Kardiovaskulární onemocnění jsou v Evropě nejčastější příčinou úmrtí. Česká republika není bohužel výjimkou. Jen pro představu – každou minutu zemře v Evropě jeden člověk na infarkt myokardu. Přestože je trend v posledních letech klesající, stále bohužel platí, že většina lidí podceňuje závažnost rizik spojených se vznikem kardiovaskulárních onemocnění a dělá pro prevenci méně, než by odpovídalo závažnosti těchto problémů.
Pro pochopení možností, které každý jednotlivec v prevenci kardiovaskulárních onemocnění má, je nutné objasnit hlavní rizikové faktory jejich vzniku. Jednoznačně nejvýznamnější jsou:
- vysoká hladina cholesterolu
- kouření
- vysoký krevní tlak
Z uvedených rizikových faktorů je patrné, že všechny souvisí s kvalitou životního stylu, jehož nedílnou součástí je racionální strava. Za vysokou hladinou cholesterolu i vysokým krevním tlakem stojí kromě genetických faktorů nevhodná strava často v kombinaci s nedostatečnou pohybovou aktivitou. Jedním z největších problémů stravy je přemíra konzumovaných nasycených mastných kyselin, což je hlavní důvod, proč kardiologové vítají kampaň lékařů proti nasyceným tukům jako smysluplný krok na dlouhé cestě k dalšímu snižování počtu kardiovaskulárních onemocnění v České republice.
Přidat nový komentář