pracuje úsporně a většinu energie si ukládá – nejčastěji v podobě nadbytečných tuků. Nevyspání také zvyšuje hladinu hormonu ghrelinu. Ten má na svědomí větší chuť k jídlu a posiluje vnímání hladu. 

Menší zájem o sex

Mnoho mužů se při nedostatku kvalitního spánku setkává s erektilní poruchou a sníženou produkcí hormonu testosteronu. Je to ale oboustranná záležitost. Kvalitní sex pozitivně působí také na spánek. Po orgasmu totiž tělo uvolňuje hormon oxytocin, který snižuje stres a napětí a navozuje stav relaxace, díky které se lidem lépe usíná. U žen se navíc zvyšuje hladina estrogenu, který způsobuje hlubší spánek v REM cyklu, podobně jako u mužů hormon prolaktin, který i jinak zvyšuje ospalost.

Oslabený imunitní systém

Když spíte, vaše tělo uvolňuje bílkoviny, které vás chrání před nemocemi a záněty. Chronická nespavost může tento proces ovlivnit. Může také snížit množství protilátek a buněk, které pomáhají vašemu tělu bojovat s infekcí. Studie ukazují, že lidé, kteří nemají dostatek dobrého spánku, častěji onemocní.

Diabetes

Nespavcům se také kvůli nedostatku odpočinku snižuje citlivost tkání na inzulin, což může vést právě k cukrovce.

Srdeční choroby

Během hlubokého spánku se zdravým lidem mimo jiné snižuje krevní tlak a rychlost tepu. A to je velice důležité, neboť tak vlastně kardiovaskulární systém odpočívá. Lidé, kteří trpí problémy se spaním, mají naopak tlak krve vyšší, a to nejen v noci, ale také během dne. Dlouhodobý nedostatek spánku a s ním související hypertenze může nejen výrazně zhoršit už stávající onemocnění srdce a cév, ale rovněž takové onemocnění vyvolat u jinak zcela zdravého člověka.

Nádory i Alzheimer

Vyčerpaný organismus má pak také menší šanci, že se vyrovná nejen s běžnými nemocemi, ale podle posledních výzkumů i s těmi vážnějšími, jako jsou nádorová onemocnění nebo třeba Alzheimerova nemoc.

Desatero zdravého spánku

Protože v ložnici prožijete celou jednu třetinu svého života, měli byste se v ní cítit dobře. Nemalou pozornost věnujte i tzv. spánkové hygieně. Základem je kvalitní matrace a pohodlný polštář. Dodržovat byste však měli i několik důležitých bodů.

  • Spěte vždy ve vyvětrané, nepřetopené a zatemněné místnosti. Nedostatek čerstvého vzduchu může být příčinou, že se člověk pořádně nevyspí. V ložnici by mělo být vždy o několik stupňů méně než v ostatních místnostech.
  • Abyste si udrželi svůj biorytmus, snažte se chodit spát a vstávat přibližně ve stejný čas. Přílišné výkyvy mohou způsobit horší přizpůsobování se během pracovního dne. Pokud to není vysloveně nutné, neprodlužujte svůj spánek ani o víkendech. Vaše tělo to ocení.
  • Hýbejte se. Dostatek fyzického pohybu je nejlepší způsobem, jak dopřát tělu jednak fyzickou aktivitu, ale i přirozenou fyzickou únavu.
  • Večer se vyhýbejte většímu množství alkoholu, který kvalitu spánku zhoršuje.
  • Jste-li kuřák, nekuřte před spaním. Nikotin má funkci organismus povzbuzovat.
  • Před spaním zapomeňte na kávu, čaj a jiné energetické nápoje, které obsahují kofein.
  • Před spaním byste neměli jíst. I přesto, že usnete, tak vaše tělo nespí, ale tráví potravu.
  • Ložnice je místo odpočinku a relaxace. Nepatří sem televize, počítač ani další elektronika, která narušuje samotný spánek.
  • Pro zklidnění organismu před spaním se doporučuje teplá koupel nebo šálek uklidňujícího čaje (například z meduňky).
  • Dobré sny se vám budou zdát pouze na kvalitní posteli a matraci. Na nich určitě nešetřete.

Každé ponocování však sami neovlivníte. Problém s usínáním, nebo častým probouzením se a nemožností znovu usnout vám může způsobovat spánková porucha. Například v případě spánkové apnoe, tedy při poruše dýchání ve spánku, budete pro zlepšení stavu potřebovat speciální přístroj na spaní. 

Veškeré poruchy spánku se diagnostikují ve specializovaných spánkových centrech, které najdete po celé České republice. Pokud se tedy potýkáte s nespavostí a nekvalitním spánkem, přestože dodržujete všechny zmíněné kroky ke zdravému spánku, vyrazte raději k lékaři.

Zdroj: webmd.com

Komerční sdělení
Magniflex_Ordinace_Bannery_1900x500px_Spanek-poruchy.jpg
Od založení společnosti Magniflex v roce 1962 právě uplynulo 60 let. Toto významné výročí oslavuje nejen vznik společnosti, ale také výjimečnou značku, jejímiž silnými stránkami jsou poctivé řemeslo a neustálá inovace.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Spánek - poruchy
Partner rubriky Spánek - poruchy

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

Chrápání, nebo spánková apnoe?

Již delší dobu mám vážné obavy, že můj manžel trpí syndromem spánkové apnoe. K lékaři ale odmítá jít. Mohli byste mi napsat něco bližšího o tomto problému, jak ho léčit, co může způsobit jeho neléčení? Karin

Meduňka lékařská

Meduňka rozhodně nepatří mezi byliny, které by nás vytáhly z deprese a navodily bujarou náladu, ale zapůsobí celkově uklidňujícím účinkem.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce